Film

Bertrand Tavernier se întoarce la București după 20 de ani

Bertrand Tavernier, unul dintre cei mai respectați regizori, scenariști și producători francezi, este invitatul special al festivalului Les Films de Cannes à Bucarest (24 – 30 octombrie), care îi va dedica o retrospectivă.

bertrand-tavernier-les-films-de-cannes-a-bucarest-2014-ifestival

Regizorul se întoarce în România la aproape 20 de ani după ce a filmat aici una dintre primele producții străine cu buget mare de după Revoluție, Căpitanul Conan,în care joacă mai mulți actori români, printre care și Principele Radu Duda
Laureat al Premiului de regie la Cannes, câștigător al Ursului de Aur, al premiului BAFTA și al mai multor trofee César, cineastul va susține un masterclass pentru studenții la cinema și iubitorii de film, pe 30 octombrie
Bertrand Tavernier (73 de ani) se va întâlni cu publicul din București la aproape două decenii de când a filmat aici unul dintre cele mai cunoscute filme ale sale, drama de războiCapitaine Conan / Căpitanul Conan. În cei peste 40 de ani de carieră, Bertrand Tavernier a regizat peste 30 de lungmetraje, a fost  selecționat de cinci ori la Festivalul de la Cannes și nominalizat de circa 20 de ori la premiile César.
Cinefil împătimit, Bertrand Tavernier a început să scrie despre filme încă din adolescență, în special despre cele hollywoodiene, aducând în atenția publicului francez cinema-ul american. Scriind pentru publicații precum „Positif” sau „Cahiers du cinéma” și lucrând ca ofițer de presă pentru diverse filme, i-a întâlnit pe unii dintre marii regizori ai vremii. După un astfel de interviu a devenit asistentul lui Jean-Pierre Melville, la vârsta de 20 de ani. Debutul în lungmetraj, L’horloger de Saint-Paul (1973), i-a adus Marele Premiu al Juriuluila Berlin și a marcat începutul unei lungi colaborări cu actorul Philippe Noiret, care a jucat în opt dintre filmele sale, printre care și multi-premiatul Le Juge et l’assassin.
A lucrat cu actori precum Isabelle Huppert, Romy Schneider, Jane Birkin, Sophie Marceau, Jean Rochefort, Nathalie Baye sau Tommy Lee Jones. A câștigat Premiul de regie la Cannes, în 1984, cu Un dimanche à la campagne, și a obținut trofeul BAFTA pentru Cel mai bun film străin cu La Vie et rien d’autre (1990). ‘Round Midnight (1986), despre saxofonistul Lester Young și pianistul Bud Powell, a câștigat Oscarul pentru muzica lui Herbie Hancock.
Bertrand Tavernier este președintele Institutului Lumière din Lyon, deține casa de producție Little Bear Production și este autorul unor cărți de referință despre cinema-ul american. Regizorul e recunoscut pentru eclectismul temelor și genurilor pe care le abordează. A alternat filmele pe subiecte contemporane cu cele de epocă, trecând prin drame de război, povești de dragoste, subiecte politice. Câteva dintre ele vor fi proiectate laLes Films de Cannes à Bucarest, în cadrul unei retrospective dedicate autorului. Printre acestea, L’Appât (1995), Capitaine Conan (1996), Dans la brume electrique (2009), La Princesse de Montpensier (2010), Quai d’Orsay (2013).
Pentru Căpitanul Conan Capitaine Conan (1996), Tavernier a făcut prospecții în România în 1994 și a filmat în anul următor, cu o echipă parțial românească. O parte din ea va lua parte la prima proiecție de gală a peliculei în România. Este o dramă plasată în Primul Război Mondial, despre un grup de soldați ieșiți din închisorile militare, condus de un căpitan care își duce propriul război, cu propriile reguli, pe frontul din Balcani, la București. În film apare și Principele Radu Duda, în rolul unui inspector. Filmul i-a adus lui Tavernier un César pentru regie, iar actorului Philippe Torreton, unul pentru interpretare.
L’Appât (1995) a câștigat Ursul de Aur la Berlin și i-a adus actriței Marie Gillain o nominalizare la César pentru rolul unei tinere trimise în baruri de noapte ca „momeală” de către cei doi prieteni ai ei, deciși să procure bani în felul acesta. Ecranizare a unui roman de James Lee Burke, In the Electric Mist / Dans la brume electrique (2009) îl are pe Tommy Lee Jones în rolul unui polițist din Louisiana aflat pe urmele unui criminal. La Princesse de Montpensier, prezentat în competiție la Cannes 2010, este o poveste de dragoste plasată la finalul perioadei Renașterii și inspirată parțial din biografia marchizei Marie de Mézières. Cel mai recent film al său, Quai d’Orsay (2013), este o comedie despre lumea politicii, în care personaj principal este un ministru al Afacerilor Externe, inspirat de Dominique de Villepin. Actorul Niels Arestrup a câștigat un César pentru Cel mai bun actor în rol secundar.
Distribuitorul filmului La Princesse de Montpensier este Independența Film, iar al peliculeiIn the Electric Mist, Odeon Film.
Spotul festivalului: https://www.youtube.com/watch?v=rhaWN0kgrCE
Les Films de Cannes à Bucarest are loc între 24 și 30 octombrie, la Cinema Studio, Patria și Elvira Popescu.

***

Ediția a cincea a Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociația Cinemascop, în parteneriat cu Institutul Francez din Bucureşti și cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, al Ministerului Culturii, Primăriei Sectorului 1 și al Institutului Cultural Român. Festivalul beneficiază de sprijinul distribuitorilor Independenţa Film, Asociația Macondo, Transilvania Film, Parada Film, Digital Cube, InterCom Film, Clorofilm și Voodoo Films.
Festivalul este prezentat de Orange România, partener de tradiție al evenimentului.
Susținut de: BRD Groupe Société Générale
Mașina oficială a festivalului: BMW
Cu sprijinul: Lafarge România, Groupama Asigurări
Parteneri: Crama Rotenberg, UPS, Tarom, Number Wine, Țuca Zbârcea & Asociații
Fotograful oficial al festivalului: Nikon
Parteneri media: Europa FM, Digi24, Digi Film, UTV, Șapte seri, Cațavencii, Ziare.com, Hotnews.ro, Port.ro, CinemaRx, Ca-n filme, Decât o Revistă, Getlokal, LiterNet, Ziarul Metropolis, Sub25.ro, Filmreporter.ro, CineFan, All About Romanian Cinema, Cărturești, Blitz TV, Phoenix Media, Cocor Media Channel, Oops Media
Detalii: www.filmedefestival.ro.
Ne puteți urmări pe Facebook: Les Films de Cannes a Bucarest.  Pentru informații suplimentare, ne puteţi scrie pe contact@filmedefestival.ro.

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top