Film

Anim`est 2013 – Competitia romaneasca si Balkanimation

Hope-MountainCompetiția românească de la Anim’est a crescut mult de la începuturile festivalului – dacă acum câțiva ani abia existau suficiente filme românești pentru o secțiune de sine stătătoare, anul acesta festivalul a primit mai multe înscrieri din țară decât la ediția precedentă, semn că animația autohtonă e pe calea cea bună.
Și Balkanimation, secțiunea dedicată animației din spațiul balcanic, a luat proporții, cu filme din România, Bosnia-Herțegovina, Grecia, Turcia, Croația, Serbia și mai ales Bulgaria, de unde a sosit un număr impresionant de înscrieri. 19 scurt-metraje românești concurează anul acesta pentru trofeul competiției naționale.
Ca și anul trecut, foști participanți Animation Worksheep își lansează cele mai noi animații în competiție –Alexei Pătrașcu, cu Eschaton, o combinație de animație 3D cu desene de mână despre o mașinărie care dă naștere unei noi lumi, și Gabriela Mateescu, cu animația cu desene de mână La vie en rose, după participarea din 2012 cu The EnvelopeBogdan Mihăilescu revine la Anim’est cu Sancta Simplicitas, dupăMetamorphosis și Action Movie, iar Andra Berilă concurează cu Țepi, povestea lui Astro & Găina, care fug de pe o planetă pe alta urmăriți de țepi uriași, după ce a mai participat în competiția românească cuCloudman și Mr. gRAPE.
Prety-FlyÎn competiția românească e prezentă și o coproducție România-Franța, animația cu desene în cărbune Somnde Mathilde Boiton, iar Becoming este realizată de un român student la London Metropolitan University,Andrei SoponBecoming este singurul film care concurează atât în competiția națională, cât și în Balkanimation.
Cele 10 filme din România, Bosnia-Herțegovina, Grecia, Turcia, Croația, Serbia și Bulgaria vin în premieră la București în competiția Balkanimation, unele după selecții în numeroase alte festivaluri: The Unfinished Painting de Rositsa Vangelova urmărește un pictor care se pierde în lumea propriei imaginații, animație 2D proiectată la World Festival of Animated Film Bulgaria, Ottawa IFF, Bornshorts FF Denmark, Anibar sau Be there! Corfu, iar animația greacă Eight-minute Deadline semnată de Petros Papadopoulos & Zina Papadopoulou are în palmares numeroase premii: cel mai bun film experimental la BeFilm NY, cea mai bună animație și cel mai bun film la Federation of Cinematographic Clubs, Drama FF, Cinematic Achievement Award la Thess ISFF și o mențiune la Boston Sci-fi FF cu povestea unui poștaș dintr-un viitor distopic ultra perfecționist.
Un alt must see va fi cu siguranță Rabbitland, de Ana Nedeljkovic & Nikola Majdak, în care iepuri fără minte trăiesc într-o lume ideală numai a lor, o animație din Serbia care s-a plimbat pe la Belgrade Documentary and Short Film Festival, Vilnius IFF și Festivalul Internațional de Film de la Berlin (Berlin Generation), unde a primit Ursul de Argint.
Cea de-a opta ediție Anim’est va avea loc în perioada 4-13 octombrie, la cinematografele Patria, Studio și Elvira Popescu și în Club Control.
Festivalul Internațional de Film de Animație Anim’est, membru al rețelei pan-europene Cartoon, este organizat de Asociaţia Este’n’est, cu sprijinul Uniunii Cineaștilor din România, Centrului Național al Cinematografiei, Ministerului Culturii, Programului Media al Uniunii Europene şi al Ogilvy.

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top