Teatru

Barak Marshall, Jin Xing și Brenda Angiel, dans la înălțime în FITS

În vara aceasta dansăm la Sibiu! Festivalul Internațional de Teatru vă așteaptă cu ritmuri și sonorități provocatoare, oferite de artiști și companii de pe trei continente. Astăzi vă prezentăm trei coregrafi excepționali: Barak Marshall (Israel), Jin Xing (China) și Brenda Angiel (Argentina).

Tara-miracolelor-Gadi Dagon

Barak Marshall este unul dintre cei mai mari inovatori ai dansului israelian, răsplătit cu numeroase distincții încă de la debut, în anul 1995, când a câștigat premiul I în cadrul competiției „Shades of Dance”, organizată de Centrul Suzanne Dellal. Compania sa, Inbal Dance Theatre, a efectuat un amplu tur al Europei, ce a inclus reprezentații în cadrul Bienalei de Dans din Lyon, la Théâtre de la Bastille din Paris și Haus der Kulturen der Welt din Berlin. În 1999 Barak Marshall a fost selectat de Ohad Naharin ca prim-coregraf rezident al Companiei de Dans Batsheva, creând multe producții pentru Companie. În ultimii ani a colaborat cu Centrul Suzanne Dellal, Ballet Jazz din Montreal și Compania de Dans BODYTRAFFIC, cu sediul în Los Angeles.
Pentru „Ţara miracolelor”, Barak Marshall semnează coregrafia, scenografia, muzica şi textul. Spectacolul prezintă călătoria a zece suflete eşuate pe un tărâm al nimănui. În încercarea de a-şi accepta soarta, acestea se luptă pentru a învinge forţele negative – atât cele personale, cât şi cele existenţiale. Mişcările lui Marshall sunt corporale, energice, rapide, conţinând motive etnice moderne şi sunt cunoscute ca fiind extrem de emoţionale, vizuale şi teatrale. Aranjamentul muzical pentru „Ţara miracolelor” combină elemente de muzică ţigănească, balcanică, jazz, muzică yiddish şi rock. Reprezentația va avea loc miercuri, 17 iunie, ora 18:00, la Casa de Cultură a Sindicatelor Sibiu – Sala Mare.

Vreau-sa-fiu-altfel-Courtesy of Jin Xing Dance Theatre

Jin Xing este director al companiei Jin Xing Dance Theatre Shanghai, înființată în 1999, prima companie independentă de dans din China. Cu un destin personal special, Jin Xing este un simbol al curajului, libertății, responsabilității și nesfârșitei energii a spiritului artistic. Spectacolul „Vreau să fiu altfel” este cea mai nouă coregrafie dintre cele aproape 20 pe care Jin Xing le-a creat pentru compania ei. Această creaţie aduce pe scenă 9 muzicieni din Mongolia Centrală şi 15 dansatori ai companiei. Dansatorii iniţiază un dialog cu muzicienii, iar aceştia îndeplinesc o parte semnificativă a mişcărilor coregrafice. Linia narativă principală a spectacolului „Vreau să fiu altfel” este aceea a unei repetiţii scenice continue – vocea regizorului artistic se poate auzi din culise, în timp ce dansatorii şi muzicienii repetă. Muzica mongoleză extrem de expresivă creează o atmosferă ce aminteşte de peisajul mongolez cu pajişti întinse, invitând publicul să ia parte la această experienţă. Spectacolul va avea loc joi, 18 iunie, ora 20:00, la Casa de Cultură a Sindicatelor – Sala Mare.

Tango-la-inaltime-Mauro Dann, Brenda Angiel Aerial Dance Company

Brenda Angiel este director artistic și coregraf al companiei Brenda Angiel Aerial Dance. Artista argentiniană reinventează cel mai popular dans din țara ei, folosind metoda dansului în aer. Cu ajutorul sforilor şi corzilor elastice, creează o nouă formă de spaţialitate, dansul în aer având un vocabular cu totul special. Prin încorporarea diverselor ritmuri ale celui mai iubit stil muzical argentinian şi inspirat de un faimos pas de tango, spectacolul „Tango la înălţime” este interpretat de talentata companie Brenda Angiel Aerial Dance. Brenda Angiel şi compania ei au călătorit în întreaga lume, având reprezentaţii în Olanda, Italia, Mexic, China, Canada, Columbia, Costa Rica, Chile, Argentina, Boston, New York, cât şi la cele mai prestigioase festivaluri din Statele Unite, cum ar fi Festivalul Spoleto, Festivalul Culturii Americane al Centrului Kennedy, Festivalul American de Dans, Academia de Muzică Brooklyn. Muzica este interpretată live de o orchestră formată din 7 instrumentiști. Spectacolul va avea două reprezentații: sâmbătă, 20 iunie, ora 20:00 și duminică, 21 iunie, ora 16:00, la Casa de Cultură a Sindicatelor – Sala Mare.

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top