Special

Festivalul Icon Arts – de la Sibiu la Roma: 50 de studenti de pe toate meridianele la cea de a 11-a editie

the-fest-is-icon-artsMuzicieni de pe 4 continente îsi petrec vacanta de vara în Romania, pe aripile muzicii. Pentru ca participa la manifestarile Academiei si Festivalului ”ICon Arts” din Sibiu.
Din acest an, după finalizarea ediției sibiene, se lansează, la Roma, prima ediție a Academiei ”ICon Arts” peste hotare, în perioada 6-12 august, cu sprijinul Accademiei di Romania și al ICR.
Concret, nu mai puţin de 50 de studenți ai unor prestigioase instituții din lume s-au înscris la cursurile din cadrul celei de a 11-a ediții a Academiei ”ICon Arts”, organizată de Exces Music și UCIMR la Sibiu. Alături de artiști români și de profesori din Europa, Coreea și SUA ei participă, în perioada 24 iulie – 4 august, la ateliere de muzică, dans și fotografie, dar și la programe interdisciplinare. Cei mai buni dintre ei vor avea ocazia să urce pe scena Festivalului ”ICon Arts”, eveniment desfășurat, prin tradiție, în aceeași perioadă, alături de nume cunoscute ale vieții concertistice, precum Mircea Tiberian, Luiza Zan, John Betsch, Reinbert Evers, Mircea Ardeleanu, Sung Jin Kim, sau European Contemporary Orchestra – grup simfonic de muzică nouă ce reunește somități ale genului, ca formațiile ”Telemaque” (Franța), ”Mousiques Nouvelles” (Belgia), cât și nou-cooptatul ansamblu transilvănean ”ICon Arts”.
”Este de foarte bun augur creșterea numărului de cursanți străini atrași de Academia ICon Arts, dată fiind oferta extrem de serioasă pe care o au acești tineri în țări mult mai experimentate în muzică nouă – e de ajuns să ne uităm, spre exemplu, la cursurile de la Darmstadt/Germania, organizate încă din 1946. Cred că ceea ce ne recomandă pe noi, în fața unei astfel de concurențe prestigioase, este, în principal, abordarea multi și interdisciplinară, complexitatea evenimentului, care îți dă ocazia, ca artist, să iei legătura nu doar cu profesioniști din domeniul tău, ci cu o mulțime de persoane și idei din spații creative conexe. Deși la nivel organizatoric e mult mai greu să gestionezi în același timp și dansatori și orchestră și secție de jazz și soliști instrumentiști și expoziție foto și colaborări între secții – vorbim totuși de un proiect cu finanțări independente, sunt norocos să mă fi înconjurat de o echipă de oameni minunați, pe care știu că mă pot baza” declară Sebastian Gheorghiu, directorul proiectului.
Ceea ce este demn deremarcat este că din acest an, după finalizarea ediției sibiene, se lansează, la Roma, prima ediție a Academiei ”ICon Arts” peste hotare, în perioada 6-12 august, cu sprijinul Accademiei di Romania și al ICR. De 10 ani, cursurile Academiei ICon Arts sunt recunoscute în lume pentru nivelul excepţional al profesorilor invitaţi, dar şi pentru atmosfera extraordinară în care se desfăşoară. Din 2013, va exista şi o serie de cursuri la Roma organizate impreuna cu Accademia di Romania, secţia de interpretare instrumentală (percuţie şi muzică de cameră), în perioada 06-12 august.
Evenimentul ”ICon Arts – Internațional Contemporary Arts Academy & Festival” a luat naștere în 2003, cu doar câteva secții: interpretare instrumentală, compoziție și muzicologie. De-a lungul celor 10 ediții, ICon Arts s-a transformat într-un reper artistic recunoscut pe 4 continente, însumând 9 secții, 5 domenii artistice (muzică, artă dramatică, dans, film, fotografie), 70 de profesori, 763 de studenți, 115 burse, 120 de artiști invitați, 19 țări participante, 103 concerte, 54 de premiere absolute de muzică nouă, 53 de parteneri și sponsori și peste 20 de noi idei și proiecte culturale derivate (ansambluri, producții, colaborări).
Organizatori: Exces Music (agenție de management cultural și organizare de evenimente) și UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, ONG de utilitate publică cu o structură egal repartizată pe întreg teritoriul țătii, ce are ca scop sprijinirea și promovarea artiștilor români interpreți.
Finanțatori: Administrația Fondului Național Cultural, Forumul Democrat al Germanilor din România, Consiliul Județean Sibiu, Institutul Francez și Regiunea Alpi/Coasta de Azur, Marsseille Provence 2013 – Capitale Europeene de la Culture și Institutul Cultural Român.
Parteneri: Cetelem România, Filarmonică de Stat Sibiu, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Continental Hotel, Mousiques Nouvells, Telemaque et ECO.
Sponsori: Krall Media Interactive și Altconcept

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top