Film

Divanul Degustatorilor de Film si Arta Culinara, festivalul de film de la sfarsitul lunii august

Cea de-a cincea editie a Divanului Degustatorilor de Film si Arta Culinara va avea loc anul acesta in perioada 26 – 31 august in Portul Cultural Cetate (judetul Dolj) si va fi dedicata temei „Eroi si antieroi din Balcani”.

festival-divan-2014

Tema se va regasi atat in proiectiile festivalului –  lungmetraje, scurtmetraje si documentare –, cat si in prezentarile din cadrul simpozionului stiintific care insoteste, de trei editii incoace, festivalul.
Timp de 5 zile, Divanul Degustatorilor de Film si Arta Culinara va aduce pe malul Dunarii, intr-un spatiu care si-a modificat destinatia devenind din port agricol port cultural, filme balcanice actuale si de arhiva, filme care au scris istorie, filme premiate si filme care submineaza cliseele si prejudecatile ce s-au clasicizat, de-a lungul timpului, in legatura cu cinematografia balcanica.
„Eroi balcanici? Ei bine, ei sunt cei mai cunoscuti din lume. Incepand cu Ulise, care a intarziat acasa ratacind cam mult cu baietii pe coclauri. Pentru Giovanni Papini chiar Ahile si ceilalti eroi nu erau decat niste fraieri care s-au macelarit timp de zece ani sub zidurile unui targusor pentru o femeie cam trecuta. Acestor eroi li se adauga Pacala si Nastratin Hogea, apoi o serie de dansatori frenetici precum Zorba si eroii lui Kusturica. Antieroi? Nu este vorba despre loseri in sens american, ci despre oameni obisnuiti precum Lazarescu al lui Puiu sau compozitorul din recentulMoartea unui om din Balcani al lui Miroslav Momcilović. Divanul din acest an este un prilej pentru vedea ca in Balcani s-au nascut deopotriva eroismul si viata intr-o vesnica tranzitie. Caci intre retragerea romana si navalirile turcilor nu au fost decat tot perioade de tranzitie. Nu degeaba intregul nume al lui Lazarescu este Dante Remus Lazarescu.”, spune Marian Tutui, directorul artistic al festivalului.
Ca in fiecare an, festivalul este deschis tuturor iubitorilor de cinema si bucatarie balcanica, accesul la filme si demonstratiile culinare fiind liber.
Pe timpul desfasurarii festivalului, camparea pe teritoriul portului va fi posibila in limita locurilor disponibile. Inscrierile se pot face pe pagina de Facebook a festivalului.
Divanul Degustatorilor de Film si Arta Culinara este un eveniment anual, organizat de Fundatia pentru Poezie “Mircea Dinescu”, cu sprijinul  TV 1000, CNC si ICR.

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top