Film

10 pentru FILM la TIFF 2014

Cât este de eficient programul „10 pentru Film” vom afla abia peste doi ani, când se va face un bilanţ şi vom afla dacă şi în ce filme româneşti au jucat actorii de teatru promovaţi de Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) în rândul producătorilor de filme din România.

10_pt_filmTudor Giurgiu a precizat că şi-a adus contribuţia la acest proiect, căci în noul său film „Cristian”, despre soarta procurorului Cristian Panait (a cărui sinucidere, în 10 aprilie 2002, la vârsta de 29 de ani, a fost intens mediatizată, din cauza suspiciunilor referitoare la presiunile la care ar fi fost supus), a distribuit actori de teatru.
Mădălina Ciotea (foto alături), care a fost selectată cu doi ani în urmă în „10 pentru Film” joacă în „Cristian”, actriţa Lucreţia Mandric, de la Teatrul din Piatra Neamţ debutează în film cu acest lungmetraj, la peste 60 de ani şi actorul din Târgu-Mureş, Barna Kelemen Bányai, considerat de Tudor Giurgiu unul dintre cei mai mari actori din ţară, sunt incluşi în distribuţia lui „Cristian”. În plus, un rol în film îl are şi Ionuţ Caras, actor de la Teatrul Naţional Cluj-Napoca, văzut cu ani în urmă la TIFF şi în „Portretul luptătătorului la tinereţe” (regia Constantin Popescu). Cel mai probabil, „Cristian” va fi lansat în cinema abia în 2015, căci regizorul Tudor Giurgiu a precizat că abia la toamnă va face montajul.
10 actori talentați din teatrele din România vor avea parte de expunere, de întâlniri cu publicul, presa și specialiștii din industria filmului la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (30 mai – 8 iunie), în cea de-a treia ediție a programului 10 pentru FILM. Între 5 și 7 iunie, în cadrul secțiunii Zilele Filmului Românesc, actorii vor lua parte la workshop-uri și premiere de film, vor fi prezentați spectatorilor, jurnaliștilor, dar și celor direct interesați să descopere talente noi în cinema – regizori, producători români şi străini, directori de casting şi agenţi.
În cele două ediții de până acum, 10 pentru FILM a promovat 20 de actori de diferite vârste, din toate colțurile țării, care s-au remarcat în teatru, dar care nu au avut până acum şansa să se afirme pe marele ecran. Cei selectați fie se află la debut în cinema, fie au avut deja roluri minore în producții autohtone. Ca în fiecare an, actorilor le vor fi dedicate broșuri, fotografii şi clipuri realizate într-un studio profesionist. Programul este prezentat de Mercedes-Benz România.
Actorii au fost propuşi şi selectaţi de un grup de profesionişti din teatru şi film: Tudor Giurgiu (regizor şi producător), criticii de teatru Oltiţa Cîntec, Cristina Rusiecki, Oana Stoica și Cristiana Gavrilă, Andreea Iacob (dramaturg şi regizor de teatru) şi Răzvan Penescu (editorul portalului LiterNet).
Actorii selectați anul acesta sunt:
1. Alina Ilea (Teatrul Naţional din Timişoara)
Este absolventă a Facultăţii de Teatru din Cadrul Universităţii de Vest Timişoara (2000), dar şi a Facultăţii de Sociologie şi Psihologie, Secţia Psihologie, din cadrul aceleiaşi universităţi (1996). Este actriţă a Teatrului Naţional Timişoara din anul 2000, unde a interpretat peste 30 de roluri, colaborând cu regizori precum Alexander Hausvater, Mihai Măniuţiu, Rodrigo Garcia, Alexandru Dabija, Radu Afrim, Ada Lupu, Cătălina Buzoianu.
Din 2012, colaborează cu compania teatrală independentă româno-franceză „Compania 28”, alături de care a participat la proiectele „Isadora – expoziţie teatrală”, un concept de Yann Verburg, şi „ALB – white dress code” în regia lui Eugen Jebeleanu. În 2008, a obţinut premiul Pro Cultura Timisiensis. În film, a jucat în scurtmetrajele „Forecast”, regia Frantz Weis (2004) și „Becul spart”, regia Gelu Sfaiter (2011) şi a făcut figuraţie vorbită în filmul „Sindromul Timișoara”, regia Marius Barna (2005).
2. Elena Ivanca (Teatrul Naţional Cluj-Napoca)
Elena Ivanca a jucat în filme de scurt metraj: “Soldatul”, regia: Tamas Áron; “Feed-back”, regia: Sorin Misirianţu (film prezentat la Festivalul TIFF, 2006); “Superman, Spiderman sau Batman”, regia: Tudor Giurgiu (2011); “Cheful”, regia: Adrian Sitaru (2011); “Usturoi”, regia: Lucian Alexandrescu (2012).
