Muzica

ARTmania Festival Sibiu 2015, o editie aniversara de poveste

Apocalyptica (FI), Anathema (UK), Clan of Xymox (DE) si Saturnus (DK) sunt primele indicii despre organizarea celei de-a zecea editii a festivalului ARTmania. Cu o structura similara si in acest an, concertele principale se vor desfasura in weekend-ul 31 iulie – 1 august, intr-o locatie noua ce urmeaza a fi comunicata in perioada imediat urmatoare.

artmania-2015-ifestival

Pentru moment, primele confirmari: Apocalytica live e in premiera pe scena ARTmania sambata, 1 august 2015 si concerteaza in pozitia de headliner. Inca de la preluarile epice “Enter Sandman”, “The Unforgiven” si “Nothing Else Matters” ale celor de la  Metallica sau „Refuse/Resist” de la Sepultura, ei si-au demonstrat talentul de reorchestrare lasand profunzimea pieselor intacta si au creat un nou sound de negasit in istoria muzicala metal. Intr-o lume a nostalgiei muzicale cu avalanse de idei reciclate, putine trupe mai pot fi numite unice, iar Apocalyptica este una dintre ele.
Finlandezii continua sa demonstreze ca muzica rock nu are de-a face cu instrumentele pe care le folosesti, ci cu atitudinea. Al optulea album va fi lansat in primavara acestui an si va fi parte din concertul de la Sibiu. „Shadowmaker” este o combinatie armonioasa intre  violoncel si tobe, cu ritm alert si modificari de tempo, un crescendo care iti da fiori. Riff-urile distorsionate de violoncel sunt mai grave ca oricand, muzica clasica este alternata de fragmente de heavy-metal pentru o experienta acustica de neegalat.
Vincent, Jamie Cavanagh, Daniel & co. revin la Sibiu pentru a sarbatori alaturi de publicul ARTmania zece ani de experiente si concerte de neuitat. “Distant Satellites”, cel mai recent album, apogeul creatiei Anathema pe plan muzical. Contine aproape toate elementele imaginabile traite prin muzica Anathema – frumusete, intensitate, drama, liniste, speranta, si o dimensiune extra-muzicala despre care am tot primit indicii pe parcursul evolutiei trupei, ce devine pentru prima data atat de clara. Anathema nu a mai concertat la ARTmania Festival din 2007, anul in care Sibiul era Capitala Culturala Europeana si festivalul se afla la cea de-a doua editie.
Clan of Xymox se numara printre primii adepti ai darkwave-ului. Muzica lor reprezinta o imbinare de synthpop, darkwave si gothic rock. Trupa a trecut prin multe schimbari muzicale de-a lungul celor trei decenii de existenta, bucurandu-se de o popularitate crescuta in anii ‘80, cu single-uri in topurile Billboard. Videoclipul piesei Imagination a fost difuzat in heavy rotation pe MTV, iar single-ul din 2011, “In Your Arms Again”, a fost inclus pe coloana sonora a filmului The Girl with the Dragon Tattoo.
Saturnus, una dintre cele mai inspirate si recunoscute formatii din aria melodic doom metal canta in premiera la ARTmania Festival Infiintata in 1991, in Copenhaga, Danemarca, trupa este cunoscuta pentru abordarea unica si alternarea stilurilor vocale – recitare, growl si melodic, dar si pentru emotia transmisa, purtand ascultatorul printr-o calatorie sonora melancolica si dramatica in acelasi timp.
Abonamentele, valabile pentru toate evenimentele din cadrul festivalului, sunt disponibile la pretul de 115 lei pana la sfarsitul lunii februarie si ajung la 180 lei in zilele de festival. Acestea pot fi achizitionate din retelele magazinelor Diverta, Eventim sau de la sediul ARTmania si online de pe artmaniafestival.ro.

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top