Film

Amat Escalante, castigatorul Premiului pentru regie la Cannes, vine in Romania

amat-escalante-in-heliAmat Escalante, unul dintre cei mai provocatori cineaști contemporani, distins anul acesta cu Premiul pentru regie la Cannes, vine pentru prima dată în România, la cea de-a patra ediție a Les Films de Cannes à Bucarest, care va avea loc între 25 – 31 octombrie, la Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu și CinemaPRO din București
Controversatul Heli va deschide Les Films de Cannes à Bucarest pe 25 octombrie
Cineastul mexican Amat Escalante, câștigătorul Premiului pentru regie la Festivalul de la Cannes cu unul dintre cele mai controversate filme ale ediției, Heli, vine pentru prima dată în România, în deschiderea Les Films de Cannes à Bucarest. Regizorul este unul dintre invitații speciali ai ediției, alături de Abdellatif Kechiche, câștigătorul Palme d’Or, care își va prezenta în premieră filmul La Vie d’Adèle: Chapitres 1 & 2/ Adele: Capitolele 1 și 2.
Escalante, un autodidact remarcat de la primul său film, realizat la doar 26 de ani, va avea o discuție cu studenții de la școlile de cinema, se va întâlni cu jurnaliștii români și va răspunde întrebărilor spectatorilor la proiecțiile filmelor sale.
Heli-amat-escalanteHeli, un film cu o imagine impresionantă și cu scene de violență extremă, a șocat audiența de la Cannes. Mexicul de azi, o țară a contrastelor și paradoxurilor, e ca un câmp de luptă pe care cad victime familii întregi – circa 70.000 de oameni prinși în războaiele duse de mafia drogurilor au murit în ultimii șapte ani. „Cu siguranță, este filmul cel mai explicit și mai realist în violența lui din tot ce am văzut la Cannes din 2009 încoace, de la Kinatay al lui Brillante Mendoza”, scria „Variety”.
Estella are 12 ani și locuiește cu tatăl, cu fratele ei, Heli, cu soția acestuia și cu copilul lor. Nici prezentul și nici viitorul nu par să le rezerve mare lucru. Un tânăr cadet de 17 ani se hotărăște s-o ia de soție și să fugă împreună, însă are nevoie de bani. Drogurile confiscate de superiorii săi din poliție și oficial distruse i-ar putea aduce bani buni, așa că tânărul decide să le fure. Consecințele vor fi dramatice.
Amat Escalante (34 de ani) a părăsit școala la 15 ani și a intrat în lumea filmului, învățând pe cont propriu. A trăit în Barcelona, Los Angeles, Austin, iar acum locuiește în Guanajuato (Mexic) și a fost asistent de regie al renumitului regizor mexican Carlos Reygadas (Premiul pentru regie la Cannes 2012 cu Post Tenebras Lux).
Celelalte două lungmetraje ale sale, ambele premiate în numeroase festivaluri, au surprins audiența de la Cannes. Debutul Sangre (2005), distins cu Premiul criticii internaționale – FIPRESCI în secțiunea Un Certain Regard, este povestea unui tată a cărui rutină de cuplu e întreruptă de venirea fiicei sale dintr-o căsătorie anterioară;Los Bastardos, inclus în aceeași secțiune a Festivalului de la Cannes, trei ani mai târziu, urmărește doi imigranți mexicani în Los Angeles care primesc într-o zi o sarcină suspect de bine plătită. Los Bastardos va fi proiectat și pentru spectatorii de la București, în prezența regizorului.
Heli este distribuit în România de Asociația Macondo și va putea fi văzut în cinematografele din România din luna noiembrie.
***
Les Films de Cannes à Bucarest a fost iniţiat în 2010 de Cristian Mungiu, cu sprijinul delegatului general al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux. Ediția a patra va fi organizată de Asociația Cinemascop și Voodoo Films, în parteneriat cu Institutul Francez din Bucureşti și cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei și al Ministerului Culturii. Festivalul beneficiază de sprijinul distribuitorilor Independenţa Film și Asociația Macondo.
Prezentat de: Orange România
Susținut de: Groupama Asigurări, Volksbank
Mașina oficială a evenimentului este BMW Seria 7.
Cu sprijinul: Apa Nova București, Airfrance
Parteneri: Vinexpert, Clubul Diplomatic, La un ceai
Parteneri media: TVR, Radio Guerrilla, Adevărul, Șapte seri, Digi24, Ziare.com, Hotnews.ro, Dilema Veche, Port.ro, Liternet.ro, CinemaRx.ro, Iqads.ro, Hipmag.ro, Sub25.ro, Modernism.ro, Studentie.ro, Getlokal.ro, IQads.ro, Filmreporter.ro, Ziarul Metropolis, Cinefan.ro, ArtActMagazine.ro, CooperativaUrbana.ro, Koolhunt.ro, Librăria Cărturești
Cocor Media Channel, Blitz TV, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză (CCIFER), Petrom
Detalii despre filme, program și bilete pot fi găsite pe site-ul oficial: www.filmedefestival.ro.Ne puteți urmări și pe pagina Facebook: Les Films de Cannes a Bucarest.
Pentru informații suplimentare, ne puteţi contacta pe adresa contact@filmedefestival.ro sau la numărul 0720 722 107.

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top