Film

Cele mai bune scurtmetraje europene vin la NexT 2014

Cateva dintre cele mai bune scurtmetraje lansate anul trecut pot fi vazute la Festivalul International de Film NexT (3 – 7 aprilie), in doua dintre cele mai indragite sectiuni: Short Matters! si Semaine de la Critique. Cea de-a opta editie a Festivalului NexT va avea loc la Cinema Studio, Elvira Popescu, CinemaPro si Ceainaria Carturesti.

patio_still-next-film-festival

Cele 13 scurtmetraje nominalizate la Premiile Academiei Europene de Film (EFA) vor fi proiectate la NexT în programulShort Matters!. În cadrul turneului organizat de Academia Europeană de Film, spectatorii vor putea (re)vedea şi Death of  a Shadow, de Tom Van Avermaet, nominalizat la Oscar şi distins cu trofeul pentru Cel mai bun scurtmetraj la Premiile EFA. Se întoarce şi unul dintre câştigătorii NexT, Misterio, regia Chema García Ibarra, recompensat în 2013 cu Premiul „Cristian Nemescu” pentru Cea mai bună regie.
Printre nominalizaţii la „Oscarurile europene” se află şi Nuclear Waste, un film despre rutina a doi muncitori la Cernobîl,Orbit Ever After, un sci-fi romance care se petrece pe orbita Pământului, şi Jump, o aventură pasională şi amuzantă între un burlac lăsat să aibă grijă de casa unui prieten şi o inspectoare de apometre.
NexT aduce la Bucureşti, în premieră, şi cele zece scurtmetraje prezentate anul trecut în Semaine de la Critique, secţiunea paralelă a Festivalului de la Cannes, inclusiv câştigătorul Discovery Award, Come and Play, de Daria Belova. Filmul alb-negru urmăreşte aventura unui băiat care, pe măsură ce se afundă în pădure, jucându-se cu un pistol, trece într-o altă realitate. Celălalt premiu al secţiunii, oferit de Canal +, i-a revenit filmului Pleasure, regizat de Ninja Thyberg, în care o actriţă porno are de executat o poziţie dificilă, la filmări.
În Vikingar, de Magali Magistry, un războinic viking porneşte la luptă, ca să-şi recapete familia; o adolescentă se trezeşte lângă o linie de cale ferată, cu picioarele pline de sânge, în thriller-ul Breathe Me, de Han Eun-young; copilăria lui Jean se termină într-o vacanţă, când realizează că părinţii săi nu se mai iubesc, în emoţionantul Océan, de Emmanuel Laborie.
Fondată în 1962, de Sindicatul Francez al Criticilor de Film, secţiunea Semaine de la Critique mizează pe regizori aflaţi la primul sau al doilea lungmetraj, descoperind în fiecare an talente noi. Bernardo Bertolucci, Ken Loach, Wong Kar Wai, Gaspar Noé, Alejandro González Iñárritu sau Jeff Nichols şi-au făcut cu toţii debutul în Semaine. În căutarea de tineri cineaşti, selecţionerii  acordă dintotdeauna o atenţie deosebită experimentelor în scurt şi mediu metraj.
Short Matters!
Scurtmetrajele nominalizate la Premiile Academiei Europene de Film 

 • Cut / Tăietură, regia Christoph Girardet & Matthias Müller (Germania, 13’)
 • Death of A Shadow / Dood Van Een Schaduw / Moartea unei umbre, regia Tom Van Avermaet (Belgia-Franţa, 20’)
 • Houses with Small Windows / Case cu ferestre înguste, regia Bülent Öztürk (Belgia, 15’)
 • Jump / Skok / Săritură, regia Petar Valchanov & Kristina Grozeva (Bulgaria, 30’)
 • Mystery / Misterio / Mister, regia Chema García Ibarra (Spania, 20’)
 • Morning / Dimineaţă, regia Cathy Brady (Irlanda-Marea Britanie, 20’)
 • Nuclear Waste / Yaderni wydhody / Deşeuri radioactive, regia Myroslav Slaboshpytskiy (Ucraina, 25’)
 • Orbit Ever After / Orbitând pentru totdeauna, regia Jamie Stone (Marea Britanie, 20’)
 • A Story for the Modlins / Una historia para los Modlin / O poveste pentru familia Modlin, regia Sergio Oksman (Spania, 26’)
 • Sunday 3 / Sonntag 3 / Duminică 3, regia Jochen Kuhn (Germania, 14’)
 • Though I Know The River Is Dry / Deşi ştiu că râul a secat, regia Omar Robert Hamilton (Qatar-Palestina, Egipt-UK, 19’)
 • The Waves / As Ondas / Valurile, regia Miguel Fonseca (Portugalia, 22’)
 • Zima, regia Cristina Picchi (Rusia, 13’)

Semaine de la Critique
Scurtmetrajele din competiţia secţiunii paralele a Festivalului de la Cannes 

 • Agit Pop, regia Nicolas Pariser (Franţa, 31’)
 • Breathe Me / Ul-ge Ha-so-seo / Respiră-mă, regia Han Eun-young (Coreea de Sud, 20’)
 • Come And Play/ Komm Und Spiel / Hai la joacă, regia Daria Belova (Germania, 30’)
 • Butter Lamp / La lampe au beurre de yak / Lampa tibetană, regia Hu Wei (China-Franţa, 15’)
 • Ocean / Océan, regia Emmanuel Laborie (Franţa, 31’)
 • The Opportunist / Oportunistul, regia David Lassiter (SUA, 15’)
 • Patio / Pátio, regia Ali Muritiba (Brazilia, 17’)
 • Pleasure / Plăcere, regia Ninja Thyberg (Suedia, 15’)
 • Tau Seru, regia Rodd Rathjen (India-Australia, 8’)
 • Vikingar, regia Magali Magistry (Franţa-Islanda, 14’29)

***
Festivalul Internaţional de Film NexT este organizat de Societatea Culturală NexT. Cea de-a opta ediţie va avea loc la Cinema Studio, Elvira Popescu, CinemaPro şi Ceainăria Cărtureşti.
Cu sprijinul: Centrului Naţional al Cinematografiei, Uniunii Cineaştilor din România
Parteneri: Institutul Cultural Român, ArCuB, ShortsTV, Cărtureşti, HBO, Stage Expert, Abis Studio, Noumax, Illy
Parteneri instituţionali: Ambasada Spaniei în România, Ambasada Suediei în România, Ambasada Israelului în România, Ambasada Regatului Norvegiei în România, Centrul Ceh Bucureşti, Goethe-Institut, Institutul Cervantes, Institutul Balassi – Institutul Maghiar Bucureşti
Parteneri media: Radio 21, UTV, Adevărul, Dilema Veche, Şapte seri, Ziarul Ring, Ziare.com, Cinemagia, CinemaRx.ro, Esquire, Marie Claire, Cosmopolitan, Decât o revistă, Vice.com, Liternet.ro, Sub25.ro, Ziarul Metropolis, Studentie.ro, Getlokal.ro, Orasulm.eu, FilmReporter.ro, Urban.ro, 121.ro, CooperativaUrbana.ro, Koolhunt.ro, All About Romanian Cinema
Parteneri media NexT Kids: Itsy Bitsy, Sfatulparintilor.ro, Totuldespremame.ro, Urbankid.ro
Partener de monitorizare: MediaTRUST
Partener de promovare: GEYC

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top