Special

Baletul „Baiadera” al Operei Nationale, pentru prima data la Festivalul „Viata e frumoasa!”

Afis-spectacol-de-balet-BaiaderaDuminică, 10 noiembrie 2013, de la ora 19.00, pe scena Operei Naţionale Bucureşti (ONB), în cadrul celei de-a VI-a ediții a Festivalul Internaţional al Artelor Spectacolului Muzical „Viaţa e frumoasă!” organizat de Teatrul de Operetă și Musical „Ion Dacian”, va avea loc spectacolul „Baiadera”, pe muzica lui Ludwig Minkus. Spectacolul, prezentat în premieră de ONB pe scena acestui festival, are în rolurile principale pe prim-balerina Oana Popescu Babuşka (rolul Nikia) şi balerinul Robert Enache, care va debuta în rolul Solor.
Operă a coregrafului Marius Petipa, „Baiadera” este o poveste istorică impresionantă, care se leagă de parcursul artistic al celebrului balerin Rudolf Nureyev. Acesta a debutat în rolul personajului principal masculin Solor, la Paris, în 1961, şi, ulterior, a produs acest spectacol pe scena de la Palais Garnier, în 1992, cu puţin timp înainte de a muri.
Absolventă a Liceului de Coregrafie Floria Capsali din Bucureşti, Oana Popescu-Babușka devine, în 2004, prim-balerină a Operei Naţionale Bucureşti. Repertoriul artistei conţine multe dintre rolurile clasice importante, printre care: Cenuşăreasa din baletul cu acelaşi titlu de Serghei Prokofiev; Nikia din Baiadera de Ludwig Minkus; Aurora din Frumoasa din pădurea adormită şi Clara din Spărgătorul de nuci de P. I. Ceaikovski; Giselle din baletul omonim de Adolphe Ch. Adam; Swanhilda din Coppélia de Léo Delibes. De asemenea, a interpretat şi roluri în spectacole de dans neoclasic, printre care Vals fantezie de Mihail Glinka (coregrafia: George Balanchine).
Robert Enache s-a perfecţionat în cadrul mai multor workshop-uri susţinute de Gilbert Mayer, Sergiu Ştefanski, Alexander Prokofiev, Arlette van Boven (specialistă în tehnica Kylián) şi a participat la mai multe festivaluri în ţară şi peste hotare (Italia, Franţa). Repertoriul artistului conţine roluri precum Prinţul din Albă ca zăpada şi cei şapte pitici de Cornel Trăilescu; Konrad din Corsarul, Albert din Giselle de Adolphe Ch. Adam; Siegfried din Lacul lebedelor, Prinţul din Spărgătorul de nuci de Piotr Ilici Ceaikovski.

Duminică, 10 Noiembrie 2013, ora 19:00
Festivalul Internaţional al Artelor Spectacolului Muzical „Viaţa e frumoasă!”
BAIADERA
Balet în două acte de Ludwig Minkus
Libretul de Serghei Kudekov
Dirijor: Iurie Florea
Regia şi adaptarea coregrafică: Mihai Babuşka (după Marius Petipa)
Scenografia: Adriana Urmuzescu
Distribuţia:
Nikia – Oana Popescu Babuşka
Solor – Robert Enache (debut)
Gamzatti – Mihaela Soare
Brahmanul – Tiberiu Almosnino
Fachirul – Bogdan Cănilă
Idolul de Bronz – Yoshida Shuhei
Rajahul – Mihai Babuşka
Prietenul lui Solor – Virgil Ciocoiu
Slujnica – Georgiana Stroe
D’Jampé – Rin Okuno, Sena Hidaka
Patru baiadere mici – Akane Ichii, Maki Shirase, Megumi Koshi, Diana Tudor
Solo Tobe – Camelia Soare, Ionuţ Arteni
Pas D’Action – Marina Minoiu, Bianca Stoicheciu, Sena Hidaka, Rin Okuno, Raul Oprea, Shohei Horiuchi (debut)
Trei umbre – Rin Okuno, Sena Hidaka, Lorena Negrea (debut)

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top