Muzica

Deine Lakaien la ARTmania 2013

Festivalul ARTmania anunta performance-ul duo-ului german Deine Lakaien, nume reprezentativ al avantgardei muzicii electronice. Artistii sunt invitati la Sibiu pentru un concert acustic gazduit de Muzeul National Brukenthal joi, 8 august 2013. Evenimentul constituie o trecere armonioasa spre concertele de rock si metal simfonic care vor avea loc, in weekend, pe scena din Piata Mare a cetatii medievale.

deine_lakaien_artmania_web_preview

Dupa o calatorie de mai bine de douazeci de ani, Deine Lakaien inca exlporeaza complexitatea sunetelor si a liricii, dovedindu-se cea mai de succes aparitie de pe scena curentului darkwave. In 1985, vocalul Alexander Veljanov si pianistul Ernst Horn au pus bazele trupei, propunand o abordare inovatoare a muzicii electronice, dintr-o perspectiva gotica.
In 2007 duo-ul german a lansat ÔÇť20 Years of Electronic AvantgardeÔÇŁ, un pachet multimedia ce contine un dublu CD si doua DVD-uri, celebrand doua decade de activitate muzicala extraordinara. Aniversarea a fost sarbatorita si printr-un turneu acustic de exceptie, alaturi de orchestra Neue Philarmonie Frankfurt.
ÔÇŁMai maturi, mai intelepti, dar suntem la fel de luptatoriÔÇŁ unul dintre versurile piesei ÔÇťAlong Our RoadÔÇŁ semnata Deine Lakaien, sintetizeaza mesajul ultimului lor album de studio ÔÇťIndicatorÔÇŁ (2010), unul dintre cele mai incitante din intreaga lor cariera. Acest material discografic descrie o noua faza din existenta trupei: Deine Lakaien distrug orice cliseu si invita un public mai variat in lumea lor artistica, apeland la ÔÇŁnoi teme si modalitati creativeÔÇŁ (Ernst Horn).
ÔÇťIndicatorÔÇŁ scoate la iveala acelasi interes pentru instrumentatia electronica, dar reliefeaza o diversitate stilistica uimitoare si o joaca naturala care se dezvolta in jurul acesteia. Artistii germani au, mai nou, tendinta sa se apropie si mai mult de public. Au o abordare poetica simpla, foarte emotionala, dar lipsita de metafore incarcate si patos coplesitor. Spre deosebire de albumele lor anterioare, piesele noi atingÔÇŁ o intimitate poetica si politica niciodata atat de prezenta in lucrarile noastreÔÇŁ, marturiseste A.Veljanov.
Dupa multi ani de creatie artistica si performance-uri extraordinare prin intreaga lume, Deine Lakaien isi fac aparitia pe scena si mai puternici, cantand despre subiecte politice controversate, despre imigratie, despre unitatea la nivel european, razboi, lipsa de putere a oamenilor de rand si responsabilitatea fata de viitor, dar nu dau uitarii nici tema tuturor temelor: iubirea.
ÔÇŁSa canti despre iubire e cel mai dificil lucru dintre toate, pentru orice artistÔÇŁ, se confenseaza Veljanov.ÔÇŁEste o tema care nu a incetat niciodata sa ma preocupe, dar in acest moment mi-am gasit un mod personal de a o transmite prin voce si cuvinteÔÇŁ. www.deine-lakaien.com
Deine Lakaien participa la cea de-a opta editie a Festivalului ARTmania cu un performance intens, plin de emotie, pe 8 august. Datorita capacitatii limitate a locatiei, posesorii de bilete sau abonamente trebuie sa isi rezerve locurile pentru acest eveniment aplicand pe platforma online a festivalului: artmaniafestival.ro.
Actiune cofinantata de Consiliul Local Sibiu prin Primaria si Casa de Cultura a Municipiului Sibiu.

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top