Teatru

Bursierii SoNoRo Interferențe și maeștrii lor concertează în premieră pe scena Filarmonicii din Sibiu

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu prezintă cinci muzicieni consacrați ai scenei internaționale în concert alături de bursierii SoNoRo Interferențe. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 18 aprilie 2015, de la ora 19.00, pe scena Sălii Thalia a Filarmonicii de Stat din Sibiu.

bursanti-sonoro

Pianista britanică Diana Ketler, profesoară la Academia Regală de Muzică din Londra, pianistul leton Janis Maleckis, profesor la Academia de Muzică din Riga, violonistul rus Roman Mints, directorul Festivalului „Homecoming” din Moscova, violistul român Răzvan Popovici, directorul Festivalului SoNoRo și violoncelistul german Alexander Hülshoff, profesor la Academia de Muzică din Essen și directorul artistic al Fundației Villa Musica, sunt maeștrii și partenerii de scenă ai tinerilor bursieri în cadrul acestei premiere muzicale în Sibiu.
SoNoRo Interferențe sărbătorește deja al nouălea an de existență. Unul dintre scopurile sale este crearea, pe termen lung, a unei elite muzicale, pentru continuarea demersului Festivalului SoNoRo de a include România în circuitul de vârf al vieții muzicale europene.
Anul acesta, printr-un parteneriat inițiat împreună cu fundația germană Villa Musica, bursierii români SoNoRo Interferențe și bursierii germani au avut ocazia de a participa la un prim workshop, organizat în Castelul Engers din Neuwied. Trei dintre bursierii Fundației Villa Musica vor concerta alături de colegii lor, bursieri ai programului SoNoRo Interferențe, la Sibiu. Tinerii muzicieni care vor urca pe scena Sălii Thalia pe 18 aprilie sunt: Marcel Lazăr (pian), Victor Andrei Părău (pian), Ilinca Forna (vioară), Elvira van Groningen (vioară), Alexandru Marian (vioară), Iulia Cazacu (violă), Fernando Arias Para (violă), Horațiu Ludușan (violoncel), Adrian Precup (violoncel) și Sebastian Lastein (clarinet).
Programul concertului cuprinde piese de Josef Suk, Wolfgang Amadeus Mozart, Antonín Dvořák, Jean Sibelius și Claude Debussy.
Concertul de la Sibiu este organizat în parteneriat cu Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, marcând începutul colaborării festivalului cu platforma culturală SoNoRo. Parteneriatul cu FITS nu este primul de acest fel pentru SoNoRo, festivalul având un îndelung istoric alături de TIFF – Festivalul Internațional de Film Transilvania de la Cluj-Napoca, precum și împreună cu alte manifestări culturale din România și nu numai: Festivalul de film românesc Making Waves din New York, SUA, Festivalul de muzică de cameră Chiemgauer Musikfrühling din Traunstein, Germania, Festivalul din Spoleto, Italia, și alte festivaluri din Israel, Anglia, Letonia, Slovenia sau Japonia.
Programul SoNoRo Interferențe este sprijinit de sponsorul principal BRD – Groupe Société Générale și de partenerul principal Institutul Cultural Român, alături de  Fundaţia pentru Poezie „Mircea Dinescu”, Fundația Villa Musica din Schloss Engers, Academia Europeană „Palazzo Ricci” din Montepulciano, Colegiul Național de Muzică „George Enescu”, Filarmonica de Stat din Sibiu, Ministerul Bavarez al Culturii, Hotelul Endorfer Hof, Districtul Bavaria Superioară, Festivalul de muzică de cameră Chiemgauer Musikfrühling și Ensemble Raro.
Biletele pentru concertul din 18 aprilie sunt disponibile prin reţeaua Eventim – magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, librăriile Cărtureşti, librăriile Humanitas şi online pe www.eventim.ro, precum și în seara evenimentului, la intrarea în sala de concert. Prețul unui bilet este de 20 de lei, respectiv 10 lei, pentru elevi, studenți și pensionari.

***

Creat în 2007, SoNoRo Interferențe, programul educativ din cadrul platformei culturale SoNoRo, doreşte să contribuie la ridicarea nivelului profesional al tinerilor muzicieni români şi la lărgirea orizontului lor cultural, în context european.
Tinerii muzicieni selecţionați vor avea ocazia să studieze muzica de cameră alături de artişti de talie internaţională şi de profesori de la diferite Universități de Muzică din Europa. În spiritul tradiţiei europene a muzicii de cameră, locurile alese pentru studiu oferă liniştea şi atmosfera potrivite pentru creaţie.
În cadrul programului de anul acesta vor avea loc patru workshopuri: în România, la Portul Cultural Cetate, în Italia, la Montepulciano – Palazzo Ricci, și în Germania, la Fundația Villa Musica din Schloss Engers și la Academia de Muzică din Bad Endorf. La finalul fiecărei sesiuni de lucru, bursierii vor interpreta lucrările studiate în cadrul workshopului, alături de profesorii lor, în concerte special organizate.
Concertele finale au loc la Montepulciano (28 martie), Schloss Engers (4-7 aprilie), Portul Cultural Cetate (17 aprilie), Sibiu (18 aprilie), București – Colegiul Național de Muzică „George Enescu” (19 aprilie) și la Bad Endorf. În plus, cele mai bune ansambluri formate pe parcursul workshopurilor SoNoRo Interferențe vor avea ocazia să concerteze în cadrul celei de-a 10-a ediții a Festivalului SoNoRo 2015.
Preselecțiile pentru SoNoRo Interferențe au avut loc pe 23 și 25 ianuarie 2015, la Cluj și la București, iar dintre cei aproximativ 90 de tineri care s-au înscris au fost aleși 40 de bursieri.
Pentru mai multe detalii despre proiectele SoNoRo vă rugăm să consultați: www.sonoro.ro.

***

Sponsor principal SoNoRo Interferenţe: BRD – Groupe Société Générale
Partener principal: Institutul Cultural Român
Parteneri: Fundaţia pentru Poezie „Mircea Dinescu”, Fundația Villa Musica din Schloss Engers, Academia Europeană „Palazzo Ricci” din Montepulciano, Colegiul Național de Muzică „George Enescu”, Filarmonica de Stat din Sibiu, FITS – Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, Ministerul Bavarez al Culturii, Hotelul Endorfer Hof, Districtul Bavaria Superioară, Festivalul de muzică de cameră Chiemgauer Musikfrühling și Ensemble Raro.
Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu reprezintă cel mai complex festival anual din România, fiind recunoscut internaţional ca cel de-al treilea festival de artele spectacolului din Europa, ca amploare şi dimensiune, după Festivalul Internaţional de la Edinburgh (Marea Britanie) şi Festivalul de la Avignon (Franţa). Timp de zece zile, la jumătatea lunii iunie, peste 2500 de artiști din toate colțurile lumii vor prezenta 380 de evenimente în fața a peste 600.000 de spectatori.

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top