Film

Documentare de exceptie prezentate in cadrul celei de-a patra editii a British Documentary

În perioada 18 martie – 8 aprilie 2014, British Council organizează la Iaşi cea de-a patra ediție a proiectului „British Documentary”.

british-documentary-2014Proiecțiile celor 10 filme documentare incluse în programul acestei ediţii vor avea loc la Casa de Cultură „Mihai Ursachi” Iaşi, de la ora 18:00.
Documentarele prezentate au fost incluse în selecţia Festivalului de Film Documentar Grierson din Marea Britanie. Ca și în edițiile precedente, temele abordate sunt foarte variate.
Filmele sunt subtitrate în limba română, iar intrarea este liberă, în limita locurilor existente.Proiecțiile debutează în data de 18 martie cu documentarul “Ziua în care John Lennon a fost ucis”, realizat de câștigătorul premiului BAFTA pentru televiziune, Michael Waldman.
În continuare, “Copilul meu, protestatarul”, caracterizat drept „fascinant” de Sunday Times și „devastator de direct” de către The Guardian, este o pătrundere puternică în cadrul domestic al revoltelor din Anglia, în timp ce „Detectivul bengalez” dezvăluie secretele Calcuttei și ale comunității bengaleze din Londra.
„Textura cosmosului: Odiseea Spațială” își propune să fie cea mai convingătoare, ilustrativă și completă imagine a fizicii moderne văzută vreodată pe ecran, iar „Ghidul hasidic pentru dragoste, căsătorie și găsirea unei soții” permite accesul publicului în comunitatea evreiască hasidimă din Stamford Hill, Londra, o comunitate de obicei închisă.
Thrillerul politic „Sfârșitul jocului” îl aduce în prim-plan pe regizorul filmului “Vantage Point”, Peter Travis, și spune povestea conversațiilor secrete ce au dus la sfârșitul apartheid-ului în Africa de Sud.
Filmele de scurt-metraj, „Mostar” și „Îngrijindu-l pe Calum”, aduc în atenția publicului două povești de-a dreptul emoționante, cel din urmă primind premiul Grierson pentru cel mai bun documentar realizat de studenți.
„Mugabe și africanii albi”, câștigător al premiului British Independent Film pentru cel mai bun documentar, este singurul documentar de lung-metraj filmat în Zimbabwe în ultimii ani, unde există încă o interdicție totală pentru presă.
Nominalizat la Oscar în 2012, „Până în iad și înapoi”, explorează lupta crâncenă a unui om cu urmările devastatoare ale războiului, precum și artificialitatea neliniștitoare a vieții de după război.
Programul întregului eveniment este disponibil pe website-ul British Council (www.britishcouncil.ro).

PROGRAM DOCUMENTARE, Casa de Cultură „Mihai Ursachi”
18 martie
– 18.00 – „Ziua în care John Lennon a murit”
– 19.10 – „Copilul meu, protestatarul”
22 martie
– 18.00 – „Detectivul bengalez”
25 martie
– 18.00 – „Textura cosmosului: Odiseea Spațială”
– 19.00 – „Ghidul hasidic pentru dragoste, căsătorie și găsirea unei soții”
28 martie
– 18.00 – „Sfârșitul jocului”
2 aprilie
– 18.00 – „Îngrijindu-l pe Calum”
– 18.30 – „Mugabe și africanii albi”
8 aprilie
– 18.00 – „Mostar”
– 18.30 – „Până în iad și înapoi”

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top