Film

Cel Mai Bun Scurtmetraj de la Venatia alaturi de alte 64 de titluri în premiera in Romania la BIEFF

După ce au cucerit publicul festivalurilor de film de la Veneția și Rotterdam, o parte din cele mai inedite „lecții de cinema“ de scurtmetraj ale anului vin, în premieră în România, în programul Festivalului Internațional de Film Experimental București 2013.
Selecția BIEFF cuprinde 80 de titluri de excepție, iar 65 dintre acestea vor fi proiectate pentru prima dată în România, ca parte a permanentei inițiative a festivalului de a oferi acces publicului autohton la filme-reper în materie de inovație cinematografică.

bieff-2013-221119

Câștigător al Premiului Orizzonti pentru Cel Mai Bun Scurtmetraj la Festivalul de Film de la Veneția, emoționantul INVITATION, de YOO MIN-YOUNG, este „un film minimalist despre suferință și nevoia de consolare. Kyungsook ia parte la înmormântarea soțului. Grație unui reglaj fin de regie și interpretare, simțim efortul ei lăuntric de a nu-și pierde firea într-un moment în care totul pare pierdut. În căutarea unei liniști de moment, se uită prin lucrurile bărbatului. Însă acestea nu îi amintesc de lucruri frumoase din trecut, ci îi dau, puțin câte puțin, motive să creadă că în viața lui a mai existat cineva care trebuie invitat la funeralii.“ (Andreea Mihalcea, BIEFF 2013)
Și în acest an, BIEFF continuă excelenta colaborare începută în 2010 cu Festivalul de la Rotterdam, aducând din nou la București câteva titluri semnate de artiști vizuali, nominalizate la prestigioasele Tiger Awards for Short Film Rotterdam 2013, dintre care amintim:

bieff-2013-221120

Prezent și în competițiile BIEFF 2010 și 2012, artistul vizual NICOLAS PROVOST nu încetează să ne surprindă, revenind anul acesta cu TOKYO GIANTS, ultima parte din PLOT POINT, interesanta sa trilogie în care subminează constant convenţiile cinematografice. Episodul final demască puterea sugestiei cinematografice: PROVOST transformă imaginile filmate în spații reale, cu locuitorii oraşului Tokyo, în ceea ce pare a fi un film Yakuza; trecătorii anonimi devin, fără știrea lor, protagonişti de film, iar tehnicile cinema-ului de gen (privirile cu subînţeles, muzica dramatică şi efectele sonore conspirative) creează un suspans irezolvabil şi, în mod surprinzător, chiar firul narativ al filmului.

bieff-2013-221121

De asemenea nominalizat la Tiger Awards for Short Films Rotterdam 2013 și câștigător al Mențiunii Speciale a Juriului Oberhausen 2013CONTINUITY al artistului vizual OMER FAST propune „o viziune cu totul originală asupra procesului psihologic al doliului. Un film tulburător, care sfidează cu îndrăzneală coerența narativă clasică. Ceea ce pare să fie revenirea acasă din Afganistan a unui tânăr soldat german, se dezvăluie a fi, de fapt, un ritual pus în scenă de părinții acestuia, care angajează o serie de escorte masculine să joace rolul fiului lor – în realitate mort în război – într-o încercare dureroasă de a păstra vie memoria copilului dispărut. O emoționantă poveste despre dificultatea de a trece peste pierderea celor dragi, CONTINUITY e, în același timp, o investigație inteligentă a complexelor relații dintre realitate și ficțiune, atât în viața personală, cât și în cinema.“ (BIEFF 2013)

bieff-2013-221122

Prezentat în premieră la Festivalul de Film de la Roma 2012 și apoi la Bienala de la Veneția 2013Centrul Pompidou, Rotterdam 2013 și multe alte festivaluri și muzee de renume, DA VINCI oferă o perspectivă cinematografică impresionantă asupra lumii moderne a sălii de operaţie, în care pacientul pare să aibă doar un rol minor, în vreme ce toţi ochii sunt aţintiţi asupra ecranului de monitorizare medicală. Ultima parte a trilogiei artistului vizual YURI ANCARANI (din care BIEFF a prezentat în 2011 fascinantul IL CAPO) se desfășoară într-un bloc operator, unde o călătorie fabuloasă prin corpul uman este parcursă de mâini robotice, operate de un chirurg printr-un joystick. Aproape de domeniul science fiction-ului, filmul aduce aminte de Călătoria Fantastică a lui Richard Fleischer. ANCARANI surprinde întreaga operaţie cu o precizie uluitoare, minunat iluminată, asemenea unei coregrafii halucinante, acompaniate de o coloană sonoră pe măsură.“ (Rotterdam Film Festival, 2013)
Cea de-a 4-a ediție a Festivalului Internațional de Film Experimental București BIEFF va avea loc în perioada 11-15 decembrie 2013, la Cinema Studio și Cinema Elvira Popescu.
Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti BIEFF este susţinut de Centrul Național al Cinematografiei, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică, Universitatea Națională de Arte, Le Fresnoy – Studio National des Arts Contemporains, UCIN, JTI, British Council, Ambasada Regatului Țărilor de Jos, Konrad Adenauer Stiftung, Forumul Cultural Austriac, Institutul Francez, Goethe-Institut.
PARTENERI MEDIA: Cinemagia.ro, CinemaRx.ro, CineFan.ro, FilmReporter.ro, LiterNet.ro, Carturesti.ro, B365.ro, Orasulm.eu, All Hollow, GetLokal.ro, CalendarEvenimente.ro, Urban.ro, CooperativaUrbana.ro, iFestival.ro, Iqads.ro, VICE.ro, HipMag.ro, SUB25.ro, TOTB.ro, LaPunkt.ro, 121.ro, ArtClue.net, PostModern.ro, ArtActMagazine.ro, Studentie.ro, VinSiEu.ro, DorDeDuca.ro, Koolhunt.ro, Inhale Magazine, Ziarul Metropolis, Urban Things Romania.

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top