Film

„CRULIC”, prezentat in cadrul competitiei MECEFF 2012

Cea de-a doua ediţie MECEFF – Mediaş Central European Film Festival, unicul festival din România consacrat cinematografiilor ţărilor vecine cu România, din aşa zisul perimetru al „Europei Centrale”, va avea loc la Mediaș, județul Sibiu, în perioada 2-8 septembrie 2012.
După o primă ediție (5-11 septembrie 2011) ce s-a bucurat de mult succes – peste 7000 de spectatori și 150 de invitați(regizori, actori, scenariști, critici de film, distribuitori, alți specialiști din cinematografie, jurnaliști) în cele șase spații de proiecție din Mediaș (Sala Traube, Cinema Mediensis, Sinagoga, Piata Primariei), Dumbrăveni și Târnăveni, cea de-a doua ediție își propune, deopotrivă, să confirme dar și să continue în același spirit: peste 40 de filme de lungmetraj, scurtmetraj şi documentar, din cele șapte țări central-europene (Cehia, Slovacia, Slovenia, Austria, Ungaria, România, Polonia) și nu numai.
La fel ca anul trecut, și competiția celei de-a doua ediții MECEFF va fi formată tot din șapte filme, toate câştigătoare ale Premiilor naționale anuale acordate de fiecare dintre țările participante Cehia, Slovacia, Austria, Ungaria, România, Polonia şi Slovenia. Pe lângă secțiunea competitivă, dublată de o selecție de titluri de marcă produse în țările din spațiul Europei Centrale, MECEFF 2012 propune o serie de evenimente speciale, precum un portret al scenaristului Răsvan Popescu, un program special dedicat regizorului și scenaristului armean Serghei Parajanov, selecția președinteului festivalului, domnul Radu Gabrea, și un program axat pe țara invitată specială a acestei ediții, SUA, program axat pe artiștii români (Jean Negulesco, Edward G. Robinson, etc) care au reușit să scrie istorie la Hollywood.
Revenind la competiție, România intră în concurs cu unul dintre cele mai titrate filme românești ale anului 2011,Crulic – Drumul spre dincolo, scris și regizat de Anca Damian. Construit sub formă de documentar animat,Crulic spune povestea românului de 33 de ani care a murit într-o închisoare poloneză. Beneficiind de o animație de excepție, ce bifează extrem de multe stiluri, și de vocea deopotrivă caldă, tușantă și ironică a lui Vlad Ivanov, filmul Ancăi Damian a fost lansat la Locarno, unde a luat Mențiunea specială Don Quixote, recompensă căreia i s-au alăturat Mențiunea specială a competiției internaționale de la Varșovia, Mențiunea specială și Premiul juriului ecumenic la Cottbus, Premiul Amnesty la CPH:DOX, Premiul FACE la Istanbul, Marele Premiu la Annecy și premiile GOPO 2012 pentru Cea mai bună muzică (Piotr Dziubek) și Cel mai bun sunet (Sebastian Wlodarczyk, Piotr Witkowski).
MECEFF – Mediaş Central European Film Festival este organizat de Ecran Cinema Management, Primaria Medias, CNC, Regiunea Tarnavelor și Ministerul Culturii.
Parteneri media: Cinemagia, Mediaș News, CinemaRx.ro, Monitorul de Mediaș, Liternet, Cinefan, Film Reporter, Blog de cinema.

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top