Film

Festivalul de Film Istoric Rasnov 2014 se pregateste de start

Cea de-a sasea editie a Festivalului de Film Istoric Rasnov (1 -10 august) se pregateste de start, iar vizitatorii sunt asteptati cu proiectii de film, concerte, expozitii foto, dezbateri si evenimente speciale.

istoric-rasnovPrima zi de festival debuteaza la ora 20:00 cu concertul trupei de rock alternativ byron si continua cu proiectia peliculei Closer to the Moon, ce va avea loc in prezenta regizorului Nae Caranfil.
„Festivalul de Film Istoric Rasnov 2014 se va desfasura sub umbrela a doua mari teme  – „Marele Razboi” si „Anul 1989”. Acestea reprezinta doua momente importante pentru istoria lumii, cat si pentru cea a Romaniei. De aceea, prin filmele pe care le proiectam si prin dezbateri dorim sa readucem aceste momente istorice in atentia publicului larg. Acestora li se vor adauga si o serie de evenimente speciale, unul dintre ele fiind intalnirea cu mari sportivi romani care ne-au facut sa fim mandri prin participarea lor la Olimpiada de la Los Angeles 1984”, a declarat Mihai Dragomir, coordonatorul Festivalului de Film Istoric Rasnov.
Sesiunea de dezbateri va debuta pe 1 august cu prelegerile academicianului Ioan Aurel Pop si a vicepresedintelui Institutului Cultural Roman.
Primul weekend de festival va fi dedicat Marelui Razboi, tema ce va fi abordata de catre lectorii prezenti la Rasnov pe 2 si 3 august: istoricii Adrian Cioroianu, Georgeta Filitti, Petre Otu si Horia Serbanescu si eseistul si diplomatul Theodor Paleologu.
A doua zi de festival va aduce la Rasnov fanfara Armatei Libaneze si trupa Penta Pneuma din Dresda, urmate pe 3 august de un recital Ozana Barabancea (voce) si Puiu Pascu (pian). Cinefilii vor putea viziona in aceste doua zile productiile Last voices, La Grande Illusion, Grand Budapest Hotel si, in premiera, filmul The Promise.
Pe tot parcursul festivalului, iubitorilor de istorie le-au fost pregatite si trei expozitii inedite: Corneliu Coposu, un invingator, Transnistria: Temnita limbii romane si Centenarul Marelui Razboi 1914 – 1918.
Editia 2014 a festivalului celebreaza implinirea a 100 de ani de la declansarea Primului Razboi Mondial, 25 de ani de la Revolutia din 1989 si 30 de ani de la Olimpiada de la Los Angeles din 1984.
Festivalul de Film Istoric Rasnov va gazdui si Scoala de Vara ASTRA, in cadrul careia 15 studenti si masteranzi pasionati de istorie vor participa gratuit la toate evenimentele festivalului si vor beneficia de acoperirea costurilor de cazare si masa.
Festivalul de Film Istoric Rasnov a ajuns la cea de-a sasea editie, fiind organizat in Cetatea Rasnov si in Cinematograful Amza Pellea, si este unicul eveniment de profil din sud-estul Europei. Organizatorii festivalului sunt Primaria Rasnov, Institutul European pentru Itinerare Culturale si Asociatia Mioritics.
Despre Festivalul de Film Istoric Rasnov
Rasnovul se identifica cu istoria cinematografiei romanesti, aici fiind locul in care s-au filmat o mare parte din filmele cu tema istorica ale cinematografiei romanesti. Acest festival de film contribuie an de an la impunerea orasului Rasnov drept capitala a filmului istoric in Romania.
Festivalul include proiectii de filme si documentare inedite, dezbateri cu istorici si martori ai evenimentelor istorice, discutii cu actori si regizori, prezentari de carte, concerte si expozitii. Mai multe detalii sunt disponibile la www.ffir.ro si la www.facebook.com/filmistoricrasnov.

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top