Film

Ce mai vedem la One World Romania 2016

Cea de-a noua editie a Festivalului de Documentar si Drepturile Omului One World Romania va promite un tratament cu filme documentare pentru diverse afectiuni colective ale societatii in care traim. Știti deja ca o parte din filmele noii editii ataca subiecte precum criza reufgiatilor si valorile europene puse la incercare – teme extrem de actuale si prezente in vietile noastre.

ce-mai-vedem-la-one-world-romania-2016

Alte subiecte care au fost recent aduse si in atentia mass-media din Romania sunt cel al violentei domestice si cel al violului. In sectiunea „Ochiul vanat al dragostei noastre” reunim 3 lungmetraje si 2 scurtmetraje cu povesti din India, Tanzania, Statele Unite ale Americii, Belgia si Austria. „India’Daughter” este poate cel mai impresionant film al acestei sectiuni, iar la proiectiile din datele de 23 si 24 martie veti avea ocazia sa o cunoasteti pe regizoarea Leslee Udwin. Leslee prezinta cazul lui Jyoti Singh – o studenta la Medicina din Delhi, care a fost ucisa in urma unui viol in grup, totodata investigand si cultura patriarhala a Indiei si toate prejudecatile care au dus la tragicul eveniment.
Din aceeasi categorie a subiectelor ce trebuie neaparat aduse in discutie mai des sunt si filmele sectiunii „Dincolo de camasa de forta”. Documentarele incluse aici ne poarta in lumea din spatele zidurilor unor institutii de boli mintale din Germania, Austria, Italia si Croatia. Cunoastem oameni care poate ne sperie, dar care ne pot si semana in anumite privinte. Unul dintre filmele acestei sectiuni, intitulat „Only Barberry Remains”, urmareste incercarea unui psiholog austriac si a doi pacienti evadati din aripa de maxima siguranta al unui spital psihiatric din Germania de a deschide un centru de terapie alternativa. Regizoarea Lia Sudermann va fi prezenta la proiectiile documentarului de joi 24 martie si vineri 25 martie.
O alta sectiune din cadrul noii editii One World Romania poarta numele „Traim ca sa muncim?” si prezinta 3 documentare europene, dar si o selectie de 8 scurtmetraje realizate la Studioul Alexandru Sahia in perioada 1949-1896. Filmele acestei sectiuni exploreaza din mai multe puncte de vedere teribila piata a muncii din zilele noastre – un grup de tineri defavorizati din Norvegia refuza sa danseze cum le canta „piata”, cativa greci ajunsi in situatii dramatice incearca sa duca lucrurile pe un fagas normal, iar un tanar sarb se zbate sa iasa din orasul minier unde s-a nascut si care nu-i ofera nicio perspectiva.
Pentru mai multe informatii despre festival, ne puteti scrie pe adresa info@oneworld.ro. Va asteptam pe site, facebook si youtube cu mai multe stiri despre ce veti vedea la One World Romania 2016! Nu uitati ca biletele pentru festival sunt disponibile pe site-ul Eventbook. Festivalul are loc in perioada 21-27 martie la Cinema Eforie, Cinema Union, Cinema Elvire Popesco, Hollywood Multiplex si Centrul Ceh.
* Sectiunea „Dincolo de camasa de forta” este organizata in parteneriat cu Centrul de Resurse Juridice, in cadrul campaniei „Lagarele de langa tine”, proiect finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania. Pentru informatii oficiale despre granturile SEE si norvegiene accesati www.eeagrants.org.

****

Organizatori: Asociatia One World Romania, Centrul Ceh Bucuresti
Partener principal: Programul Statul de Drept Europa de Sud Est al Konrad-Adenauer-Stiftung
Cu sprijinul: Centrul National al Cinematografiei, Ministerul Culturii, Primaria Sectorului 3, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, Uniunea Cineastilor din Romania, RoAid – Programul Romaniei de Cooperare pentru Dezvoltare, Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei, Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc, Centrul de Resurse Juridice, EEA Grants, Bankwatch Romania, Consiliul National Roman pentru Refugiati, Organizatia Internationala pentru Migratie – Biroul in Romania
Sponsori: CEZ Romania, Staropramen, Fundatia Sensiblu, Aqua Carpatica, Domeniile Samburesti, Centrul Medical Medsana, Škoda, Noumax, Amset Prodexim
Parteneri: Ambasada Republicii Cehe in Romania, British Council Romania, Ambasada Frantei in Romania, Institutul Francez din Romania, Forumul Cultural Austriac, Ambasada Elvetiei in Romania, Goethe-Institut Bucuresti, Ambasada Regala a Danemarcei, Ambasada Noii Zeelande în Romania, Ambasada Regatului Tarilor de Jos in Romania, Ambasada Suediei la Bucuresti, Ambasada Spaniei in Romania, Institutul Italian de Cultura, Institutul Camões pentru Cooperare si Limba Portugheza, Delegatia Valonia-Bruxelles la Bucuresti, Institutul Polonez Bucuresti, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucuresti, Ambasada Braziliei la Bucuresti , Muzeul National de Arta Contemporana, Make a Point, CCSM Corturi Industriale, Centrul Național al Dansului București, Advocate Europe, Asociatia Sirienilor Liberi din Romania, Romanian Game Developers Association – RGDA, Fundatia Cartea Calatoare, Diverta
Partener digital: Canopy
Sustinut de: EuropaFM
Parteneri media: TVR2, DigiWorld, DOR, Zile si Nopti, Liternet, HotNews, Think Outside the Box, Igloo, Vice, Sub25, Cinemap, GraphicFront, CinemaRX, StiriONG, Viitorul României, All About Romanian Cinema, Revista Arte si Meserii, revista CARIERE, Urban.ro, Revista Psychologies
Partener social media: Kooperativa 2.0
Bloguri partenere: Oana Brătilă, Anca Duma, Roxana Bursuc, Dollo zice bine

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top