Film

Despre dragoste si frumusete la editia a opta: NexT Is Love si NexT Look

Idile, tradari in amor, razbunari sangeroase, personaje bizare si fantezii indraznete – spectatorii le vor regasi in doua dintre programele speciale ale celei de-a 8-a editii a Festivalului International de Film NexT (3 – 7 aprilie), NexT Is Love si Next Look.

Lovely-Bones-next-festival

Cele zece scurtmetraje din noua secțiune NexT Is Love au povești și viziuni surprinzătoare despre dragoste. „Am încercat să fim surprinzători, cred că singura regulă a jocului a fost să evităm filmele care ne dau senzația de déjà-vu. Avem totul, de la povești liric-înfiorătoare sau tumultoase despre prima iubire, până la un gag foarte comic despre un cuplu în vârstă pentru care sexul nu mai e ce-a fost. Și sunt vreo trei scurtmetraje în program în care contează mult metoda de a povesti, vorbesc mai mult despre cum e ilustrată iubirea în filme decât despre niște relații propriu-zise”, explică selecționerii Irina Trocan și Andrei Rus.
Printre titlurile de neratat: “Hainele lupului” – un film plin de fantezie, care împrumută din „Scufița roșie”, despre o femeie de 30 de ani care speră să-și găsească iubirea și primește sfaturi și de la bunica ei, o femeie dezinhibată, care pare mai îndrăzneață decât ea. Rătăcire e un scurtmetraj foarte senzual, care se petrece pe malul mării, cu un cuplu de tineri care sunt pe punctul să se logodească; idila lor aparent tihnită ia o întorsătură neașteptată. Să tranșăm o anecdotă e o glumițăcinematografică: o serie de imagini filmate cu tot felul de brand-uri, obiecte și vietăți unite de o narațiune din off pentru a spune o poveste despre iubire, trădare și răzbunare sângeroasă.
Secțiunea NexT Look promite 15 scurtmetraje inventive, senzuale sau tenebroase împărțite în două programe: “Body Image” și “Sparkle”. „Andrei Rus și cu mine ne-am dat seama, în timp ce pregăteam programul, că e mai bine să-l împărțim în două, ca să clarificăm un pic conceptul. Primul calup din NexT Look, pe care l-am numit informal Body Image, e despre felul în care se văd personajele și felul în care look-ul le influențează viața”, spune criticul Irina Trocan.

The-kings-Body-nexy-festival

Cel mai serios film din categoria asta ar fi “Trupul regelui / The King’s Body”, de João Pedro Rodrigues, care încearcă să pună mai mulți actori în pielea unui personaj istoric, ca să vadă cum ar schimba fiecare dintre ei legenda. Iar unul dintre cele mai amuzante – Lăptarul prost-crescut, cu un motociclist care transpiră lapte și are vedenii cu copii îmbrăcați în tricouri cu literele alfabetului.
Al doilea program, NexT Look – Sparkle, are filme care sunt izbitoare din punct de vedere vizual, fie că sunt animații (tenebroase, excentrice, zeflemitoare – avem cel mai ireverențios film făcut vreodată, cu titlul Eterna reîntoarcere), fie că sunt compuse într-un fel foarte personal (mă gândesc aici la înduioșătorul Goran)”, adaugă Irina Trocan.
Festivalul Internaţional de Film NexT va avea loc la Cinema Studio, Elvira Popescu, CinemaPro și Ceainăria Cărturești, între 3 – 7 aprilie 2014. Evenimentul este organizat de Societatea Culturală NexT, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, al Uniunii Cineaștilor din România și al Institutului Cultural Român.

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top