Film

Copiii teribili ai Berlinalei, în premieră la BIEFF

Festivalul Internaţional de Film Experimental București BIEFF celebrează cea de-a 5-a ediție prin inaugurarea unui parteneriat unic în România cu Berlinale Forum Expanded, ce va cuprinde proiecția specială a 4 filme din selecția renumitului festival, din 2014.

Retrospectiva BIEFF 2013Alături de această premieră absolută în țara noastră, BIEFF adaugă încă o colaborare fără precedent în peisajul evenimentelor românești de film: parteneriatul cu celebrul International Film Festival Rotterdam, manifestare de referință în încurajarea și promovarea inovației în cinema. Programul Rotterdam va aduce pe ecranele din București filmele câștigătoare ale Tiger Awards și marchează încă un pas în fructuoasa colaborare a BIEFF cu evenimentele majore din domeniul cinematografic din Țările de Jos.
Competiția Internațională pleacă la drum într-o formă revoluționară: între 10-14 decembrie la Cinema Studio și Cinema Elvira Popescu, cele 33 filme din 18 țări selectate în acest an vor fi organizate pe cinci teme de maxim interes pentru direcțiile actuale din cinema: Alternative History, Family Ties, Recycled Cinema, In Search of a Soul și Urban Ghosts.
Programele de tradiție cu care BIEFF și-a obișnuit spectatorii nu vor lipsi nici ele. Astfel, în cadrul Programului Special Quinzaine des Réalisateurs – Cannes, cinefilii se vor întâlni cu filmele unuia dintre marii maeștri ai cinema-ului experimental, al cărui nume va fi dezvăluit în curând.
Popularul program de film-dans, care s-a bucurat de o sală arhiplină la ediția trecută, va fi prezentat anul acesta în colaborare cu festivalul Cinedans – Dance on Screen Festival Amsterdam.
Cele mai bune scurtmetraje ale anului 2014, premiate cu aur în festivalurile de prim rang ale lumii (Cannes, Locarno, Veneția, Berlin) vor putea fi urmărite în cadrul proiecției-eveniment Golden Shorts: Best Films in Major Festivals, iar cele mai curajoase demersuri artistice ale ultimului an vor fi prezente în cadrul programelor Diary Films și Female Gaze, susținute de IDFA International Documentary Film Festival Amsterdam și, respectiv, de celebrul Oberhausen International Short Film Festival.
Retrospectiva BIEFF 2013 - DetaliuPentru a sărbători împreună crearea unei active comunități de film experimental românesc în cei cinci ani de existență BIEFF, publicul va putea viziona și Romanian Cinematic Experiments – 11 filme create de cineaști români care se adaugă celor 4 filme românești din competiție.
BIEFF a fost inițiat în 2010 și se bucură de sprijinul uneia dintre cele mai marcante voci pe scena filmului contemporan de avangardă: Peter Greenaway, președintele onorific al festivalului.
În 2013, 8.000 de spectatori au participat la proiecțiile și evenimentele BIEFF. La edițiile trecute, BIEFF i-a avut ca invitați pe Peter Greenaway, Terry Gilliam, Gustav Deutsch, György Pálfi, precum și mulți reprezentanți ai festivalurilor europene de renume. Peter Greenaway a prezentat la BIEFF 2011, pentru prima oară în Europa de Est, un spectacol de live-cinema bazat pe montajul în timp real în fața a 3.000 de spectatori a unui impresionant material vizual din filmul The Tulse Luper Suitcases, acompaniat de DJ-ul olandez Huibert Boon.
În 2013, Terry Gilliam s-a intalnit pentru pentru prima oară cu publicul din România în cadrul unui masterclass și a premierei celui mai recent film al său, The Zero Theorem.
O multitudine de premiere, multe introduse de autorii lor, cineaști de renume în circuitul festivalier, masterclass-uri, seminarii și un workshop de film experimental îi vor atrage pe spectatori începând cu 10 decembrie, când se va da startul noii ediții BIEFF.
Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti BIEFF este susţinut de Centrul Național al Cinematografiei, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică, Universitatea Națională de Arte, Le Fresnoy – Studio National des Arts Contemporains, UCIN, ICR, Forumul Cultural Austriac.
Parteneri media: B365.ro, CalendarEvenimente.ro, CineFan.ro, DorDeDuca.ro, iFestival.ro, IQads.ro, OrasulM.eu, Studentie.ro, Urban Things Romania.
Toate detaliile vor fi disponibile în curând pe: www.bieff.ro.
Ne puteți urmări pe pagina noastră de Facebook.
Pentru informații suplimentare, ne puteţi scrie la pr@bieff.ro.

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top