Film

18 scurtmetraje în competiţia românească la Anim’est 2014

Scopul principal ale Asociaţiei Estenest, organizatoarea Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est, este acela de a creşte industria filmului de animaţie în România.

popa_laurentiu_viu_alive_still_2-animestPlatforma educaţională a festivalului, Animation Worksheep, atelierul intensiv de animaţie ce a ajuns, în 2014, la a patra ediţie, creşte de la an la an, şi le pune la dispoziţie tinerilor animatori contextul necesar pentru a face primii paşi într-un domeniu în plină dezvoltare.
Efectele pozitive ale componentei educaţionale tot mai pregnante ale festivalului sunt dovedite, cu fiecare ediţie Anim’est, de numărul tot mai mare de animaţii româneşti înscrise în competiţie. O  mare parte dintre cei peste 50 de absolvenţi ai Animation Worksheep activează, astăzi, ca animatori, şi îşi pot pune cunoştinţele în practică în studiouri dedicate.
Anul acesta, la cea de-a noua ediţie a festivalului, 18 scurtmetraje vin să demonstreze revigorarea filmului românesc de animaţie. Foşti absolvenţi ai Animation Worksheep se întorc la Anim’est cu cele mai noi proiecte din portofoliu: Ana Maria Lemnaru înscrie animaţia stop motion Bread, după participarea din 2012 cu A fost odată un copil, Valeriu Căliman revine, după Legacy (2010), cu scurtmetrajul 2D digital Cum s-a inventat…, Corin Iftodi participă cu 3D Robot Love, după Mobilfonul din 2012, iar Laurenţiu Popa revine, după prezenţa din 2013 cu Priveghiul, cu o nouă animaţie,Viu, o frumoasă interpretare a poeziei Tangentă, scrisă de Eugène Guillevic.
Şi alte prezenţe în competiţia românească de anul acesta le vor fi familiare publicului. Andrei Sopon înscria, anul trecut, Becoming, singurul film ce concura atât în competiţia naţională, cât şi în Balkanimation, iar la ediţia din 2012 participă cu CHI-KEN, o animaţie 2D cadru cu cadru despre un erou atipic ce pătrunde într-un templu magic pentru a recupera un obiect misterios. Klára Balázs înscrie anul acesta Corpo, o animaţie despre descoperirea trupului și convenţiile sociale presante, după participarea din 2011 cu Dansul. Andreia Dobrotă are deja o istorie bogată de participări la ediţii anterioare ale festivalului: după Moits, selectat în competiţia de Videoclip & Advertising în 2009, şi scurtmetrajele Mad World (2010) şiUnarte (2012), anul acesta revine cu Get Happy or Get Out, o poveste animată despre D, unul dintre ultimii oameni triști dintr-o lume de oameni fericiţi. După Uşor poate oricine, povestea animată a Tăşuleasa Social, proiectată în premieră în cadrul competiţiei naţionale la Anim’est în 2012, Paul Mureşan înscrie Pui de somn, o animaţie 2D ce invită publicul la o călătorie spre locul de joacă ascuns al minții.
Seria producţiilor româneşti e completată de o proiecţie specială în afara competiţiei: Obeliscul, în regia lui Ion Truică, un senior al animaţiei româneşti, cu scenariul semnat împreună cu Laurenţiu Damian, regizor şi scenarist român şi de asemenea, preşedinte al Uniunii Cineaştilor din România.
Câştigătorul Premiului pentru Cel mai Bun Film Românesc, oferit de Institutul Cultural Român, va fi decis de un juriu alcătuit din Laurenţiu Damian, Lana Taknosa Nikolic, profesor şi coordonator de studenţi la prestigioasa şcoală Animation Workshop şi Yiorgos Tsangaris, director artistic al festivalului Animafest Cyprus şi profesor de arte frumoase la Universitatea din Nicosia.
Competiţia românească va fi proiectată miercuri, 8 octombrie, de la ora 20.30, şi în reluare joi, 9 octombrie, de la ora 14.30, la Cinema Elvira Popescu. Biletul de acces la proiecţie este de 13 lei şi poate fi achiziţionat online, pe www.eventbook.ro, precum şi din cinematografe, în timpul festivalului.
Competiţia românească:
Lumen Ambrosia – dir. Adrian Manolescu
Bread – dir. Ana-Maria Lemnaru
Corpo / Bodies –dir. Klara Balazs
The Space Boy and Space Dog – dir. Andrei Nicolae
Cum s-a inventat… / How it was invented –dir. Valeriu Căliman
Get Happy or Get Out –dir. Andreia Dobrotă
A szegénylegény és a kígyó  / The Poor Boy and the Snake / Copilul cel sărac şi şarpele –dir. Búzás Anna
Povestea drumului / Story of the Road –dir. Nina Mihăilă
Pui de somn / Baby Nap –dir. Paul Mureşan
Robot Love –dir. Codrin Iftodi
Lepkegyűjtő / The Butterfly Collector / Colecţionarul de fluturi – dir. Nagy Orsolya
Lucky – dir. Alexandra Botău 
Scindare / Splitting (up) –dir. Cristina Crişu
Chi-ken –dir. Andrei Sopon
The Silver Wolf / Lupul argintiu –dir. Daniel Djamo
Cum s’a făcut lumea /How the World Was Made –dir. Maria Brudaşcă
Viu / Alive –dir. Laurenţiu Popa
The Never Presence –dir. Mircea Purdea

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top