Film

Einuiea Live – „The Kuruc Atonement” „O muzica lumeasca intr-un spatiu divin”

Pe lângă filme “horror”, show-uri cu foc , expoziții și workshop-uri, Lună Plină a pregătit publicului un alt moment special: un concert extraordinar susținut de cvartetul EINUIEA în Biserica fortificată din Biertan, în amintirea invaziei curuților care, în 1704, au devastat cetatea Biertanului în căutare de comori.

Ansamblul-Einuiea-luna-plina

„Conceptul evenimentului „ISPASIREA CURUTIoR/ tHE KURUC ATONEMENT”se află cumva la granița extremă a artisticului. Citind despre Biertan și despre acest moment din istoria lui, am reușit să facem legătura cu programul nostru care era cumva deja insăilat”, povesteste Călin Torsan (fluiere), membru al cvartetului EINUIEA.
Deși era la vremea respectivă cea mai puternică cetate, Biertan a fost totuși cucerit de curuți. Pentru câteva zile,aceștia au reușit să stăpânească cetatea, au furat si au profanat chiar câteva morminte ale unor episcopi.
„În lista popoarelor care faceau parte din această organizare se aflau romani, maghiari, sârbi. Ne-am închipuit că seara, în tabăra curuților se mai și cânta, prin urmare in concertul de la Biserica se regăsesc cântece din zonele din care proveneau. Concertul este practic omuzică lumească într-un spațiu divin și ar putea fi privit ca o cerere de iertare în fața istoriei”, adăugă Călin.
Un invitat deja de traditie al Festivalului International de Film Transilvania, grupul bucureștean de world-music EINUIEA (Silviu Fologea – chitară, Elena Șulea – vioară, voce, Călin Torsan – fluiere & Juan Carlos Negretti – percuție) a luat naștere acum 10 ani.
Au susținut concerte atât în țară, cât și în cadrul unorevenimente importante din străinătate, show-urile lor fiindapreciate și aplaudate în Istanbul, Bruxelles, Israel și Japonia.

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top