Teatru

Festivalul de Teatru Scurt ia startul cu Equus

OSTIF 2012 va debuta în forţă, duminică, de la ora 19:00, în Sala Mare a Teatrului Regina Maria Oradea cu o piesă mai mult decât psihologică, de-a dreptul psihiatrică, a cărei scop e să diagnosticheze sechelele societăţii moderne. Repere despre piesa Equus, de Peter Shaffer, au fost oferite ieri de câţiva dintre actorii orădeni, susţinuţi de managerul Teatrului, Daniel Vulcu.
„E un spectacol condensat la o oră şi 30 de minute pentru că am dorit să-l introducem în concurs. Piesa merită să fie jurizată şi, bineînţeles, văzută şi apreciată de public. Aplauzele nu se vor cronometra”, a glumit Vulcu. Managerul Teatrului a mai ţinut să mulţumească actorilor orădeni pentru că au lucrat foarte mult. „Au înţeles că trebuie să ne pliem pe un program impus de regizorii buni pe care dorim să-i avem în Teatrul nostru”, a explicat Daniel Vulcu.
Scenariul e unul celebru, care a avut şi o ecranizare premiată cu Oscar în 1973.
Subiect negru, actual
Însă deşi intriga datează din anii ’60 – ’70, protagoniştii piesei au explicat ziariştilor că subiectul a rămas, din păcate, de actualitate.
„Piesa e inspirată de o întâmplare reală şi controversată. Fără un motiv aparent, un adolescent scoate într-o noapte ochii la şase cai. Societatea, începând de la Tribunal şi până la Ospiciu îl tratează pe tânăr foarte bizar, încercând practic să-l «execute» dar omiţând partea întunecată a problemei. Şi anume cum a ajuns tânărul să comită acea faptă teribilă. Însă psihiatrul care ajunge să investigheze cazul va descoperi angrenajul din culise. Practic, vina va fi a tuturor, adolescentul fiind ultimul vinovat. Şi în zilele noastre auzim de cazuri când tineri înarmaţi cu puşti automate intră în şcoli şi seceră vieţi. Însă în spatele acestor acte terifiante e un ansamblu de probleme”, a punctat Szabó István.
„Unii dintre actori vor reprezenta caii cu ochii scoşi. Vom încerca să reprezentăm sechelele din creierul adolescentului”, a completat actorul Pavel Sîrghi.
Sinopsis
„Acum vreo doi ani, într-un sfârşit de săptămână, mergeam cu maşina pe un drum de ţară, însoţit de un prieten. Am depăşit un grajd şi, dintr-o dată, el şi-a amintit de un delict neobişnuit, de care auzise de curând, la o cină în Londra. Ştia doar un detaliu – oribil – şi toată povestea a ţinut mai puţin de un minut, dar a trezit în mine o fascinaţie intensă. Actul fusese comis cu câţiva ani mai înainte de către un tânăr cu mari probleme. A şocat profund corpul local de magistraţi. Şi, în cele din urmă, nu s-a putut găsi nicio explicaţie raţională.” , spunea însuşi autorul Peter Shaffer în prologul piesei EQUUS.
Vor juca: Richard Balint, Ciprian Ciuciu, Petre Ghimbășan, Corina Cernea, Suzana Macovei, Alina Leonte, Sebastian Lupu, Răzvan Vicoveanu, Angela Tanko, Mirela Lupu, Denisa Vlad, Mihaela Gherdan, Dania Ținca, Pavel Sîrghi
Regia artistică: Szabó K. István. Traducerea: Alina Nelega. Regia artistică: Szabó K. István. Decoruri: Mira Janos. Costume: Vioara Bara. Coregrafie: Mălina Andrei. Muzica originală: Ovidiu Iloc
Preţurile biletelor: 25 lei în sală, 30 lei în loji laterale, 35 lei în loji centrale, 20 lei la balcon şi 15 lei la balcon cu preţ redus.
Premiu pentru text dramaturgie

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top