Muzica

Canapeaua PLAI, o noutate în arta urbană timişoreană

Timp de trei săptămâni, peste 70 de voluntari au lucrat zilnic la realizarea unui nou proiect în peisajul artei urbane din Timişoara: Canapeaua PLAI. Aceasta va fi oferită oraşului şi va rămâne pe strada pietonală Mărăşeşti până la finalizarea lucrărilor din Piaţa Libertăţii, după care va fi mutată acolo. Canapeaua fost realizată special pentru a promova cea de-a noua ediţie a festivalului PLAI, care va avea loc în 12-14 septembrie, la Muzeul Satului Bănăţean.

Canapeaua-PLAI-01După „George” şi „Doina”, cele două picturi murale care însufleţesc străzile oraşului, voluntarii PLAI au adus în Timişoara „canapeaua de socializare” sau Social Sofa, un concept foarte popular în Olanda. „În oraşul Tilburg, mai ales, există peste 150 de canapele acoperite cu mozaic de către localnici. Multe dintre acestea au fost realizate implicând persoane altfel inactive, oferindu-le, pe această cale, ocazia de a lucra şi interacţiona cu alţi oameni şi de a crea ceva frumos pentru ei şi pentru oraşul lor”, spune Despina Iancu, voluntar PLAI.
Designul Canapelei PLAI a fost conceput de un alt voluntar PLAI, Dan Ungureanu, şi îmbină motive româneşti şi elemente moderne cu motive tradiţionale, reprezentative pentru minorităţile etnice prezente în Timişoara. Mozaicul obiectului de artă urbană reflectă, de asemenea, Festivalul PLAI: un loc în care se înâlnesc multe culturi, artă în forme variate, oameni cu pasiuni diverse şi ateliere de tot felul.
La crearea canapelei au contribuit şi mulţi curioşi care i-au văzut pe voluntari lucrând de zor în fiecare zi pe strada pietonală Mărăşeşti, pe parcursul a trei săptămâni. „Peste 200 de persoane s-au oprit să lipească o piesă în mozaic şi să afle povestea proiectului nostru. Peste ani, oamenii vor şti cu precizie care e piesa lor din desenul plin de detalii al canapelei PLAI, un desen care reflectă, de altfel, multiculturalitatea Timişoarei. Sperăm ca în viitor să fie un punct de reper în oraş şi un loc de întâlnire cu prietenii, în care să se nască multe idei şi proiecte frumoase.” a mai spus Despina Iancu.

Canapeaua-PLAI-02Prezentarea canapelei PLAI va avea loc în data de 20 August la ora 19:00.
Anunţăm în curând:
–  detalii legate de cele peste 200 de ateliere culturale
–  programul Casei Filmelor (în colaborare cu Marele Ecran şi Pelicula Culturală)
Abonamente:
Până la 1 septembrie 2014, puteţi achiziţiona abonamente pentru festivalul PLAI la preţul de 90 de lei. După această dată, preţul abonamentului va costa 110 lei. Abonamentele sunt valabile pentru toate cele 3 zile de festival şi sunt disponibile în reţeaua Eventim (online sau la magazinele Orange, Vodafone, Germanos şi reteaua librariilor Cărtureşti).
Abonamentele cu acces în CAMPING au acelaşi preţ dar sunt limitate la 100 de locuri.
Preţul abonamentelor conţine toate taxele, impozitele şi comisioanele de distribuţie.
Pe lângă abonamentul pre-sale, în reţeaua Librariile Cărtureşti se poate achiziţiona un pachet ce conţine un abonament PLAI 2014 şi un tricou în ediţie specială.
MUZEUL SATULUI BĂNĂŢEAN ARE CAPACITATE LIMITATĂ. Vă rugăm să cumpăraţi abonamentele din timp.
Detalii: www.plai.ro, http://www.facebook.com/PLAIFestival, www.twitter.com/PLAIFestival
Festivalul PLAI 2014 este organizat în parteneriat cu Casa de Cultură a Municipiului Timişoara şi cu susţinerea Consiliului Judeţean Timiş.
Sponsori: HELLA, Grolsch, EuroGSM, Draexlmeyer şi Kathrein
Ne susţin investind în dezvoltarea PLAI: Intitutul Francez, Ambasada Spaniei în România, Cabinet Mercescu şi IHM Total Consult.
PLAI, foarte pe scurt:
–  cel mai mare festival de „world music” din Europa organizat 100% de către voluntari.
–  primul festival din România ajuns în finala European Festival Awards.
–  câştigător al Premiului Charlemagne pentru tineri europeni 2008 (cel mai bun proiect multicultural din România; premiu înmânat de către Hans-Gert Pottering şi Angela Merkel)
–  câştigător al premiului 1 al Galei Societăţii Civile 2009 la secţiunea Artă şi Cultură.
3 zile de festival
9 concerte de world music, jazz şi fusion
45 de parteneri culturali ce oferă peste 200 de activităţi
100% voluntariat

Detalii privind line-up-ul şi activităţile PLAI 2014, pe www.plai.ro

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top