Muzica

Balkanik! Festival, un clash cultural şi o experienţă unică pentru 10000 de spectatori

Duminică, 14 septembrie, s-a încheiat cea de-a patra ediție a Balkanik! Festival, găzduit, timp de trei zile și trei nopți, de Grădina Uranus din București, al cărei prag de cărămidă a fost pășit de un număr record de peste 10.000 de spectatori.

Odată cu lansarea sloganului “Just World Music”, cea de-a patra ediție a însemnat și un moment de răscruce, în care Balkanik! Festival și-a anunțat intenția de a deveni o scenă internațională importantă de World music.
În cadrul acestei ediții peste 10.000 de oameni, veniți din toate colțurile României, dar și mulți străini, printre care polonezi, belgieni, britanici, francezi, suedezi și japonezi au răspuns provocării de a experimenta un “altfel” de festival, care a adus în mijlocul Bucureștiului un mix fără precedent de culturi muzicale și libertatea de a fi tu însuți și de a te lăsa purtat de val.  Balkanik! Festival a plusat în acest an cu un bâlci urban foarte people-friendly, care a oferit publicului curios să descopere lucruri noi, de la activități meșteșugărești, jocuri de roluri balcanice, spectacole extreme de foc și jonglerii, până la zone de relaxare și citit lângă o cafea la nisip, în hamac.
În prima seară de festival, trupa poloneză Caci Vorba a răpit publicul cu familiaritatea cu care au interpretat și simțit melodii tradiționale românești, iar schimbul de energii dintre aceștia a durat până târziu în noapte. Atmosfera a devenit explozivă odată cu urcarea pe scenă a trupei Mahala Rai Banda, în frunte cu solistul și violonistul Ioniță Aurel și spectacolul oferit de fiecare membru în parte. Seara de vineri s-a încheiat cu un concert mai mult decât copleșitor al Tarafului Haiducilor din Clejani, prietenii festivalului, care au făcut mii de suflete să simtă, la unison, jalea și fericirea unică a lăutarului român. Au confirmat, încă o dată, că nu mai au nimic de dovedit și că își merită renumele de reprezentanți ai muzicii lăutărești în întreaga lume.

balkanik-2014-lafinal2

Cea de-a doua zi la Balkanik! a fost deschisă de trupa românească Balkan Taksim, care a urcat pentru prima dată pe scena unui festival, și i-a readus pe Kottarashky & The Rain Dogs din Bulgaria, care s-au întâlnit cu fanii veniți special pentru ei și au câștigat noi adepți ai unei muzici balcanice aproape avangardiste. În închidere, macedoneanul Kiril Djaikovski a orchestrat un show care a hipnotizat publicul încă energic prin trio-ul surpriză al acestei ediții, alături de TK WONDER din Brooklyn și Ghetto Priest din UK.
Duminică, pe scena Balkanik! s-a desfășurat primul live jam session românesc de improvizație muzicală care a adus pe aceeași scenă nu mai puțin de paisprezece soliști și instrumentaliști, numit simplu AKUIAKU. Berlinezii Django Lassi, nerăbdători să cânte publicului din București în premieră, s-au dezlănțuit pe acorduri rapide de gypsy swing și trompete balcanice, oferind un program pregătit special pentru românii care le-au inspirit atât de mult muzica.balkanik-2014-lafinal3
Festivalul s-a încheiat cu cea mai așteptată apariție, Shantel & Bucovina Club Orkestar, care au depășit orice așteptări, confirmându-și popularitatea și experiența de la sutele de festivaluri. Germanul Shantel (Stefan Hantel) a condus miile de oameni la extaz, făcându-i să urce pe scenă și să danseze până la epuizare, aproape ca la un rave sau un festival de ska. Bucovina Club Orkestar a însemnat mai ales talentata solistă din Serbia, Tea Mikic, și toboșarul Marcus Darius, care au fuzionat ca o familie alături de chitara lui Shantel, vioară, trompete, trombon și violă.
Revelațiile de la ediția de anul acesta au fost multe, atât pentru public, cât și pentru artiști. Toate trupele sosite de peste hotare la Balkanik! Festival au fost inspirate în muzica lor de sunetele românești, de muzica lăutărească și de artiștii noștri. Cu toții au fost extrem de încântați să cânte la București, majoritatea pentru prima oară, și mi-au mărturisit chiar că au oferit publicului mai mult decât la alte concerte, schimbul între artiști și cei care i-au ascultat a fost unul nemaivăzut. Am avut un public fericit, natural, dornic să părăsească realitatea și cotidianul și să se prindă într-o horã a tuturor simțurilor, să intre într-o transă indusă de muzica aceasta pe care a iubit-o dar și de tot ce a văzut, gustat, simțit la Balkanik! Festival. Ediția a patra a fost un succes, dar pot spune că avem planuri foarte mari pentru cea din 2015, iar cei care se vor afla acolo vor avea ce povesti nepoților”, declară Ligia Keșișian Mitulescu, directorul artistic al Balkanik! Festival.
Balkanik! Festival este un eveniment Asociația Culturală Metropolis, powered by Metropolis Film, sponsor Ciuc, Apa Nova, cu sprijinul Primăriei Sectorului 5, Primăriei Municipiului București, Institutului Cultural Român, ARCUB, AFCN, Institutului Polonez, Hotel Golden Tulip, Hotel Caro

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top