Muzica

Baba ZuLa va inchide cea de-a editie a festivalului Balkanik!

Orchestra Boban – Marko Markovic
Orchestra Boban și Marko Markovic este un ansamblu de suflători și percuționiști, recunoscut internațional ca fiind cea mai bună formație din Serbia din anii ‘80 până în prezent, câștigător a numeroase premii internaționale.
De-a lungul anilor, formația din Vladičin Han a câștigat un număr considerabil de premii la Festivalul trompetelor de la Guca, eveniment cu o tradiție de peste 50 de ani. Pe lângă cele 13 albume lansate și sutele de concerte susținute în întreaga lume, orchestra a interpretat și apărut în două dintre filmele lui Emir Kusturica, Underground, distins cu Palme d’Or la Cannes 1995 și Arizona Dream, laureat al Ursului de Aur la Berlinale 1993. În filmul documentar Competition (r. Tamás Sas, 2005), ca personaje principale.

Baba Zula
Baba ZuLa s-a înființat în 1996, în Istanbul, membrii fondatori fiind Levent Akman (linguri, percuții, mașini, jucării), Murat Ertfel (saz și alte instrumente cu coarde, vocal, oscilatoare, theremin) și cântărețul de darbuka Cosar Kamçi, care l-a înlocuit pe membrul original Emre Onel în 2005.
Trupei BaBa ZuLa i s-a alăturat desenatoarea Ceren Oykut în 2004. Prezența ei pe scenă a avut un impact vizual puternic din punct de vedere al reprezentațiilor live ale trupei Baba Zula. Cei de la Baba Zula sunt hotărâți să le ofere fanilor un spectacol live memorabil. Reprezentațiile lor ritualice sunt un melanj artistic ce reunește dansatoare din buric, costume impresionante, poezie, teatru și desen, un festin audio-vizual incitant.
Amestecând intrumente orientale ca darbuka, saz electric și linguri, cu abordări electronice și moderne, Baba Zula creează sunete care au fost definite ca “sunetul spațiului din Istanbul”, “Oriental dub” sau “Folk contemporan din Instanbul”. Baba Zula își împart moștenirea cu noi prin intermediul muzicii lor, o muzică născută din Istanbul și influențată de amintirea unui Istanbul simbolic transmis din generație în generație.
Grupul, care de la început a manifestat un interes deosebit față de colaborările sale, a acompaniat staruri precum cântăreața canadiană Brenna MacCrimmon (specializată în folk balcanic), Alexander Hacke (Einstüerzende Neubauten), Fred Frith (Henry Cow, John Zorn ), Jaki Liebezeit (Can), Dr. Das (Asian Dub Foundation), Hüsnü Senlendirici (Clarinet ), Titi Robin, Serra Yilmaz , William Macbeth (aka Bill MacBeath bass) și Ralph Carney din San Francisco (saxofonist care a lucrat cu Tom Waits și B52’s) și diva Semiha Berksoy (prima cântăreață de operă din Turcia și pictoriță).

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top