Film

Astra Film Festival 2013 anunta selectia oficiala!

three-sisters_041.350 de documentare din toată lumea au fost înscrise în 2013 la Astra Film Festival, un eveniment major în peisajul cinematografiei de non-ficţiune din Europa. Numărul mare de filme este direct proporţional cu importanţa ediţiei din acest an când AFF aniversează 20 de ani de existenţă. Peste 100 de filme au fost selecţionate şi vor putea fi urmărite în perioada 14 – 20 octombrie 2013 la Sibiu, capitala filmului documentar din România.
Prezenţe noi, dar şi nume sonore îşi dau întâlnire în acest an pe marele ecran pentru a oferi ublicului un regal vizual al realităţii contemporane. 50 de filme au intrat în cele 5 secţiuni competiţionale: International, Central and Eastern Europe, Romania, Student şi EcocinematogrAFF. Alte producţii de renume vor fi prezentate în afara competiţiei, în cele două secţiuni speciale: Incredibil şi Made in Romania, la care se adaugă programul dedicat copiilor – Astra Film Junior şi o retrospectivă a celor mai importante documentare proiectate la AFF în ultimii 20 de ani. Aşa cum ne-a obişnuit de la o ediţie la alta, AFF aduce în premieră mondială cele mai aşteptate documentare româneşti ale momentului.
Nume sonore recunoscute pe plan internaţional intră în competiţia AFF 2013 în secţiunea International: Wang Bing este prezent cu filmul „Three Sisters” care a fost proiectat în premieră la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia, iar Nicolas Philibert, laureat al Premiului Cesar în 2003, cu filmul „La Maison de la Radio”. Alte documentare din aceeaşi secţiune au făcut turul celor mai importante festivaluri de profil şi au obţinut premii prestigioase, precum  „Matthew’s Law” (regia: Marc Schmidt), premiat la festivaluri precum Vision du Reel Nyon sau NFF Dutch Film Festival sau „Forget Me Not” (regia: David Sieveking) care a participat în festivaluri internaţionale de film precum cel de la Locarno, DOK Leipzig, Rotterdam, Salonic sau Reykjavik.
În secţiunea Student, competiţia se poartă ca întotdeauna între cele mai prestigioase şcoli de artă şi film din Europa, fiind însă notabilă prezenţa mai multor producţii româneşti ca în alţi ani: Facultatea de Teatru şi Televiziune – UBB Cluj (România), Visual Cultural Studies – University of Tromso (Norvegia), Haute ecole d’art et de design Geneve (Elvetia), Polish National Film School in Lodz (Polonia), Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti (România), Filmakademie Baden – Wurttemberg (Germania), Granada Centre for Visual Anthropology – University of Manchester (U.K.), Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti (România), Academy of Dramatic Art in Zagreb (Croaţia) sau producţii realizate în cadrul programului Aristoteles Workshop.
Dintre documentarele realizate la Aristoteles Workshop, va rula la Astra Film Festival „If 6 was 9 / Dacă 6 ar fi 9”, scurtmetraj regizat de Ivana Mladenović. În aprilie, documentarul Ivanei Mladenović a participat la Festivalul Internaţional de Film Timishort 2013, fiind singurul film românesc din cadrul Competiţiei Internaţionale.
„If 6 was 9 / Dacă 6 ar fi 9” prezintă un fragment din viaţa lui Cornel Simionescu, un artist excentric din Bucovina – “Eu sunt bucovinean get-beget şi spun lucrurilor pe nume!”, spune el la un moment dat în  film. Simionescu pare că trăieşte într-o realitate creată de el însuşi.
Regizorul Ivana Mladenović despre „If 6 Was 9”: „Este portretul unui bărbat de 50 de ani, care încearcă să demonstreze prin toate mijloacele că este “un om normal”. Obosit de lupta cu statul şi cu ceilalţi localnici, care se tem de el şi-l cred “nebun”, încearcă să îşi găsească salvarea în religie pentru că, o spune chiar el – relaţia cu Dumnezeu e consecventă, iar cu oamenii, nu.
Filmul ăsta spune şi povestea intimă a unei echipe de studenţi care bat la uşa unui om pe care toată lumea îl consideră “un simplu nebun”. Relaţia mea şi a colegilor mei cu Cornel Simionescu a fost una conflictuală, pentru că am încercat de multe ori să-i arătăm adevărul despre el. N-a funcţionat neapărat şi surpriza a fost că, în procesul ăsta, am descoperit lucruri despre noi – noi, care iniţial n-aveam suficientă răbdare sau timp pentru el.
Ideea principală a fost să arătăm portretul lui foarte sharp şi pe scurt, adevăr simplu şi gol. Ne-am aruncat în aventura asta cu omul de care toată lumea se teme şi ne-a dat mai mult decât am cerut, relaţia noastră fiind diferită de la o zi la alta şi devenind, în final, un schimb: am luat de la el şi i-am dat de la noi. Cred că climax-ul este secvenţa în care încerc să-i explic de ce am nevoie să îl filmez în faţa închisorii unde a stat închis patru ani pentru omor. Nu am încercat să aflu de ce şi-a omorât tatăl şi nici nu am vrut să îl judec în vreun fel. E mai degrabă o poveste despre personalitatea unui om care se află la limita subţire dintre iluzoriu şi “normalitate”. Întrebarea e, “normalitatea” cui? El a învăţat să trăiască aşa şi e foarte categoric atunci când zice că nu are nevoie să iasă din situaţia lui şi nici de cineva care să îi ţină partea; el zice: lasă-mă să-mi trăiesc viaţa aşa cum ştiu eu. Îşi găseşte un refugiu în filmele pe care le face singur, de la producţie la actorie şi coloană sonoră. Personajele pe care le joacă în filmele lui sunt cele pe care le iubeşte cel mai mult: Sfântul Nicolae şi Ştefan cel Mare, dar, în realitate, e sincer atunci când spune că ar putea să fie Napoleon dacă ar vrea.” (liternet.ro)
E un an special pentru ASTRA FILM. Când privești în urmă și îți dai seama că au trecut două decenii de la prima ediție, nu mai e vorba doar de amintiri, e o întreagă istorie la mijloc, o viață de om (pentru spectatorii noștri tineri) și o vârstă respectabilă pentru un festival. Prin urmare, pe lângă lista de filme care intră anul acesta în programul proiecțiilor oficiale, vor fi momente care marchează aniversarea a 20 de ani de când Sibiul are un festival internațional de film. Gândindu-mă la programul AFF 2013, îmi vine în minte un îndemn pe care l-am mai dat în anii trecuți și care se potrivește parcă și mai bine acum: între 14 și 20 octombrie luați-vă concediu și nu vă faceți alt program, pentru că e AFF”, a declarat Dumitru Budrala, director fondator al festivalului.
O serie de programe speciale întregesc programul ediţiei aniversare din 2013 al celui mai important eveniment cultural al toamnei. Festivalul Internaţional de Film Documentar de la Sibiu, AFF 2013 este organizat de Astra Film – C.N.M. Astra, Fundaţia Astra Film.
Cu sprijinul Consiliului Judeţean Sibiu, Consiliul local Sibiu prin Primăria Sibiu, Centrul Naţional al Cinematografiei, Institutul Cultural Român şi Ministerul Culturii.

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top