Film

Expozitie dedicata lui Corneliu Coposu la Festivalul de Film Istoric Rasnov 2014

Incepand cu 1 august, la Festivalul de Film Istoric Rasnov vor putea fi vizitate o serie de expozitii de fotografie si documente istorice inedite.

coposu-istoric-rasnovPrintre acestea, cele mai importante momente, atat din viata politica, cat si din indelungata perioada de detentie a politicianului Corneliu Coposu, sunt surprinse in imagini in cadrul expozitiei Corneliu Coposu, un invingator.
Vizitatorii vor avea acces la documente de arhiva referitoare la intervalul in care Corneliu Coposu a fost inchis la penitenciarul Ramnicu Sarat, unde a petrecut 8 ani de detentie, in regim sever de izolare.
Expozitia, ce va fi expusa in Turnul Bathory din Cetatea Rasnov, este realizata de Fundatia Romana pentru Democratie in colaborare cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) si Asociatia Cultura Verde si va putea fi admirata pana pe 31 august.
Festivalul de Film Istoric Rasnov va gazdui si expozitiaTransnistria: Temnita limbii romane. Peste 50 de instantanee realizate in centrul civic al Tiraspolului, in fata fostului sediu KGB sau a statuii lui Lenin, imagini care reflecta atmosfera sumbra de pe strazi si de pe chipurile copiilor din scolile romanesti din Transnistria, vor putea fi vizionate in cadrul acesteia.
Expozitia poarta semnatura fotografului Octavian Balea(29 de ani), artist, stabilit in Finlanda, care a plecat din Romania la varsta de 19 ani, pentru a studia design de produs in Germania.
Intre 1 si 10 august va putea fi vizitata si expozitia Centenarul Marelui Razboi 1914 – 1918, ce va prezenta cele doua blocuri militare din Primul Razboi Mondial, intr-o selectie realizata de muzeografulHoria Serbanescu.
Festivalul de Film Istoric Rasnov se afla la cea de-a sasea editie si se va desfasura intre 1 si 10 august 2014. Peste 40 de filme documentare si de fictiune, concerte si evenimente speciale se vor derula in cadrul evenimentului.
Temele principale ale festivalului vor celebra implinirea a 100 de ani de la declansarea Primului Razboi Mondial, 25 de ani de la Revolutia din 1989 si 30 de ani de la Olimpiada din Los Angeles, 1984.
Editia din acest an a festivalului va fi deschisa de cea mai recenta productie a regizorului Nae Caranfil, Closer to the Moon, si de concertul trupei de rock alternativ byron.
Pana pe 10 august, cinefilii vor putea viziona si productii documentare: Ultima reduta, regizat de Nicholas Dimancescu,In spatele cortinei de Bogdan Mustata si Premier Noël dans les tranchées, in regia lui Michael Gaumnitz, Une promesse, cel mai recent film al regizorului francez Patrice Leconte, exceptionalul La grande illusion al lui Jean Renoir, drama La France semnata de Serge Bozon, Die Männer der Emden, regizat de Berengar Pfahl si Walesa: Man of Hope, in regia lui Andrzej Wajda.
Temele festivalului vor fi analizate in dezbateri sustinute de lectori precum istoricii Adrian Cioroianu, Horia Serbanescu, Georgeta Filitti si Liviu Tofan, jurnalistul Sever Voinescu, profesorul Laurentiu Damian, eseistul Theodor Paleologu, ambasadorii Sergiu Celac si Sorin Ducaru, economistul Ionut Dumitru s.a..
Ambasadorul Slovaciei, domnul Jan Gabor, si profesorul Jan Rydel din Polonia vor fi printre lectorii straini ai Scolii de Vara din cadrul Festivalului de Film Istoric Rasnov.
Evenimentele speciale vor intregi programul festivalului, iar vizitatorilor li s-au pregatit o serie de concerte sustinute de fanfara Armatei Libaneze, Ozanei Barabancea (voce) si Puiu Pascu (pian), Ioan Gyuri Pascu & The Blue Workers, Celelalte Cuvinte, The Flamenco Thief si Junetrip din Cluj.
Un eveniment special din cadrul editiei din acest an este proiectia filmului mut Tabu (in regia lui Friederich Wilhelm Murnau) cu sound-design live.
Festivalul de Film Istoric Rasnov este organizat in Cetatea Rasnov si la Cinematograful Amza Pellea si este unicul eveniment de profil din sud-estul Europei. Organizatorii festivalului sunt Primaria Rasnov, Institutul European pentru Itinerare Culturale si Asociatia Mioritics.
Despre Festivalul de Film Istoric de la Rasnov
Rasnovul se identifica cu istoria cinematografiei romanesti, aici fiind locul in care s-au filmat o mare parte din filmele cu tema istorica ale cinematografiei romanesti.
Acest festival de film contribuie an de an la impunerea orasului Rasnov drept capitala a filmului istoric in Romania.
Festivalul include proiectii de filme si documentare inedite, dezbateri cu istorici si martori ai evenimentelor istorice, discutii cu actori si regizori, prezentari de carte, concerte si expozitii.
Mai multe detalii sunt disponibile la www.ffir.ro si la www.facebook.com/filmistoricrasnov.

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top