Film

Festivalul Filmului Francez, 31 octombrie – 9 noiembrie

Festivalul Filmului Francez are loc în perioada 31 octombrie – 9 noiembrie în 8 localități din România: București, Cluj, Iași, Timișoara, Sibiu, Buzău, Târgu Mureș și Constanța.

pierre-etaix-festivalul-filmului-francez-2014-ifestival

La București, cea de-a 18-a întâlnire a publicului francofil nu poate fi sărbătorită altfel decât prin umor. Astfel, tema acestui an va fi ‘Burlescul în cinematografie. Din trecut până în prezent’, iar invitatul de onoare este celebrul Pierre Etaix, căruia organizatorii îi dedică o retrospectivă. Nu vor lipsi nici premierele cinematografice de la Cinema Elvire Popesco, iar competiția ‘tineri regizori’ vă prezintă 8 noi producții.
Pierre Etaix a absolvit la început o școală de desenatori, însă a înclinat spre reprezentații comice ca bufon, idolii săi fiind comicii americani Stan Laurel și Oliver Hardy. El spune că ‘a fi bufon nu e o stare și nicio funcție, ci trebuie să trăiești și să gândești ca un bufon’. În anii postbelici a jucat ca actor de teatru și cabaretist în piese ca Cheval d’Or, Trois Baudets, Alhambra, și Olympia. În 1953 a fost angajat de Jacques Tati că desenator și autor de gaguri din filme diferite ca Mon Oncle. Etaix a fost și bufon în circul Medrano, având ca partner pe renumitul bufon Nino Fabri. Filmul său Heureux anniversaire a fost premiat în 1963 Oscar-ul, pentru cel mai bun film de scurt metraj.
În contextul retrospectivei Pierre Etaix publicul va putea urmări 8 filme ale acestuia în cadrul unui eveniment marca Semaine des Cahiers du Cinéma: Pretendentul — Le soupirant (1962), YOYO  (1964), Sănătatea e mai bună decât toate — Tânt qu’on a la santé (1966), Marea dragoste — Le grand amour  (1969), Unde curge lapte și miere — Pays de Cocagne   (1969), Ruptura — Rupture   (1961), La mulți ani — Heureux anniversaire  (1962), În  plină formă — En pleine forme (1965-1971).
În urma succesului de anul trecut, tinerii regizori francezi vor participa la concursul la care publicul decide cine va câștiga premiul oferit de către TV5Monde pentru susținerea distribuției unui film francez în România. Printre cele 8 producții se numără: Stele  — Des etoiles, Zilele de mâine — Les lendemains, Vandal, Grand central, premiat la Festivalul de Film de la Cabourg — Journees romantiques 2013, Marele Premiu: Lumičres de la presse etrangere 2014, Premiul pentru cea mai bună actriță & Premiul special al juriului, Vincent nu are solzi — Vincent n’a pas d’écailles, selecționat în competiția Festivalului de la San Sebastian în 2014, Mercuriale, film prezentat de Acid la Festivalul de la Cannes 2014, Brooklyn, Tonnerre.
În secțiunea PANORAMA, cinefilii vor putea vedea cele mai recente producții franțuzești ale celor mai emblematici actori și regizori. Multe dintre aceste producții vor fi prezentate în premieră în România.
Astfel, producții precum Yves Saint Laurent de Jalil Lespert, Spuma zilelor de Michel Gondry sau lungmetrajul despre celebrul personaj animat Micul Nicolas vor fi proiectate pe marele ecran al cinematografului Elvire Popesco.

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top