Film

Dezbatere „Extrem de tare si incredibil de aproape” la Festivalul de Film DaKINO

invitatie-dezbatere-extrem-tare-incredibil-aproape

Joi, 4 aprilie 2013, ora 19.00 va asteptam la Centrul Cultural Casa Artelor Sector 3 (str. Gheorghe Petrascu nr. 55 fost 49), in Sala Brancusi la o dezbatere in marginea romanului semnat de Jonathan Safran Foer  „Extrem de tare si incredibil de aproape”, aparut in colectia „Raftul Denisei” coordonata de Denisa Comanescu la editura Humanitas Fiction. Intalnirea va fi urmata de proiectia filmului omonim. Invitati in dezbatere: Irina Margareta Nistor, critic de filAm, Cristina Bazavan, jurnalist si Alexandra Rusu, editor Booktopia.ro
EXTREM DE TARE SI INCREDIBIL DE APROAPE de Jonathan Safran Foer spune povestea lui Oskar Schell este inventator, francofil, explorator, pacifist, astrofizician amator, bijutier, admirator al lui Stephen Hawking si fan Beatles. Are noua ani. Si o misiune secreta: sa strabata New Yorkul in cautarea incuietorii la care se potriveste o cheie misterioasa, gasita printre lucrurile tatalui sau, victima a atentatului de la 11 septembrie. Din specia inocentilor inspirati care s-au mai facut ‘auzit’ in literatura de la William Faulkner la Kurt Vonnegut, Oskar filtreaza lumea prin lentilele lui de copil supradotat, poate autist, poate doar dureros de precoce. Are o voce uneori exasperanta, alteori nemaipomenit de duioasa, de cele mai multe ori hipnotica si un umor involuntar de zile mari. Ceilalti doi povestitori, la fel de enigmatici, sunt protagonistii unei iubiri mutilate, puse sub semnul unei alte tragedii a lumii moderne, si astfel ia nastere ruta narativa World Trade Center – Dresda -” Hiroshima, ca o punere in abis a durerii mai multor generatii.
Cu toate ca Jonathan Safran Foer taie in carnea istoriei recente, nici un rand din roman nu reverbereaza apocaliptic, dulceag sau tendentios. La catharsisul emotional pe care il provoaca aceasta carte contribuie si componenta ei vizuala, un alt fel de text, crescut din carnea celui prezent in litere, un alt fel de poveste.
Romanul a fost ecranizat in regia lui Stephen Daldry.
Nominalizare pentru Cel mai bun film, Premiile Oscar 2012
Nominalizare pentru Cel mai bun actor in rol secundar- Max von Sydow, Premiile Oscar 2012.

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top