Film

Alter-Native 22 – gata de start!

Peste 2 zile se dă startul la cea de-a 22-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Scurt-metraj Alter-Native, organizat de U.D.T.M. Mureș. Cinefilii din Transilvania se vor aduna, și de data aceasta, în Palatul Culturii din Târgu-Mureș, în perioada 5-9 noiembrie.

alter_native-22-2014-ifestivalAnul acesta 51 de scurtmetraje intră în cursa pentru premiul cel mare al festivalului: 26 de ficțiuni, 17 animații, 6 documentare și 2 filmeexperimentale.
Acestea au fost selectate dintr-un total de 602 de creații. Preselecția a fost orchestrată de juriul format din producătorul Durst György (Ungaria), artistul vizual şi regizorul de film Radu Vasile Igazság (Bucureşti), regizorul şi operatorul de imagine Schneider Tibor (Cluj-Napoca), regizorul de teatru şi film Marcel Ţintar (Târgu-Mureş), respectiv Tóth Orsolya, producător. Acum, un alt juriu de specialitate urmează să decidă soarta celor 5  premii puse în joc. Membrii acestuia sunt: regizorul, scenaristul și actorul Hajdu Szabolcs (Ungaria), producătorul Pusztai Ferenc (Ungaria), ziaristul și sociologul Marius Cosmeanu, criticul de film Jakab Benke Nándor, respectiv producătorul Velvet Moraru.
Pe lângă programul de concurs – care va avea o durată totală de 10 ore și jumătate – au fost incluse în programul festivalului mai multe lungmetraje maghiare și românești, care au avut premiera recent sau care încă nici nu au ajuns în faţa marelui public și care au fost remarcate și pe plan internațional.
Începând cu acest an festivalul nu va avea o anumită țară invitată de onoare, dar acest fapt nu înseamnă că filmele străine vor lipsi din program. Publicul va avea ocazia să vizioneze pelicula regizorului polonez, Pawel Pawlikowski, intitulată ”Ida”. Filmul, o dramă impresionantă cu fundal istoric, realizat în stilul capodoperelor școlii de film poloneze, a fost  distins cu peste 30 de premii la diverse festivaluri.
Recenzie: “Ida”, filmul propus de Polonia la Oscar, un expozeu de dileme morale
Figurează în program și filmul regizorului suedez, Gabriela Pichler, intitulat „Mănânci, dormi, mori”, care ne relatează povestea unei familii imigrante din Muntenegru.
Ca și în anii precedenți, Sala mică a Palatului Culturii va găzdui documentarele. Din Selecția de la Festivalul de Film Documentar One World Romania se remarcă filmul care anul acesta a câștigat Marele Premiu, ”Aici sunt dragoni”. Regizorul Mark Cousins a vizitat Albania pentru cinci zile cu ocazia unui festival de film, și a fost copleşit de cicatricile lăsate pe corpul ţării de regimul Enver Hodja. Născut în Irlanda şi stabilit în Scoţia, Cousins cunoaşte din experienţă cum stau lucrurile cu naţiunile mici cu istorii complicate şi rezonează la dreptul acestora de a fi reprezentate mai nuanţat decât o permit stereotipurile despre ele.
Un alt documentar demn de atenția publicului este cel intitulat ”Despre miere și nu numai”. Creația luiMarkus Imhoof prezintă, prin intermediul unor imagini uluitoare, nemaivăzute, viaţa albinelor şi impactul acestora asupra vieţii noastre de zi cu zi.
Muzica de calitate a devenit, de-a lungul anilor, un accesoriu de nelipsit al festivalului. Nici ediția de anul acesta nu duce lipsă de concerte ale unor artiști veritabili. Va urca pe scenă formația Celelalte Cuvinte – un nume de legendă al rockului român, care revine după a lungă absenţă la Târgu Mureş –, Cári Tibor, formația Santa Diver și Gyárfás István Trió.
Tot în cadrul festivalului vor avea loc două expoziții. Una dintre ele poartă titlul de ”Lucrări comune” și prezintă publicului instalații interactive. Szegedy-Maszák Zoltán şi Fernezelyi Márton realizează împreună instalaţii interactive de la mijlocul anilor 1990. În această expoziţie ei îşi prezintă pe lângă lucrarea lor cea mai spectaculoasă şi cu cea mai largă recunoaştere internaţională şi instalaţia interactivă cea mai recentă.  Vernisajul expoziției va avea loc joi, 6 noiembrie, de la ora 18. Cealaltă expoziție, cea a grupului Biserika din Arad, va putea fi vizitată începând de vineri, 7 noiembrie.
Preţul biletelor şi abonamentelor la festival va rămâne la nivelul stabilit anul trecut: un bilet va costa 15 lei, iar un abonament, valabil pe cele 5 zile, va avea prețul de 40 lei.  Programul detailat şi alte informaţii legate de festival pot fi găsite pe site-ul www.madisz.ro.
Partenerii festivalului sunt Consiliul Județean Mureș, Universitatea de Arte din Tîrgu-Mureş, Institutul Balassi – Centrul Cultural al Repubicii Ungare Bucureşti, iar cei mai importanţi finanţatori sunt Centrul Naţional alCinematografiei, Administraţia Fondului Cultural Naţional, Ministerul Culturii, Guvernul României – Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Ministerul Tineretului şi Sportului, Primăria Municipiului Tg. Mureş, Fondul Bethlen Gábor, Fundaţia Communitas.

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top