Muzica

Artiști legendari la ediţia aniversară Balkanik Festival

O nouă ediție Balkanik Festival va aduce pe scenele amenajate la Grădina Uranus și The Ark din București muzicanți de renume din țară și de peste hotare. Evenimentul se va desfășura în perioada 11 – 13 septembrie, abonamentele pentru festival putând fi achiziționate online sau de la casele de bilete.

balkanik-festival-2015

Cea de-a cincea ediţie Balkanik Festival îi va readuce la Grădina Uranus pe Shantel & Bucovina Club Orkestar și Fanfare Ciocârlia, evenimentul marcând și o premieră: Ivo Papasov, cel mai apreciat muzicant de nunți din Bulgaria, cântă pentru prima oară în România.
Succesul ediției anterioare, care a adunat peste 10.000 de spectatori, face ca evenimentul de anul acesta să se desfășoare pe două scene. Cea de-a doua locație va fi The Ark, în traducere liberă afterparty-uri explozive până în zori, un mix de stiluri mai extins, proiecții de filme și numeroase expoziții de pictură și fotografie.
Lineup Balkanik Festival 2015
Experiența Balkanik Festival din 2014 i-a impresionat atât de mult pe SHANTEL & BUCOVINA CLUB ORKESTAR, încât și-au propus să revină la ediția aniversară. Concertul va face parte din turneul Viva Diaspora Tour 2015, ceea ce înseamnă un setlist proaspăt cu influențe de rembetiko și reîntâlnirea publicului cu energia lui Shantel și cei 8 membri de naționalități diferite ai Bucovina Club Orkestar, printre care co-producătorul/bateristul Marcus Darius și solista Tea Mikic, cărora li se alătură pe scenă solista Areti Ketime.
Seria premierelor din 2015 este deschisă de KALYI JAG (foc negru în limba Romani), un grup fondat în Ungaria de către romi vlahi originari din Satu Mare. Kalyi Jag au fost numiți Young Masters of Folk Art în 1979, iar, în 1987, primul lor album a fost un succes. Astăzi, sunt cunoscuți și ascultați în lumea întreagă.
#Balkanik5 îi prezintă, pentru prima dată în România, pe KOCANI ORKESTAR (Macedonia), unii dintre exponenții cu tradiție ai stilului Balkan brass band, răspândit în țările din fosta Iugoslavie și descendenți direcți ai muzicii cândva interpretate de către fanfarele militare turcești. Muzica lor se inspiră din sunete Gypsy care provin din zone diferite ale Balcanilor și din ritmuri turcești, cu o aromă latină. Cântecul lor cunoscut, „Siki, siki baba” apare pe coloana sonoră a filmului „Borat„.
Seria premierelor continuă cu IVO PAPASOV AND HIS WEDDING BAND, un nume impozant al mișcării contemporane din wedding music-ul bulgăresc. Clarinetistul, care va concerta pentru prima oară în România la #Balkanik5, și ale cărui apariții sunt evenimente rare, a dobândit succesul internațional cu stilul său influenţat de jazz-folk. Cu rădăcini Turkish Gypsy, la scurt timp după fondarea grupului său Trakiya în 1974, Ivo Papasov a devenit regele fără concurent al muzicii de nuntă (Stambolovo), cel mai popular gen bulgăresc. Sunetele distinctive ale lui Papasov – o estetică improvizațională și energică, cu puternice influențe din surse distincte precum folkul tradițional, muzică de film și de desene animate – și-au găsit o audiență efervescentă în rândul tinerilor, atracția fiind reprezentată de asemănările cu spiritul incitant al rockului din vest.
Efervescenții canadieni LEMON BUCKET ORKESTRA, care se autodefinesc drept o formație „balkan-klezmer-gypsy-punk-super-party”, revin în România pe scena #Balkanik5. Grupul s-a format în 2010, la Toronto, iar conceptul s-a născut în timpul unei simple conversații într-un restaurant vietnamez. Membrii fondatori ai Lemon Bucket Orkestra sunt Mark Marczyk și Tangi Ropars, iar trupa este formată din 14 muzicieni. Au devenit cunoscuți când, în mai 2012, în drum spre România, cursa lor a avut întârziere, iar membrii formației au pus de-un concert ad-hoc chiar în avion.
Tot în premieră pentru România, pe scena #Balkanik5 va urca AMSTERDAM KLEZMER BAND. Abordarea lor proaspătă asupra muzicilor balcanice și klezmer transcende aspectele tradiționale, iar rezultatul este un amestec aprins de sunete est-europene. Dincolo de cântecele preluate din reportoriile balcanic și klezmer, membrii AKB vin cu compoziții proprii, care contribuie, fără excepție, la melting pot-ul ritmurilor contagioase Balkan – Gypsy – Klezmer. Trupa se străduiește să aducă un suflu nou muzicii balcanice din Europa de Est, în spectacolele lor încărcate de pasiune.
#Balkanik5 va însemna și regăsirea pe scenă a unor artiști “de-ai casei”. Legendara FANFARE CIOCÂRLIA, „bestia cu 24 de picioare”, premiată de prestigiosul BBC cu Awards of World Music, „trupa de funk balcanic care a ridicat în picioare o întreagă planetă” va veni la București, în cadrul #Balkanik5, pentru unul dintre foarte puținele concerte pe care le susține în România. Fiecare concert este o provocare de a euforiza publicul și, în același timp, de a păstra viu spiritul muzicii de la Zece Prăjini.
Pe lângă concerte, #Balkanik5 va însemna o experiență completă de festival ca o vacanță de vară prelungită în mijlocul Bucureștiului, prin activitățile din timpul zilei, care includ un târg meșteșugăresc, ateliere și demonstrații, expoziții de fotografie, pictură și sculptură, spectacole de dans, circ și joc cu focul, bucătărie cu scofeturi balcanice și o mulţime de zone neconvenționale de lounge.
Prețuri abonamente la Balkanik Festival 2015:
Odată cu anunțarea primilor artiști confirmați pentru cea de-a 5-a ediție, organizatorii deschid și vânzarea abonamentelor. Până pe 10 septembrie, prețul abonamentelor este de 85 lei prin rețelele Eventbook și Eventim.
Balkanik Festival este un eveniment organizat de Asociația Culturală Metropolis, în parteneriat cu Muzeul Intercultural din Oslo, cu sprijinul Primăriei Sectorului 5. Proiectul „Balkanik: festival de cultură şi artă” este finanţat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României.

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top