Film

Alter-Native 20 incepe maine!

Festivalul Internaţional de Film de Scurtmetraj Alter-Native împlineşte, anul acesta, 20 de ani de existenţă. În perioada 7–11 noiembrie cinefilii sunt invitaţi din nou la Palatul Culturii pentru a viziona filme de excepţie. În cadrul conferinţei de presă de ieri, directorul festivalului,Sipos Levente a subliniat că, din cauza bugetului auster nu va fi un jubileu pompos, dar aniversarea nu va trece fără „tort”: organizatorii au pregătit o selecţie a scurt-metrajelor premiate în anii precedenţi. Best of Alter-Native prezintă câteva dintre filmele câştigătoare din perioada 2000–2011. Atmosfera de sărbătoare va primi o nuanţă nostalgică prin proiecţia documentaruluiDestin şi imaginaţie, realizat de regizorul şi scenaristul maghiar Almási Tamás în 1983, cu ocazia primei ediţii al festivalului.
Directorul artistic al festivalului, Gáspárik Attila a declarat cămotivul principal al înfiinţării festivalului a fost promovarea culturii filmului, a creaţiilor care la vremea acea nu au fost accesibile publicului larg. „Am dorit să oferim publicului o alternativă. De aici provine şi numele festivalului” – a mai adăugat Gáspárik. Acum 20 de ani în ţară erau doar una-două asemenea festivaluri. În prezent sunt zeci, dar Alter-Native a reuşit nu numai să supravieţuiască ci să se menţină în top şi să păstreze aceleaşi standarde ridicate – a mai precizat directorul artistic.
Anul acesta au fost selectate pentru programul de concurs 59 de scurtmetraje (provenite din 27 ţări), cu o durată totală de aproape 11 ore. Pe lângă acestea, organizatorii au inclus în program 13 lungmetraje. Printre acestea se numără şi coproducţia maghiaro-româno-poloneză intitulată Aglaja, a cărei premieră românească va avea loc în cadrul festivalului.  Mai figureză în program expoziţii şi concerte: anul acesta va evolua pe scena Palatului Culturii renumitul Emy Dragoi, recunoscut drept “regele jazz-ului la acordeon” şi Hobo din Ungaria.
Intrarea la festival costă 15 lei, iar un abonament valabil pentru cele 5 zile ale evenimentului va avea preţul de 40 de lei.
Parteneri: Universitatea de Arte Tîrgu-Mureş, Consiliul Judeţean Mureş
Finanţat de: Centrul Naţional al Cinematografiei, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Guvernul României – Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Primăria Municipiului Tg. Mureş, Fondul Naţional Cultural (Ungaria), Fondul Bethlen Gábor, Fundaţia Communitas
Parteneri media: CineFan.ro, CinemaRx.ro, Art Act Magazine, vasarhely.ro, Vásárhelyi Hírlap, Népújság, Zile şi Nopţi, Zi de Zi, Ziarul de Mures, Erdély TV, Radio GaGa, Radio România Cultural, Radio Tîrgu–Mureş, Radio Cluj, TVR Tg.Mures

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top