Film

Caravana Docuart proiectează la Sighetu Marmației

După Brașov, Sibiu, Iași, Timișoara și Cluj-Napoca iată-ne pe ultima sută de metrii cu pregătirile pentru Sighetu Marmației.

06caravana-sighetJoi, 15 mai începând cu ora 15:00 cinefilii și cineaștii maramureșeni sunt invitați la sala “George Enescu”, la 5 ore de proiecție de documentare, filme premiate la cea de a II-a ediție a București Docuart Fest, festival dedicat  documentarului românesc, dar și creații precum „aici… adică acolo” în regia Laurei Căpățâna Juller, film realizat chiar în locul în care se va opri caravan noastră, joi.
“Este o foarte mare bucurie și onoare pentru mine să revin la Sighetu Marmației, de data aceasta nu pentru a filma, ci pentru a împărtăși cu sighetenii filmul documentar aici… adică acolo, filmul pe care l-am  făcut împreuna și alături de ei… Mulțumesc pentru asta Caravanei Docuart.
Filmul a fost desemnat cel mai bun film de lungmetraj românesc anul trecut și, după doi ani de proiecții în întreaga lume – din România în America, din Spania în Islanda sau din Turcia în Estonia – documentarul ajunge „acasă”. Aici am filmat timp de trei ani și am rămas legata de acest oraș și de oamenii săi. Aici m-am simțit ca acasă și revin mereu cu mare drag. aici… adica acolo le arată pe Anișoara și pe Sanda, două surori crescute de bunici de când erau mici, în timp ce părinții lor lucrează în Spania de mai bine de 10 ani. Este povestea a mii de familii din Maramureș și din întreaga țară. Dar familia Berindea face această poveste deosebită. Pe Anișoara și Sanda le-am gasit după căutari de mai bine de un an în intreaga țară. Și le-am îndrăgit din prima clipă. Iar pe bunica lor, Mama Ioana am declarat-o bunica mea. Bunicul, numit Tata Gheorghe și părinții, Mama Irina și Tata Liviu sînt oameni veseli, muncitori și minunati și ei, și m-au primit cu brațele deschise în viețile lor. Mă bucur că acum am rude aici, familia Berindea, personajele principale ale filmului devenind o parte din familia mea. Și mă bucur că povestea lor, a noastră, e cunoscută și apreciată în toată lumea”, spune regia Laurei Căpățâna Juller
Documentarul va fi urmat de sesiuni interactive de întrebări și răspunsuri, unde publicul va putea purta un dialog cu cei din culisele documentarelor.
De asemenea, „Exploratorul” în regia lui Titus Muntean și a lui Xantus Gabor este un alt documentar prezentat de Caravana Docuart. Filmul, cu rol de document, prezintă firul vieții lui Emil Racoviță, fondatorul primului Institut de speologie din lume, la Cluj.
Nu ratați “Stremț 89” în regia Andei Pușcaș și a lui Dragoș Dulea, documentarul care a luat premiul cel mare la Docuart Fest. Povestea filmului prezintă întâmplările din timpul revoluției din ‘89 din micul sat de vânători, Stremț. Aici, ştirile ajungeau atât de greu, încât abia după ce au văzut la televizor fuga lui Ceauşescu, oamenii au decis să înceapă propria revoluţie. Fiecare om avea o puşcă şi o teorie… mai departe vă lăsăm să descoperiți singuri povestea.
Le suntem recunoscători partenerilor noștri, anume Primăriei Sighetul Marmației prin Centrul Cultural, partenerilor media și cinefililor pe care ne face plăcere să îi cunoaștem de fiecare dată.
Vă așteptăm joi, 15 mai pentru o zi plină de documentare premiate. Intrarea în lumea documentarului  este liberă, sunt necesare interesul și voia bună.
Eveniment realizat cu sprijinul CNC (Centrul Național al Cinematografiei)
Partener: Primăria Municipiului Sighetu Marmației, Centrul Cultural,
Parteneri media locali:
Mara Media, Sighet FM, TV Sighet, Graiul Maramuresului și sighet-online.ro
Parteneri media:
Digi24 Timișoara  //  Ca-n Filme  //  radioguerrilla.ro  //  cinemarx.ro  //  cooperativaurbana.ro  //  zilesinopti.ro  //  gratuitor.ro  //  lapunkt.ro  //  cinefan.ro  //  romaniapozitiva.ro  //  ziarulmetropolis.ro  //  e-cultura.info
__________________________________________________________________________
Program Caravana Docuart /  15 mai 2014
15:00 „În umbra castelului”, regia lui Csibi Laszlo, câștigător al premiului pentru cel mai bun film documentar studenţesc la București Docuart Fest. / 23 min.
„Carpe Noctem”, regia Constantin Radu Vasile, câștigator al premiului pentru cea mai bună regie, secţiunea documentar studenţesc la București Docuart Fest. Filmul vorbește despre relația a două persoane cu dizabilități de vedere. / 14 min.
„După FEL și CHIP” regia Paula Oneţ, câștigătoare a premiului pentru cea mai bună imagine, secţiunea documentar studenţesc. / 22 min.
„Stremţ 89”, regia Anda Puşcaş și Dragoş Dulea, /  13 min., câștigător al trofeului Docuart Fest 2013. Proiecţia va fi urmată de o sesiune de întrebări la care vor răspunde realizatorii documentarului.
Pauza
17:30 „Exploratorul”, regia Titus Muntean și Xantus Gabor. Filmul urmărește firul vieţii lui Emil Racoviţă, fondator al unei noi știinţe, biospeologia și al primului Institut de speologie din lume de la Cluj. Producţie cu rol de document. /  70 min.
Pauza
19:00 „aici… adică acolo”, /  75 min, prezentat în cadrul București Docuart Fest în afara programului compe-tiţional, în regia Laurei Căpăţână Juller.
Un film despre o problemă globală vazută la microscop. Proiecţia documentarului va fi urmată de o sesiune interactivă de întrebări cu publicul, la care va participa regizorul documentarului, Laura Căpăţână Juller.

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top