Film

Bucuresti IFF 2014 – Primele titluri din sectiunea Panorama

Festivalul International de Film Bucuresti (BIFF) prezinta, in fiecare an, in cadrul sectiunii necompetitive Panorama, cateva dintre cele mai titrate productii cinematografice recente. Potrivit organizatorilor, primele titluri anuntate pentru editia 2014 sunt: Borgman (regia Alex van Warmerdam), Alan Partridge: Alpha Papa (regia Declan Lowney), Blind Detective (regia Johnnie To), The Stone Roses: Made of Stone (regia Shane Meadows).

Borgman (regia Alex van Warmerdam) a fost cea mai plăcută surpriză din competiția oficială a Festivalului de la Cannes 2013. Cel de-al 8-lea film de cinema al regizorului olandez a părut, în ochii criticii, ca un soi de remake la Funny Games, filtrat prin obiectivul unui Leos Carax. Borgman, prezentat la București IFF prin amabilitatea distribuitorului Independența Film, a mai fost selecționat la festivalurile de la Sarajevo, Toronto, Atena și Sitges, unde a și câștigat Marele Premiu.

„Alan Partridge: Alpha Papa” (regia Declan Lowney) a fost considerat comedia verii 2013 în Anglia. Steve Coogan (proaspăt premiat cu BAFTA pentru scenariul „Philomenei”) se întoarce la cultissimul personaj pe care l-a creat pentru BBC în anii ’90, într-o primă și decisivă aventură pe marele ecran. Cinic, suprarealist și satiric până la sânge, „Alan Partridge: Alpha Papa” a făcut furori la festivalurile de la New York, Chicago și Rotterdam. Proiecție unică, în exclusivitate în România.

„Blind Detective” (regia Johnnie To) este cel de-al 48-lea film al neobositului regizor hong-kongez (care zilele astea îl termină pe cel de-al 50-lea) și a fost prezentat într-un midnight screening la Cannes 2013. Combinație improbabilă de „serial thriller” și „slapstick comedy”, „Blind detective”, în care superstarul Andy Lau face un nou rol antologic premiat, pe merit, la Sitges, a mai fost selecționat la Toronoto și Rio de Janeiro. Proiecție unică, în exclusivitate în România.

„The Stone Roses: Made of Stone” (regia Shane Meadows) este documentarul pe care regizorul britanic visează să-l facă de ani buni. A reușit în 2012, cu ocazia reunirii legendarei trupe pentru cele trei concerte excepționale de la Heaton Park. Împănat cu imagini de arhivă și bucăți live care-i vor face să sufere și mai tare pe fanii care-i așteptau la festivalul Summerwell de la București, Made of Stone, care a avut premiera mondială, bineînțeles, la Manchester în 2013, este un must absolut pentru toți cei care au crescut fredonând I Wanna Be Adored. Proiecție unică, în exclusivitate în România.

Cea de-a zecea ediție a Festivalului Internațional de Film București, care va avea loc între 26 martie – 2 aprilie, se desfășoară cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei (CNC) și al Institutului Cultural Român, sub Înaltul Patronaj al Alteței sale Regale Principele Radu al României.

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top