Film

Festivalul International de Film Timishort 2013: Aristoteles Workshop are singurul film romanesc din Competitia Internationala

credit-foto-mironaradu-aristoteles-workshop-webDaca 6 ar fi 9 (in engleza: If 6 was 9), scurtmetraj realizat in cadrul Aristoteles Workshop 2011, este singurul film romanesc selectat in cadrul Competitiei internationale a Festivalului International de Film Timishort, editia a V-a, care se va desfasura in perioada 25 – 28 aprilie, la Timisoara. Competitia internationala este una din sectiunile binecunoscutului festival de scurtmetraje, sectiune care anul acesta cuprinde 23 de titluri – filme de fictiune, animatie si documentare – din tari precum Germania, Franta, Cuba, Mexic, Marea Britanie, Spania, Portugalia, Grecia, Finlanda, Argentina etc.
Romania participa cu filmul Daca 6 ar fi 9 (If 6 was 9), de 34 minute, in regia Ivanei Mladenovic, scurtmetraj realizat in 2011, la atelierul anual de film documentar Aristoteles Workshop, produs de Dan Nutu, la Vama, judetul Suceava. Imaginea filmului ii apartine lui Saulius Lukosevicius (Lituania), monteur este Ana Iliesiu (Romania), iar coordonator de productie, Mirona Radu (Romania).
Aristoteles Workshop 2013. Inscrierile la atelierul de film documentar, editia a opta, din 2013, au inceput deja. Anul acesta, perioada de desfasurare a cursurilor va fi 22 august – 22 septembrie, locatia fiind aceeasi cu cea din ultimele trei editii: satul Vama din Bucovina (judetul Suceava). Data limita a inscrierilor este 30 iunie. (Mai multe detalii pot fi aflate de la Dan Nutu, dan@aworkshop.org. Sau de pe site-ul oficial: http://aworkshop.org/call-for-entries)
Daca 6 ar fi 9, filmul produs la Aristoteles Workshop
Daca 6 ar fi 9 (If 6 was 9) prezinta un fragment din viata lui Cornel Simionescu, un artist excentric din Bucovina – „Eu sunt bucovinean get-beget si spun lucrurilor pe nume!”, declama acesta la un moment dat in film – artist care pare ca traieste intr-o realitate creata de el insusi.
Una dintre principalele provocari pentru studentii AW este aceea de a delimita barierele de intimitate dintre ei si personajele lor. A castiga increderea personajelor este un proces continuu si extenuant, care are loc in fata camerei de filmat si in afara cadrului, asa cum a descoperit echipa Ivanei Mladenovici in timp ce il intervieva pe acest artist local, pe numele sau, Cornel Simionescu. Iata mai jos cum au decurs filmarile cu dificilul personaj:
„Bate ploaia in fereastra/ Si-o ascult… Taiem! Vreau s-ascult partea asta! Vreau sa vad daca s-a auzit masina aia care-a trecut acum pe-afara!…”, striga la un moment dat catre echipa de filmare artistul bucovinean.
Sau, cateva minute mai incolo, ca replica la anuntul regizoarei cum ca nu vor pastra intregul material filmat cu el, ca doar este vorba de un scurtmetraj la un atelier de filme documentare scurte:
„Pai, da’ cum vreti sa faceti un film daca n-aveti timp? Nu pot sa inteleg treaba asta! La o lucrare, in primul si-n primul rand iti trebuie timp! Mie niciodata nu mi-a placut sa le fac pe fuga. Nici dragoste, nici film, nici scris, nici nimic…”
Mirona Radu, coordonator de productie, si-a asigurat personajul de nenumarate ori ca membrii echipei de filmare vor folosi cu grija si cu buna-credinta interviul si confesiunile facute de el in fata camerei, precum si filmele, poeziile, compozitiile muzicale sau spectacolele inregistrate semnate de artistul care constituie subiectul reportajului lor.
Regizorul Ivana Mladenovic
Are 27 de ani si este din Kladovo, Serbia. A absolvit facultatea de Drept in Serbia, conform dorintei parintilor, si UNATC in Bucuresti, conform dorintei ei.
Intrebata despre filmul Daca 6 ar fi 9 (If 6 was 9), Ivana spune intr-un interviu acordat Digi24: „Este despre un artist excentric din Bucovina – exclus si considerat nebun, si-a petrecut viata incercand sa se integreze. A facut trei filme cu el – in unul este Stefan cel Mare. Are o poveste spectaculoasa, te face sa te intrebi ce e normalitatea, din punctul cui de vedere. Realitatile noastre nu sunt la fel si asta devine foarte evident in povestea de fata. De asta filmul se va numi Daca 6 ar fi 9 – cum ar fi fost daca artistul traia in alt context.”
