Film

15 povești de neuitat în What’s Up, Doc?

Filme unul și unul se regăsesc și pe lista What’s Up, Doc?, secțiune prezentată de HBO și selecționată de scriitoarea și jurnalista Ana Maria Sandu.

20000_days_on_earth_still15 documentare recente, toate proiectate în numeroase festivaluri, îi vor purta pe cinefili prin viețile unor personaje de neuitat. Primul este celebrul muzician Nick Cave, protagonistul fascinantului 20.000 Days on Earth, prezentat anul acesta la Berlin și la Sundance, unde a câștigat premiile pentru regie și montaj. Al doilea este un supererou al boxului, în The Trials of Muhammad Ali, un documentar cu imagini de arhivă și interviuri inedite regizat de Bill Siegel.

În Fuoristrada, un mecanic decide să devină femeie şi, ca transgen, se căsătorește cu o româncă, Mariana. Timp de 10 ani, J. Jackie Baier a urmărit un elev lituanian care a fugit de acasă și s-a prostituat pe străzile Berlinului, dându-se drept fată, în tulburătorul Julia, adus de la Veneția. Trei adolescenți caută o ieșire din lumea lor degenerată, în Sickfuckpeople (Cel mai bun documentar la Sarajevo și Raindance 2013), și tot trei sunt tinerii aflați în căutarea acelui loc în care un bărbat autist poate cunoaște dragostea fizică, în The Special Need (Trofeul Leipzig DOK 2013).
Concerning Violence, trecut pe la Sundance și Berlin, porneşte de la cartea clasică „The Wretched of the Earth” și documentează lupta de eliberare din lumea a treia, iar emoționantul Normalization caută un răspuns la întrebarea: cine a luat decizii în cel mai controversat proces din istoria justiţiei cehoslovace? Pine Ridge (Cel mai bun documentar scandinav – Göteborg 2014) e un portret  complex al unei lumi aparte, cea a locuitorilor rezervaţiei Pine Ridge din Dakota de Sud, iar The Great Museum, o pasionantă demonstrație despre cât de interesante pot fi culisele unui muzeu. Deja anunțat, Sacro GRA, primul documentar care a http://www.whereslloyd.com/cls câștigat vreodată Leul de Aur la Veneția, completează selecția de „best of-uri”.

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top