Este actriţă a Teatrului Naţional Cluj-Napoca din anul 2000. Spectatorii şi-o amintesc cu siguranţă din “Hamlet”-ul lui Vlad Mugur, din “Exact în acelaşi timp” de Gellu Naum în regia lui Mihai Măniuţiu, din “Colonelul şi păsările” de Hristo Boicev în regia lui Alexandru Dabija sau din “Mansardă la Paris cu vedere spre moarte” de Matei Vişniec în regia lui Radu Afrim. În această stagiune publicul din Cluj-Napoca o poate vedea în “Cântăreaţa cheală” de Eugène Ionesco în regia lui Tompa Gábor, în foarte longevivul one-women show comic “Declaraţie” de Tudor Muşatescu sau în one-women show-ul “Atenţie, cad îngeri!” pe versuri de Sânziana şi Marcel Mureşeanu.
3. Enikő Györgyjakab (Teatrul Maghiar din Cluj-Napoca)
Enikő Györgyjakab a jucat în mai multe scurtmetraje, iar în anul 2013 a fost distinsă cu premiul UNITER pentru cea mai bună actriţă în rol secundar (rolul Doamna Elvsted din spectacolul „Hedda Gabler” de Henrik Ibsen, regia: Andrei Şerban). Este membră a companiei Teatrului Maghiar de Stat Cluj din anul 2005. În această stagiune, publicul o poate vedea în spectacolele: „Unchiul Vania” de A. P. Cehov (regia: Andrei Şerban), „Ruins True Refuge” de Liam Clancy, Mary Reich, Yolande Snaith,Shahrokh Yadegari, Gábor Tompa (regia: Gábor Tompa), „Plugarul şi moartea” de Johannes von Tepl (regia: Mihai Măniuţiu), „Dantelă”, după romanul lui Angi Máté (regia: Kinga Mezei), „L-am servit pe regele Angliei” de Bohumil Hrabal (regia: Michal Dočekal) şi „Leda” de Miroslav Krleža (regia: Robert Raponja).
4. Katalin Berekméri (Teatrul Naţional din Târgu Mureş, Compania Tompa Miklós)
Este absolventă a Facultăţii de Teatru din cadrul Universităţii de Artă Teatrală Tîrgu-Mureş (2001) şi doctorand în teatru la aceeaşi universitate, din 2011. Este actriţă a Teatrului Naţional Târgu Mureş, Compania Tompa Miklós, din 2003, şi asistent universitar la Universitatea de Arte Târgu-Mureş.
A interpretat numeroase roluri în spectacole regizate de Radu Afrim, Kincses Elemér, Sorin Militaru, Gianina Cărbunariu şi mulţi alţii. A obţinut Premiul „Aplauze”, acordat de Compania Tompa Miklós (2011), Premiul de interpretare acordat de ziarul „Vásárhelyi Hírlap” la Colocviul Teatrelor Minorităţilor Naţionale din Gheorgheni (2011), Premiul pentru cea mai bună actriţă a stagiunii, acordat de compania Bioeel (2010), şi Premiul pentru interpretare feminină acordat de Várszínház şi Művészetek Háza din Kisvárda la Festivalul Teatrelor Maghiare din Kisvárda (2008).
5. Lucia Mărneanu (actor independent, Cluj)
Este absolventă de actorie a Facultății de Teatru și Televiziune din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai (2013), dar şi absolventă a Facultății de Arte Plastice, grafică, a Universităţii de Artă şi Design Cluj (2010). Joacă în spectacole care sunt prezentate la Fabrica de Pensule Cluj, în cadrul Asociației GroundFloor Group şi Reactor de Creaţie şi Experiment Cluj, în cadrul Asociației Reciproca.
Printre cele mai importante spectacole în care a jucat se numără „Parallel”, regia Sinko Ferenc/Leta Popescu (2013), „10 studii despre iubire cu i mic”, regia Lucia Mărneanu (2013), „Fun”, regia Claudiu Lorand Maxim (2012). În film, joacă și în Tatăl nostru, de Sergiu Lupșe, scurtmetraj inclus în competiția Zilele Filmului Românesc la TIFF 2014. A obţinut Premiul pentru debut la Gala UNITER 2014, pentru rolul din „Parallel”, şi Premiul special al juriului pentru interpretare la Festivalul Național de Teatru Independent, București, 2013, pentru rolul din „10 studii despre iubire”.
6. Silvana Mihai (Godot Cafe Teatru, studentă la Universitatea de Teatru şi Film „I.L. Caragiale”, Bucureşti)
Este studentă la actorie la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” Bucureşti, din 2012. Joacă în spectacolul „10 minute plays”, regie colectivă, la Godot Cafe Teatru în Bucureşti. În scurtmetraje a jucat în Duminică dimineaţă, regia Bogdan Theodor Olteanu (2014), şi Up The Wind, regia Isabella Oana Szanto (2013).
