Film

Favoritul criticilor la Cannes 2012, in premiera la Bucuresti

Filmul preferat al criticii internaţionale la Cannes 2012 – cu Vlad Ivanov în distribuţie, o poveste de dragoste cuMarion Cotillard, noul film al iranianului Abbas Kiarostami şi cel al argentinianului Pablo Trapero întregesc selecţia de premiere mult-aşteptate pe care Les Films de Cannes à Bucarest le pregăteşte spectatorilor, între 19 şi 25 octombrie, la Cinema Studio şi Elvira Popescu.
Sergei Loznitsa, invitat special al primei ediţii Les Films de Cannes à Bucarest, s-a întors anul acesta la Cannes cu „In the Fog”, o dramă de război în care Vlad Ivanov joacă rolul unui căpitan nazist. Filmul a obţinut Premiul FIPRESCI (Federaţia Internaţională a Criticilor de Film) şi va fi proiectat în premieră la Bucureşti, în prezenţa actorului Vlad Ivanov, care colaborează pentru a doua oară cu regizorul ucrainean după „My Joy”. Imaginea este semnată de Oleg Mutu, singurul director de imagine cu două filme în competiţia de anul acesta de la Cannes: „După dealuri” şi „In the Fog”.
„Cum să faci o alegere morală în circumstanţe în care morala nu mai există?”, este întrebarea pe care o ridică „In the Fog”, drama unui un om acuzat pe nedrept de colaborare cu inamicul, în timpul celui de-al doilea război mondial, şi dus în pădure pentru a fi executat. Filmul este inspirat de cartea lui Vasile Bikov, un scriitor bielorus care a trăit experienţa războiului la doar 18 ani. Distribuitorul român este Voodoo Films.
O tulburătoare poveste de dragoste cu Marion Cotillard în rolul principal este un alt highlight al celei de-a treia ediţiiLes Films de Cannes à Bucarest. După „Un profet”, distins cu Marele Premiu la Cannes 2010, Jacques Audiard revine cu drama romantică „De rouille et d’os”/ „Rust and Bone”, o adaptare după o carte de povestiri de Craig Davidson şi unul dintre cele mai emoţionante filme din selecţia oficială a Cannes-ului.
Un bărbat singur (Matthias Schoenaerts), tată al unui băiat de 5 ani, se îndrăgosteşte de o dresoare de orci (Marion Cotillard) care îşi pierde într-un accident capacitatea de a merge şi voinţa de a trăi. Dragostea lui pentru viaţă îi va da însă curajul să continue. Interpretările complexe şi subtile ale celor doi actori şi sensibilitatea lui Audiard, care transformă un material de melodramă într-o reflecţie despre durerile care ne-au format şi pe care le purtăm în noi, au urcat „De rouille et d’os” în topul celor mai bine primite titluri de la Cannes, anul acesta.
O poveste de dragoste aduce şi Abbas Kiarostami, în „Like Someone in Love”, al cincilea film din cariera cineastului iranian proiectat în competiţia canneză – regizorul are în palmares un Palme d’Or pentru „Le gout de la cerise” (1997). Cu Rin Takanashi, Ryo Kase şi Tadashi Okuno în distribuţie, „Like Someone in Love” urmăreşte relaţia bizară dintre un profesor universitar în vârstă şi o tânără studentă care trebuie să-şi vândă corpul pentru a-şi plăti studiile.
Unul dintre cei mai aclamaţi regizori ai momentului, autor al filmelor „El Bonaerense”, „Leonera”, „Familia Rodante” sau „Carancho” (propunerea Argentinei la Oscarul pentru film străin pe 2010), Pablo Trapero continuă seria disecţiilor la rece în societatea contemporană cu „Elefante Blanco”/ „White Elephant”. Proiectat în Un Certain Regard, anul acesta, filmul se axează pe destinele a doi preoţi, prieteni de mulţi ani, care se zbat să ajute locuitorii dintr-o periferie a Buenos Aires-ului. Unul apelează la conexiunile sale în lumea politicii pentru a superviza construcţia unui spital, iar celălalt, întors din junglă profund şocat, după ce forţele paramilitare au ucis băştinaşii, începe să-şi piardă credinţa. În rolurile principale: Ricardo Darín, Jérémie Renier şi Martina Gusman.

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top