Anul acesta, Ivana Mladenovic a castigat cu Turn Off the Lights (2012) Premiul Gopo pentru „Cel mai bun film documentar”. Turn Off the Lights este un documentar despre baietii din penitenciarul in care a fost filmat Eu cind vreau sa fluier, fluier, regizat de Florin Serban.
Festivalul International de Film Timishort
Unul dintre obiectivele principale ale a Festivalului International de Film Timishort este acela de a descoperi si impune noi autori de cinema, romani si straini.
Timishort este singurul eveniment de acest gen din Romania care pune accent pe filmele de arta si cele de autor, reunind filme in premiera si de debut ale tinerilor regizori din intreaga lume. Timishort reprezinta singurul eveniment cinematografic din zona de Sud-Vest a tarii, reusind sa redeschida apetitul publicului larg din Timisoara si din zona pentru manifestari cinematografice de calitate. Festivalul a doborat recordul de intrari inregistrate vreodata in cinematografele din reteaua de stat in perioada de dupa Revolutie.
Anul trecut, trofeul Festivalului International de Film Timishort 2012 a fost castigat tot de un scurtmetraj documentar produs la Aristoteles Workshop. Este vorba de Gutuiul japonez, in regia Marei Trifu. Gutuiul japonez a fost nominalizat la Premiile Gopo pentru cel mai bun scurtmetraj si a fost selectat la Festivalul de Film Documentar de la Amsterdam (IDFA), cea de-a 25 editie, la sectiunea „Reflecting Images: Panorama”.
Despre Aristoteles Workshop (AW)
Aristoteles Workshop (AW) este un atelier anual de film documentar in care profesionisti ai industriei filmului european indruma 12 tineri din Europa Centrala si de Est in crearea propriului documentar de 30 de minute.
In ultimii 7 ani, filmele produse de AW au fost selectionate si premiate la festivaluri de prestigiu: Cannes, Locarno, Leipzig, Nyon, IDFA Amsterdam, Namur, Montpellier, Sarajevo, Trieste etc.
Sustinut de Canalul ARTE/France, alaturi de Centrul National al Cinematografiei, programul ofera participantilor un triplu beneficiu: 1) sa invete, 2) sa produca un film si 3) sa fie promovati ca cineasti.
Pe parcusul celor sapte editii precedente, trainingul a fost sustinut de nume importante din industrie:
– celebrul regizor iranian Rafi Pitts (ale carui filme au participat in competitiile festivalurilor de la Berlin, Venetia etc.),
– Thierry Garrel (fostul sef al Departamentului de Film Documentar al canalului TV ARTE/France),
– Nino Kirtadze (regizoare de filme documentare, fosta consiliera a presedintelui georgian si jurnalist de razboi),
– Simon Brook (producator, regizor, membru al Academiei Britanice de Film si Televiziune),
– Jennifer Fox (una dintre cele mai controversate si premiate regizoare si producatoare de documentare),
– documentaristii olandezi John Appel si Jeroun Berkvens,
– Marijke Rawie (presedinte ExpertDocs),
– Michal Bregant (decanul universitatii FAMU din Praga),
– Steven Ascher si Jeanne Jordan (documentaristi nominalizati la Oscar, premiati la Sundance si castigatori ai premiului Peabody),
– Martichka Bozhilova (producator AGITPROP, Bulgaria) si commissioning editors de la canalul Arte/France.
– Dominique Gros (scriitoare franceza, regizor si producator a peste 60 de filme documentare, a primit the Silver Toucan la Rio si the Special Prize la Tokyo)
Referinte online:
Aristoteles Workshop – official site
Inscrieri la Aristoteles Workshop 2013
Aristoteles Workshop pe Facebook
Ivana Mladenovic (Turn Off the Lights) – site oficial
Interviu cu Ivana Mladenovic – pe Digi24
Ivana Mladenovic stinge luminile in penitenciar (interviu)
anca romanescu | aristoteles workshop | 00 40 732 144 570 | 00 40 745 10 20 24 | anca@aworkshop.org

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top