Film

Festivalul Filmului Francez 2012, in sase orase ale tarii

Festivalul Filmului Francez aduce toamna asta 16 filme, dintre care șapte în premieră, o proiecție specială de scurtmetraje și două mini-retrospective care omagiază doi monștri sacri ai cinematografiei franceze: Alain Resnais, preocupat mereu să se joace cu percepția asupra realității și Agnès Varda, o exploratoare teribil de inteligentă a sentimentelor.
Anul acesta, Festivalul se extinde și mai mult în țară: pe lângă Cluj, Timișoara, Iași, Sibiu, filmul francez ajunge și la Târgu Mureș. Festivalul își deschide porțile la București vineri 26 octombrie, la ora 20, cu 38 temoins, un film noir despre lașitatea inerentă naturii umane, care a sedus criticii (Le Monde, Les Inrocks), cu actorul Yvan Attal (Munich, Partir) în rolul principal.
Selecția de anul acesta aduce talente, autori și stiluri diferite, într-un ton deseori comic sub care se ascund cel mai adesea angoase, mai ales romantice. Și dacă am putea retrăi o relație știind de la început tot ce se va-ntâmpla înainte de sfârșitul ei? Ce dizolvă un cuplu? Cum să fii fidel? Cât durează dragostea adevărată? Filmele recente – Camille redouble, La vie d’une autre, Les infidèles, L’amour dure 3 ans sunt ca un ecou al tuturor acestor întrebări deja prezente în filmele regizorilor Agnès Varda (Sans toit ni loi, Scurtmetraje, Jacquot de Nantes) și Alain Resnais (Les herbes folles, L’année dernière à Marienbad, Muriel ou le temps du retour, Cœurs).
De altfel, ne întâlnim și cu cel mai recent film al lui Resnais, Vous n’avez encore rien vu. Raymond Depardon, fotograf de marcă, și complicea lui, Claudine Nougaret, pleacă într-o călătorie în timp prin Franța în filmul documentar Journal de France. Pentru că în ultimii ani animația franceză și-a făcut un nume, va rula și muzicalul de animație Un monstre à Paris care îi are pe coloana sonoră pe M., Vanessa Paradis, dar și pe Sean Lennon.
Cu ocazia publicării cărții Cinéma 1. L’image-mouvement (éditions TACT), lucrare de referință a criticii cinematografice scrisă de filozoful Gilles Deleuze, Bucureștiul și Clujul vor găzdui întâlniri și dezbateri deschise tuturor celor care caută adevărul despre imaginea din fața și din spatele ecranului.
Programul Festivalului pe orașe
26 octombrie – 02 noiembrie: Cinema Elvira Popescu, București
02 – 05 noiembrie: Habitus, Atrium Café, Maison de l’Ille-et-Vilaine, Sibiu
08 – 10 noiembrie: Casa de cultură Mihai Ursachi – Sala Diotima, Iași
15 – 18 noiembrie: Cinema Victoria, Cluj
23 – 25 noiembrie: Cinema Arta – Sala Flora, Târgu Mureș
27 – 28 noiembrie: Universitatea de vest – Aula Magna, Timișoara

Afis_FFF_2012

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top