Film

Cel mai important festival european de film documentar, IDFA Amsterdam, revine la BIEFF 2013

Festivalul Internațional de Film Experimental București BIEFF aduce între 11 și 15 decembrie pe ecranele din capitală cele mai neconvenționale filme din selecția IDFA – Festivalul Internațional de Film Documentar Amsterdam, supranumit şi „Cannes-ul documentarului”.
Aflat la cel de-al patrulea an de colaborare cu industria de film olandeză, BIEFF a creat un canal permanent de comunicare între cinema-ul românesc și promotorii de film din Țările de Jos. Datorită deschiderii către experiment și grație sprijinului național acordat acestui tip de cinema: de la finanțare și producție până la distribuție, promovare în festivaluri și formarea publicului, Țările de Jos reprezintă unul dintre liderii internaționali în domeniul filmului experimental și al artei vizuale. În acest context, colaborarea cu Țările de Jos este un element esențial pentru misiunea educațională a BIEFF și pentru susținerea experimentaliștilor români.
IDFA proiectează anual peste 300 de documentare. David Maysles, Raymond Depardon, Werner Herzog, Ulrich Seidl sunt doar câțiva dintre regizorii ale căror filme documentare au fost proiectate în premieră mondială la Amsterdam. IDFA prezintă în cadrul BIEFF secţiunea sa destinată documentarului experimental, PARADOCS, care expune o abordare estetică a documentarului aflată la granița dintre film și artă vizuală, și îi prezintă pe autorii care explorează noi mijloace artistice prin care să redea cât mai fidel complexitatea realului.
Programul IDFA PARADOCS, prezentat cu sprijinul generos al Ambasadei Regatului Țărilor de Jos, propune câteva dintre cele mai incitante experimente din ultimii doi ani.

a-story-for-the-modlins-bieff

La graniţa dintre documentar şi ficţiune, A STORY FOR THE MODLINS – preferatul publicului și câştigătorul Marelui Premiu la Clermont-Ferrand – spune excentrica și emoționanta poveste a lui Elmer Modlin. Probabil n-aţi auzit niciodată de el şi nu e de mirare – punctul culminant al carierei sale de actor a fost apariţia ca figurant în Rosemary’s Baby al lui Roman Polanski. Viaţa lui creativă plină de frustrări, redusă la un maldăr de fotografii, scrisori și casete video lăsate la gunoi, cade în mâinile regizorului S. Oksman, care îi reconstituie povestea. De o debordantă creativitate în utilizarea found-footage-ului, filmul surprinde viaţa ca pe un amestec de şansă, pasiune şi muncă, în proporţii necunoscute, ridicând inevitabil întrebări despre destin şi liber-arbitru.

empire-migrants-bieff

Parte dintr-un proiect cross-media mai amplu aflat încă în plină desfășurare, EMPIRE: MIGRANTS investighează, printr-un ecran triptic, o perioadă controversată a istoriei – colonialismul și comerțul cu sclavi – care continuă să influențeze în prezent viețile unor comunități din Ghana, Surinam și Brazilia. Un eseu vizual nuanțat despre relația dintre etnicitate, dezrădăcinare și relocare, ce aduce laolaltă perspective contradictorii despre efectele colonialismului olandez. Bucurându-se de atenția unor reviste precum Variety și VICE, filmul este un mix provocator de documentar, artă vizuală și jurnalism.

order-of-service-bieff

„Crescând în sânul Bisericii Reformate, un mediu rigid cu o idee foarte clar definită – inflexibilă – asupra vieţii şi a felului în care trebuie trăită, artistul vizual olandez HENK OTTE pare să încerce, în neliniștitorul ORDER OF SERVICE, să exorcizeze urmele acestui trecut. Prezentat în premieră la IDFA PARADOCS, filmul este o compilaţie split-screen a nouă ceremonii religioase diferite, proiectate simultan. Acest colaj de o sincronicitate hipnotică devine o stranie coregrafie automatizată, gesturile, intonaţia preoţilor se repetă cu precizie mecanică. Chiar dacă îşi pierde sensul imediat, ritualul are un puternic efect subconştient, transmițând o viscerală senzație de rigiditate și mortificare“. (Diana Mereoiu, BIEFF 2013)
Cea de-a 4-a ediție a Festivalului Internațional de Film Experimental București BIEFF va avea loc în perioada 11-15 decembrie 2013, la Cinema Studio și Cinema Elvira Popescu.
Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti BIEFF este susţinut de Centrul Național al Cinematografiei, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică, Universitatea Națională de Arte, Le Fresnoy – Studio National des Arts Contemporains, UCIN, JTI, British Council, Ambasada Regatului Țărilor de Jos, Forumul Cultural Austriac, Institutul Francez, Goethe-Institut.
PARTENERI MEDIA: Cinemagia.ro, CinemaRx.ro, CineFan.ro, FilmReporter.ro, LiterNet.ro, Carturesti.ro, B365.ro, Orasulm.eu, GetLokal.ro, CalendarEvenimente.ro, Urban.ro, iFestival.ro, IQads.ro, VICE.ro, HipMag.ro, SUB25.ro, TOTB.ro, 121.ro, PostModern.ro, ArtActMagazine.ro, Studentie.ro, VinSiEu.ro, DorDeDuca.ro, KoolHunt.ro, Ziarul Metropolis.

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top