Special

Două premii de excelență la Gala Premiilor UCIN din acest an, acordate criticului Tudor Caranfil ṣi regizorului Cristian Mungiu

La fel ca în fiecare an, Uniuniea Cineaṣtilor din România a decernat premiile pentru cele mai importante realizări cinematografce ale anului 2012, în data de 15 martie 2013, la cinematograful Studio din Bucureṣti. Totodată, decernarea premiilor UCIN a reprezentat ṣi un  prilej de întâlnire între personalități remarcabile din lumea filmului, teatrului ṣi televiziuii. Astfel, la eveniment au fost prezenți printre invitați Margareta Pâslaru,  Tora Vasilescu,  actorul Gabriel Spahiu, Mihai Bendeac, Nae Lăzărescu, criticul Dana Duma, regizorul Laurențiu Damian, directorul de imagine Florin Mihăilescu,  echipa emisiunii “In Premieră” realizată de Carmen Avram ṣi mulți alții.

MG_4184

Pe lângă tradiționalele premii existente în cele două secțiuni de lung-metraj ṣi scurt metraj(ficțiune ṣi documentar) au existat ṣi două premii de excelență acordate criticului Tudor Caranfil ṣi regizorului Cristian Mungiu care nu a fost prezent la decernare.

_MG_4247

Vis a vis de hotărârea lui Mungiu de a nu se prezenta la Gala UCIN,  Cristina Corciovescu, preşedintele juriului secţiunii lungmetraj, a  afirmat următoarele: „Este vorba, aici, despre un lucru destul de grav, de o lipsă a unei coeziuni de breaslă. Noi, totuşi, şi îndrăznesc să ne includ şi pe noi criticii, suntem o breaslă şi ar fi bine să fim mai aproape. Eu nu cred că toţi de la Hollywood se iubesc de nu mai pot unii pe alţii, dar aţi văzut că la evenimente importante se îmbracă frumos, zâmbesc, se sărută şi îşi aplaudă câştigătorii. Este foarte frumos, foarte bine, indiferent de ce este în sufletul lor. Vreau să punctez în final că Uniunea Cineaştilor a făcut paşi importanţi pentru a milita pentru această coeziune de breaslă, luând în considerare toţi cineaştii, indiferent dacă ei sunt sau nu sunt membri ai uniunii noastre”.
De asemenea, la Gala UCIN de pe 14 martie 2013, s-a acordat ṣi Premiul academic “Mihnea Gheorghiu” pentru artă cinematografică in memoriam lui George Littera, critic ṣi istoric de film, pentru volumul “Pagini despre film”, ediție îngrijită de Ileana Littera ṣi istoricul de film Marilena Ilieṣiu.
“In ultima vreme marile festivaluri ale lumii au deschis larg porţile filmului românesc, dar premiul Uniunii Cineaştilor rămâne consacrarea „acasă”, recunoaşterea unei valori de către breasla autohtonă şi acest lucru este la fel de important ca şi un Palme d’Or, un Urs de Aur sau de Argint, un Leopard la Locarno sau o nominalizare pe lista scurtă la Oscar”, a afirmat regizorul Laurențiu Damian  referitor la importanța Premiilor UCIN pentru artiṣtii români.
Astfel, la secțiunea filmelor de lung metraj, juriul format din Cristina Corciovescu – preşedinte, Ştefan Antonescu, Mircea Bunescu, Sotir Caragata, Silvia Cusursuz, Dana Duma, Victoria Marinescu, Adrian Sitaru şi Ştefan Velniciuc a decis să acorde următoarele premii:
Premiul special al juriului: „Despre oameni ṣi melci”, regia Tudor Giurgiu 
Premiul pentru regie:  „Toată lumea din familia noastră”, regia Radu Jude
Premiul pentru imagine: Adrian Silişteanu pentru ” Undeva la Palilula”
Premiul pentru scenariu: Ionuţ Teianu pentru „Despre oameni si melci”
Premiul pentru interpretare feminină: Mihaela Sîrbu pentru rolurile din filmele „Toată lumea din familia noastră” şi „Tatăl fantomă”
Premiul pentru interpretare masculină: Şerban Pavlu  pentru rolul din filmul „Toată lumea din familia noastră”
Premiul pentru coloana sonoră: Vasile Şirli pentru filmul „Undeva la Palilula”
Premiul pentru rol secundar feminin: Sofia Nicolaescu pentru rolul din filmul „Toată lumea din familia noastră”
Premiul pentru rol secundar masculin: Tudor Smoleanu pentru rolul din filmul „Şi caii sunt verzi pe pereţi”
Premiul pentru costume: Lia Mantoc pentru filmul „Undeva la Palilula”
Premiul pentru decoruri: Helmuth Sturmer şi Dragoş Buhagiar pentru filmul „Undeva la Palilula”
Premiul pentru montaj: Nita Chivulescu pentru filmul „Despre oameni si melci”
Premiul Opera Prima: regizorul Gabriel Achim pentru filmul Visul lui Adalbert
Premiul pentru film documentar de lung metraj: Bogdan Ilie-Micu„Un gând, un vis, Doyle și-un pix”
Premiul pentru carte de teorie cinematografică: Andrei Gorzo pentru volumul “Lucruri care nu pot fi spuse altfel”
Premiul pentru monografie de cinema: Călin Stănculescu pentru volumul “Radu Gabrea – biografia unei opere”
Premiul producătorului: Ada Solomon pentru contribuţia deosebită în promovarea tinerilor cineaşti
Câṣtigătorii Premiilor UCIN la categoria scurt metraj ficțiune/documentar au fost desemnați de un juriu format din Tora Vasilescu – preşedinte, Mihai Buzura, Nita Chivulescu, Viorel Domenico, Bujor Râpeanu şi Mihai Şurubaru. Distincțiile înmânate au fost:
Premiul special al juriului:”Misterul de la Baloteşti”  ṣi „Ultima frontieră” – realizatori Carmen Avram şi Carmen Moise. 
Premiul pentru film de ficţiune: „De azi înainte” (scenariul şi regia Dorian Boguţă)
Premiul pentru interpretare masculină: Teo Corban, pentru rolul din filmul „De azi înainte” 
Premiul pentru interpretare feminină: Mirelei Oprişor, pentru rolul din filmul „De azi înainte”.
Premiul pentru debut actoricesc: Cătălin Jugravu, pentru rolul din filmul „De azi înainte”. 
Premiul pentru film documentar :”Vasile Soporan” (regia şi imaginea Francisc Mraz).
Premiul pentru cea mai bună imagine de film documentar: Ion Cristodulo, pentru imaginea din filmul „Arheologul”
Premiul pentru cel mai bun montaj: Leonard Zsold, pentru filmul „Ultima frontieră”.
Premiul special al juriului:”Misterul de la Baloteşti”  ṣi „Ultima frontieră” – realizatori Carmen Avram şi Carmen Moise.
Premiul pentru film de animaţie experimental : Alexandru Petru Bădeliţă, producător şi realizator al filmului „Pescuitorii de imagini”.
Premiile Uniunii Cineaştilor din România au fost acordate pentru prima dată în 1971 şi numără până în prezent peste 40 de ediţii.
Printre laureaţii UCIN s-au numărat de-a lungul timpului: Lucian Pintilie, Dan Piţa, Andrei Blaier, Constantin Vaeni, Mircea Daneliuc, Alexandru Tatos, Stere Gulea, Nae Caranfil, Hanno Hoffer, Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu, Cristi Puiu, Catalin Mitulescu, Radu Muntean, Marian Crişan, Adrian Sitaru, Călin Peter Netzer.

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top