Film

Castigatorul Marelui Premiu la Cannes 2012 vine la Bucuresti

Unul dintre cei mai apreciați regizori contemporani, Matteo Garrone, autor al filmelor „Gomorra” și „Reality”, ambele distinse cu Marele Premiu la Cannes, este invitatul special al evenimentului Les Films de Cannes à Bucarest, alături de regizorul palestinian Elia Suleiman. Cineastul italian va lua parte la premiera celui mai recent film al său, „Reality”, va susține un masterclass și se va întâlni, pentru prima dată, cu presa și cu publicul din România. Les Films de Cannes à Bucarest va avea loc între 19 şi 25 octombrie, la Cinema Studio și Elvira Popescu.
În onoarea sa, vor fi proiectate la București trei dintre cele șapte lungmetraje de ficțiune ale sale: „Reality” (2012), „Gomorra” (2008) și „L’Imbalsamatore” (2002). Toate trei au trecut cu succes pe la Cannes și au zeci de premii în palmares, Garrone fiind considerat, alături de Paolo Sorrentino, cineastul care a revigorat cinema-ul italian. Preocuparea sa pentru realism, preferinţa de a lucra cu actori non-profesionişti şi amprenta vizuală puternică sunt câteva dintre trăsăturile care i-au adus comparaţiile cu neorealiştii italieni ai anilor 60.
Reality”, adus în premieră la Les Films de Cannes à Bucarest, vorbeşte despre iluzia celebrităţii şi despre felul în care televizorul ne modelează vieţile. Luciano (Aniello Arena) e un vânzător de peşte din Napoli, tată a doi copii şi, la ocazii, entertainer al familiei. Când la mall-ul din oraş au loc audiţii pentru show-ul „Big Brother”, Luciano se prezintă şi ajunge curând să creadă că viaţa lui se va schimba complet, că va fi celebru şi bogat; realitatea se deformează încet şi nimic nu mai pare la fel. Trailer şi galerie foto, la pagina filmului de pe www.filmedefestival.ro.
Portretul dur și realist al mafiei napoletane din „Gomorra”, o adaptare după cartea lui Roberto Saviano, a ultragiat Camorra italiană, forțând poliția italiană să-l țină pe jurnalist în locuințe protejate, din 2008 încoace.Matteo Garrone a fost luni la rând subiectul dezbaterilor în presa italiană și nu numai, iar criticii din lumea întreagă au plasat filmul pe lista celor mai bune titluri lansate în 2008. După Marele Premiu la Cannes, „Gomorra” a câștigat premiul pentru Cel mai bun film, regie, interpretare masculină (Toni Servillo), imagine și scenariu la Gala Academiei Europene de Film, a fost nominalizat la Globul de Aur, BAFTA și César-ul pentru Cel mai bun film străin. Trailer şi galerie foto, la pagina filmului de pe www.filmedefestival.ro.
Profund neliniștitor, „L’Imbalsamatore”/ „Îmbălsămătorul” (2002) explorează obsesiile ascunse ale unui personaj implicat într-un triunghi amoros bizar. Un taxidermist pitic (Ernesto Mahieux) conectat cu mafia se împrietenește cu Valerio (Valerio Foglia Manzillo) și îl ia ca partener de lucru. Însă acesta din urmă se îndrăgostește și-și aduce iubita să locuiască împreună, fără să bănuiască ce va dezlănțui. Filmul a rulat la Cannes în Quinzane des Réalisateurs, în 2002, și a câștigat numeroase premii ale industriei de filme italiene pentru regie, scenariu, interpretare sau imagine. Trailer şi galerie foto, la pagina filmului de pe www.filmedefestival.ro.
Matteo Garrone s-a născut în 1968, la Roma, fiu al unui critic de teatru şi al unei fotografe. A fost asistent de cameraman, înainte de a se apuca de pictură, apoi de regie. Premiile au venit de la primul exercițiu de regie, „Silhouette” (1996), un scurtmetraj premiat cu Sacher d’Oro, trofeu susținut de Nanni Moretti, președintele juriului la Cannes 2012. Debutul a venit un an mai târziu, cu „Terra di Mezzo” (1997), drama unor emigranţi. A mai regizat „Ospiti”/„Guests”, distins cu premiul Kodak la Veneţia, în 1998, „Estate Romana”/„Roman Summer” (competiţie, Festivalul de la Veneţia, 2000) şi „Primo Amore”/„First Love” (Ursul de Argint pentru muzică la Berlin, 2004).

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top