Teatru

Fest(in) pe Bulevard a început în sunet de fanfară, pe Magheru

A doua ediție a festivalului de teatru Fest(in) pe Bulevard a început sâmbătă seară, în fața Teatrului Nottara, pe bulevardul Magheru, unde a fost amenajat un spațiu pentru o mică fanfară ce a cântat melodii ale Micului Paris, în timp ce trecătorii erau invitați înăuntru, să facă fotografii cu actorii.

AfisFestinpeBulevard2014Cei care se aflau după-amiază pe trotuarul bulevardului Magheru în dreptul Teatrului Nottara au fost întâmpinați de actori îmbrăcați în costume de epocă, rochii ale personajelor din piese așezate pe dispozitive de lemn, dar și de un mic ansamblu de instrumentiști. Fiecare dintre trecători era invitat să intre, singur ori alături de prieteni sau familie și să facă o fotografie în spiritul epocii Micului Paris, alături de actorii Nottara. Nu a lipsit nici recuzita. Pe mesele din foaierul teatrului erau așezate pălării elegante pentru domni și doamne, dar și umbrele din dantelă, care să îi facă pe cei surprinși în fotografii să pozeze cât mai cochet. De asemenea, invitații teatrului au fost îmbiați și cu câte un pahar de vin, din partea instituției ce organizează Fest(in) pe Bulevard. Cei care au fost fotografiați alături de actori se pot regăsi într-o expoziție ce va fi vernisată la ediția de anul viitor a festivalului.
Întregul concept al spectacolului de deschidere a festivalului a fost intitulat „Un zâmbet, click și … gong!” și a fost regizat de Mihai Lungeanu. Printre personajele care s-au fotografiat alături de spectatori, în foaierul Nottara s-a numărat și directoarea instituției, Marinela Țepuș. Aceasta a fost îmbrăcată în costumul personajului „doica”, din spectacolul „Mult zgomot pentru nimic”. Marinela Țepuș a dezvăluit că printre costumele scoase în stradă, în debutul festivalului se regăsesc cele din spectacole precum „Umor, amor, fior de dor”, „Mult zgomot pentru nimic” și din titluri care nu mai sunt în repertoriul Nottara. „Ne-am gândit că e bine ca publicul nostru să ne cunoască. Suntem pe bulevard, facem un festin și pentru cine facem? Pentru cei de pe bulevard și așa am ieșit pe bulevard”, a declarat Marinela Țepuș pentru AGERPRES. Aceasta a spus că apreciază că oamenii abordați de actorii teatrului la deschidere sunt „potențiali spectatori”.
Primul spectacol din cadrul festivalului a fost „Don Quijote” montat de Mihai Măniuțiu la Teatrul Național Târgu—Mureș. Directoarea Nottara a declarat că efortul artiștilor acestui teatru a fost unul excepțional deoarece, în urmă cu o zi, spectacolul „Don Quijote” a fost prezentat la Cluj-Napoca. „Au venit și au montat noaptea decorurile, pentru ca astăzi să fie ca scoși din cutie”, a spus Marinela Țepuș. „‘Don Quijote’ se joacă odată cu meciul de fotbal dar eu sunt fericită. Nu știu cum o fi stadionul dar sala noastră e plină”, a glumit directoarea Nottara.
Înaintea spectacolului a fost vernisată, în foaierul teatrului, o expoziție cu fotografii din prima ediție a festivalului, realizate de Maria Ștefănescu și Sorin Radu.
Festivalul Fest(in) pe Bulevard se desfășoară între 11 și 18 octombrie la Teatrul Nottara, cu evenimente conexe organizate la Librăria Cărturești. Printre spectacolele autohtone ce vor fi prezentate în cadrul festivalului se numără „Hai Iu Iu NU Hi You You” de Radu Afrim și „Play Shakespeare” de Cristian Pepino. De asemenea, la festival sunt invitate teatre din Macedonia și Republica Cehă.

AGERPRES

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top