Muzica

A IX-a ediție a festivalului SoNoRo leagă Clujul muzical de marile oraşe ale lumii

Cu un repertoriu inspirat de cele mai faimoase poduri din lume, cea de-a IX-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo se va desfășura la Cluj-Napoca în perioada 14-16 noiembrie 2014. Având misiunea declarată de a crea punți muzicale între orașele lumii și nu numai, SoNoRo „BRIDGES“ va delecta  timp de trei zile clujenii cu patru concerte de referință, din program nelipsind Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven, Samuel Barber, Charles Ives, Johannes Brahms şi Franz Schubert.

afis-sonoro-2014-cluj-ifestival„A IX-a ediție SoNoRo nu este doar un liant muzical între unele dintre cele mai faimoase poduri ale lumii – Pont Neuf din Paris, Westminster Bridge din Londra, Podul Alexander Nevski din St. Petersburg, Brooklyn Bridge din New York sau Podul Radetzky din Viena, ci și o vitală punte către ediția viitoare, poate cea mai importantă de până acum, cea în care pasărea SoNoRo va împlini zece ani de existență”, spune Răzvan Popovici, directorul festivalului.
Primul concert de la Cluj, „Arc-en-ciel”, va avea loc vineri, 14 noiembrie, la Banca Națională a României, sucursala Cluj, și va fi completat de un salon literar susținut de criticul literar Marius Chivu și de Răzvan Popovici. Acesta din urmă va concerta apoi alături de Valentin Răduțiu (violoncel) și cvartetul Schumann, programul cuprinzând lucrări semnate de Beethoven, Mozart și Mendelssohn Bartholdy. Accesul la acest concert se va face doar pe bază de invitație.
Aceiași artiști vor susține și cel de-al doilea concert, „Mozart&Beethoven: A Conversation”, care va avea loc sâmbătă, 15 noiembrie, ora 19.00, la Muzeul de Artă. Biletele pentru acest concert vor costa 20 de lei, elevii, studenții și pensionarii având o reducere de 50%.
La fel ca și la ultimele patru ediții ale festivalului SoNoRo la Cluj-Napoca, Turnul Croitorilor – Centru de Cultură Urbană va găzdui duminică, 16 noiembrie, de la ora 11.00, un concert matinal – „New York: Brooklyn Bridge”. Din program nu vor lipsi lucrări ale lui Samuel Barber, Charles Ives și Philip Glass. Intrarea va fi liberă.
Ultimul concert de la Cluj-Napoca al ediției a IX-a a Festivalului SoNoRo – „Viena: Hohe Brucke” – va avea loc tot în 16 noiembrie, dar de la ora 19.00, la Sala Auditorium Maximum a Universității “Babeș-Bolyai”. Clujenii melomani vor putea asculta bucăți ale compozitorilor Franz Schubert și Johannes Brahms în interpretarea lui Răzvan Popovici (violă), Valentin Răduțiu (violoncel) și a cvartetului Schumann. Accesul se va face pe bază de bilet: 20 de lei preț întreg, 10 lei reducere pentru elevi, studenți și pensionari.
De asemenea, pe parcursul festivalului, ca urmare a parteneriatului dintre Universitatea de Artă si Design din Cluj-Napoca și SoNoRo, iubitorii de artă vor putea achiziționa produse SoNoRo realizate de 14 studenți ai Programului de Master Design Textil sub coordonarea profesorului universitar doctor Radu Pulbere. Interferența artelor va fi prezentă și prin intermediul obiectelor de ceramică unicat, integral realizate și decorate manual pentru SoNoRo de Mădălina Teler, designer ceramist (“De Ceramică”).
Festivalul SoNoRo a debutat anul acesta, în premieră, în afara României, printr-un concert susținut pe 22 octombrie de mezzosoprana Ruxandra Donose și Ansamblul Raro, în renumita sală Konzerthaus din Viena. Lansarea internațională a festivalului este organizată în parteneriat cu Institutul Cultural Român din Viena.
SoNoRo „BRIDGES“ continua apoi la București unde, pe lângă seratele sonore extraordinare cu care publicul deja s-a obișnuit, festivalul include muzica de jazz inspirată de filmele lui Andrei Tarkovsky, în interpretarea Cvartetului Tarkovsky, cu participarea extraordinară a lui Andrei Tarkovsky Jr., care va asigura componenta video a serii, dar și o seară pasională, intitulată “Over the Danube”, cu muzica țigănească a legendarului Roby Lakatos și a ansamblului său, la Palatul Bragadiru.
Peste 35 de artiști internaționali, membri de renume ai elitei muzicale europene, iau parte anul acesta la festival: violoniștii Boris Brovtsyn, Vilde Frang, Alexander Sitkovetsky, Hugo Ticciati sau Daniel Rowland, violiștii Vladimir Mendelssohn sau Răzvan Popovici, violonceliștii Anja Lechner, Valentin Răduțiu sau Nicolas Altstaedt, pianiștii François Couturier și Henri Sigfridsson, clarinetistul Thorsten Johanns, fagotistul Bram van Sambeek sau Cvartetul Schumann sunt doar câțiva dintre muzicienii prezenți anul acesta la concertele de la București, Cluj sau Iași. Alături de concerte de excepție, SoNoRo a pregătit anul acesta și o întâlnire la București cu celebrul regizor francez Bruno Monsaingeon. Festivalul se va încheia pe 17 noiembrie, la Iași.
Programul complet al festivalului SoNoRo poate fi găsit pe www.sonoro.ro, iar biletele şi abonamentele pentru concertele din București sunt disponibile prin reţeaua Eventim – magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, librăriile Cărtureşti, librăriile Humanitas şi online pe www.eventim.ro.
Festivalul SoNoRo este un proiect realizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca.
Totodată, proiectul SoNoRo susţine candidatura oraşului Cluj-Napoca la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021.

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top