Film

Astra Film Festival dezvaluie membrii Juriului 2018

Cea de-a 25-a editie a Festivalului International Astra Film Sibiu, care va avea loc intre 15 si 21 octombrie, a dezvaluit numele personalitatilor din lumea filmului care vor alcatui juriile celor 5 sectiuni competitionale: International, Europa Centrala si de Est, Romania, Scurtmetraj si Student. Cei 13 membri ai juriului au misiunea de a decide castigatorii premiilor puse in joc dintr-un total de 55 de productii din 30 de tari, selectionate din cele peste 3000 de filme inscrise, din 93 de tari. Valoarea totala a premiilor acordate se ridica la peste 25.000 de euro.

Legendara Ally Derks, fondator si director timp de 30 de ani al Festivalului International de Film Documentar Amsterdam (IDFA), primul festival international dedicat genului, face parte pentru prima data din juriul Astra Film Festival. Ei i se alatura Haruka Hama, Coordonator al Festivalului International de Film Documentar Yamagata (YIDFF), Japonia; Michael Stewart, Director al Festivalului de Film Documentar ‘London Open City’, Profesor la University College London, Marea Britanie; Cristi Puiu, Regizor, Romania; Marin Martschewski, Regizor, fost Profesor la Deutsche Film- und Fernsehakademie Berlin si la Béla Tarr Film School Sarajevo; Alexandru Solomon, Regizor, Director fondator al Festivalului de Film One World Romania (OWR); Dina Iordanova, Profesor de Film la University of St. Andrews, Marea Britanie; Cristian Tudor Popescu, Critic de film, Doctor in cinematografie si media, Romania; Simon Kilmurry, Director Executiv al Asociatiei Internationale a Documentarului (IDA), SUA; Adina Popescu, Scriitor, Realizator de film documentar, Romania; Ruben Vermeersch, Regizor, Belgia; Liviu Tipurita, Regizor, Marea Britanie; si Vintila Mihailescu, Scriitor, Profesor de antropologie culturala, Romania.
Regizori, producatori, critici de film, directori de festival, profesori, scriitori – cei 13 membri alesi ai juriului reprezinta toate fatetele industriei filmului de non-fictiune. Fiecare dintre ei aduce in jurizarea AFF 2018 criterii noi, unghiuri de vedere si perspective personale, dedicatie si experienta in domeniu. Castigatorii sectiunilor competitionale vor fi anuntati sambata, 20 octombrie.

“Ca membru al juriului, ceea ce observi prima oara este daca filmul iti capteaza atentia. Trebuie sa fii rabdator, deoarece poate sa dureze uneori pana ce povestea se arata si isi dezvaluie culorile. Apoi observi adevarul pe care filmul a reusit sa il capteze, daca a reusit sa capteze adevar. Filmul documentar incepe in mintea regizorului, cu o obsesie de-a acestuia. Cu ceva pe care oamenii nu pot lasa deoparte. Este un anumit lucru, o poveste, o scena care iti tot apare in minte, iar filmul se naste din a inlatura acea obsesie. Vreau sa spun ca nu vine din afara, vine dinauntru”, impartaseste din experienta sa de jurat Michael Stewart, antropolog, profesor la City University of London, scriitor, regizor de film documentar, care a infiintat Festivalul de Film Documentar ‘London Open City’ inspirat de modelul Astra Film Festival Sibiu.
“Suntem onorati sa prezentam echipa de profesionisti care va juriza filmele de la Festival. De un sfert de secol, Astra Film Festival s-a remarcat ca punct de reper pe harta cinematografica europeana, un promotor al productiilor de non-fictiune si un sustinator constant al cinematografiei romanesti. Faptul ca, an de an, se inscriu tot mai multe filme demonstreaza ca atat viziunea de selectie pentru sectiunile competitionale ale Festivalului, cat si efortul de obiectivitate al juriului de-a lungul editiilor au creat impreuna o valoare de necontestat. Premiile Astra Film Festival sunt considerate o adevarata recunoastere internationala pentru autorii genului”, a declarat Dumitru Budrala, director fondator al Astra Film Festival.
Festivalul International Astra Film Sibiu a fost lansat in 1993 ca un proiect inovator in Europa Centrala si de Est si a avut timp de 25 de ani o contributie semnificativa la stabilirea unui cadru pentru dezvoltarea cinematografiei documentare in intreaga regiune si in special in Romania. Astra Film Festival a atras constant atentia industriei asupra artei filmului de non-fictiune, sprijinind dezvoltarea genului si deschizand noi orizonturi pentru realizatori. Astra Film Festival 2018 este organizat de Astra Film, CNM Astra si Fundatia Astra Film, cu sprijinul Consiliul Judetean Sibiu, al Ministerului Culturii si Identitatii Nationale si al Centrului National al Cinematografiei. Evenimentul este cofinantat de Consiliul Local Sibiu prin Primaria Municipiului Sibiu si de Uniunea Europeana prin Programul Europa Creativa.
Astra Film Festival se afla sub Inaltul Patronaj al Presedintelui Romaniei.

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top