Film

Bursa Alex. Leo Serban

Jurnalistul Florentina Ciuverca este beneficiarul celei de-a doua editii a bursei Alex. Leo Serban.
Initiata in 2012 de Festivalul Internațional de Film Transilvania si Romanian Film Initiative in memoria unei personalitati marcante a cinema-ului romanesc, bursa este acordata anual unui tanar sub 35 de ani care s-a afirmat si remarcat in zona de jurnalism si / sau critica de film.

florentina_ciuverca_doria_dragusinFlorentina Ciuverca va beneficia pentru 2 saptamini de contextul profesional și creativ al festivalului Making Waves din New York în decembrie 2013 și de un sejur profesional în 2014 la Festivalul Internațional de Film de la Berlin. Bursa acoperă cheltuielile legate de deplasare, cazare şi diurnă.
Pe lângă participarea la aceste două festivaluri, bursa oferă acces la resurse de specialitate și întâlniri profesionale cu reprezentanţi din industrie.
Boardul TIFF și Making Waves a dorit să ofere această oportunitate unui jurnalist care, în 2013, a dovedit, prin curajul și profesionalismul reportajelor de investigatie în dosarul CNC, o deosebită responsabilitate și etică  profesională. Considerăm, de asemenea,  că Florentina Ciuverca este și un remarcabil jurnalist/reporter în domeniul cinematografiei.
Bursa Alex. Leo Serban este o inițiativă menită să conserve și să promoveze spiritul libertății critice de expresie, al profesionalismului și al rigorii intelectuale și să acorde unui tânăr critic sau jurnalist ocazia de a-și extinde cercul de cunoștinte în domeniul cinematografiei și de a se integra cât mai bine în sistemul cinematografic internațional. Toate aceste valori fac parte din patrimoniul intelectual pe care l-a construit și încurajat de-a lungul vieții sale scriitorul și criticul Alex Leo Serban.
Absolventă a Universității „Al. I. Cuza”din Iaşi, Florentina a studiat filmologia la Universidade da Beira Interior din Portugalia, în timpul unei burse Socrate-Erasmus. A debutat în jurnalism scriind pentru revista „Opinia studențească”. Este fondator şi editor al publicaţiei online de cinema Filmreporter.ro, proiect premiat de Asociația Criticilor de Film din România cu Premiul „Ion Cantacuzino” pentru publicistică, anul acesta. Corespondentă la Festivalul de la Cannes, la Veneţia, Roma sau TIFF, a fost jurnalistă pe domeniul Cultură la „Evenimentul zilei”, între 2006 şi 2010, și autoare a numeroase interviuri cu personalități din film și literatură. A fost nominalizată la prima ediție a bursei „Alex. Leo Șerban”.
Câștigătorul primei ediții a bursei a fost criticul de film Cătălin Olaru.
Festivalul Making Waves: New Romanian Cinema va avea loc în perioada 29 Noiembrie- 3 Decembrie la Film Society of Lincoln Center și în perioada 5-10 Decembrie la Jacob Burns Film Center.

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top