A primit Premiul pentru cea mai bună piesă de 10 minute pentru „Surpriza” de Henry Mark Levine, în cadrul 10 Minute Plays Competition, Godot la Şcoală (2014), Premiul pentru Cea mai bună actriţă în rol principal pentru spectacolul „Momo sau Strania poveste a hoţilor de timp şi a copilului ce a înapoiat oamenilor timpul furat” (producţie Atelierul de Teatru din Botoşani), la Festivalul de teatru tânăr pentru liceeni „Ideo Ideis” (2011, Alexandria), şi Premiul pentru Cea mai bună actriţă în rol principal pentru spectacolul „Inside a Box” (producţie Atelierul de Teatru din Botoşani), în cadrul festivalului de teatru tânăr pentru liceeni în limba engleza „ID Fest” (2010, Bacău).
7. Rareș Andrici (Teatrul Metropolis și Teatrul Foarte Mic din Bucureşti)
Este absolvent de actorie la Universitatea de Teatru şi Film „I.L. Caragiale” Bucureşti (2013) şi masterand al aceleiaşi universităţi. Joacă la Teatrul Metropolis şi la Teatrul Foarte Mic din Bucureşti. A lucrat cu regizori precum Cristi Juncu, Florin Grigoraş, Mihaela Beţiu şi alţii.
În film, a jucat în „Bucureşti, te iubesc!”, regia Mircea Ghinescu (2013), „Duminică dimineaţă”, regia Bogdan Theodor Olteanu (2014), „Party”, regia Ana-Maria Comănescu (2014). A primit Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal şi cel mai bun spectacol cu „Omul-pernă” la Gala Absolvenţilor UNATC, Premiul pentru cel mai bun actor (cu „Omul-pernă” şi „Pisica Verde” – Festival In Culise), Premiul pentru cel mai bun spectacol („Pisica Verde” – Gala Hop 2013), Premiul pentru cea mai bună trupă („Pisica Verde” – Gala Hop 2013), Premiul Metropolis („Pisica Verde” – Gala Hop 2013).
8. Vlad Bîrzanu (Teatrul „Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea)
Este absolvent de actorie al Facultății de Teatru și Televiziune din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai (2011) şi este masterand la U.N.A.T.C. Bucureşti în Arta Actorului. Este actor al Teatrului „Anton Pann” Râmnicu Vâlcea şi a jucat în spectacole regizate de Theodor Cristian Popescu, Gelu Colceag, Vlad Massaci, Cristi Juncu, Horaţiu Mihaiu, Victor Ioan Frunză, Radu Afrim şi alţii. A jucat în „Dancing City”, proiect cultural foto-video, regia Carmen Lidia Vidu, fotograf Dani Ioniţă, şi în Onironaut, scurtmetraj, regia şi scenariu Diana Gândilă. A fost nominalizat la Premiile UNITER 2012 pentru debut, cu rolul din spectacolul „Visul unei nopţi de vară”, de William Shakespeare, regia Botos Balint, Teatrul „Anton Pann” Râmnicu Vâlcea.
9. Sorin Dobrin (Teatrul Bulandra și Godot Cafe Teatru din Bucureşti)
Este absolvent de actorie al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” Bucureşti (2008) şi are o diplomă de master în Arta Actorului la aceeaşi universitate (2010). În prezent, joacă la Teatrul Bulandra și la Godot Cafe Teatru în Bucureşti. A jucat în spectacole regizate de Gelu Colceag, Dinu Cernescu, Lászlo Bocsárdi, Florin Zamfirescu şi alţii. În film, a jucat în Aniversarea, regia Silvestru Iapascurtă (UNATC, 2014), Funeralii Fericite, regia Horaţiu Mălăele (2013), Suskind, regia Rudolf van den Berg (2012), Carnera: The Walking Mountain, regia Renzo Martinelli (2008), Nine Minutes, regia Florin Kevorkian (2008).
10. Ioan Paraschiv (Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu şi Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ).
Este absolvent de actorie al Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu (2011) şi are o diplomă de master în arta interpretării caracterelor dramatice la aceeaşi universitate (2013). Este actor la Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu şi la Teatrul Tineretului Piatra Neamţ. A jucat în spectacole regizate de Silviu Purcărete, Alexandru Dabija, Vlad Massaci, Cristian Tudor Popescu, Dragoş Galgoţiu, Radu Alexandru Nica şi mulţi alţii. La Gala Hop din 2013 și la Audiţia Naţională 2013, a primit Premiul pentru cel mai bun actor.

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top