Teatru

Festivalul International de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova, 30 septembrie – 5 octombrie

Festivalul-International-Grand-Prix-Nova_SiglaLuni, 30 septembrie 2013, la Bucureşti începe prima ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova, organizat de Radio România, sub înaltul patronaj alAlteţei Sale Regale Principesa Moştenitoare Margareta a României. Organizat sub egidaUniunii Internaţionale de Radio şi Televiziune (URTI) şi a Ministerului Culturii, Festivalul Internaţional Grand Prix Nova se adresează deopotrivă creatorilor, specialiştilor, dar şi iubitorilor de teatru radiofonic.
Obiectivul acestuia este acela de a promova inovaţia în domeniul spectacolelor radiofonice, prin valorificarea posibilităţilor de expresie oferite de mijloacele tehnice moderne, ce au determinat în ultimii ani o schimbare în abordarea acestui gen artistic.
Festivalul oferă profesioniştilor de radio din întreaga lume un cadru competiţional în care îşi pot prezenta producţiile teatrale. În urma preselecţiilor au intrat în concurs cele mai revoluţionare spectacole radiofonice a 27 de companii, din 22 de ţări din întreaga lume.
Între 30 septembrie şi 5 octombrie, în sălile de conferinţă ale Hotelului Continental, se vor desfăşura audiţiile şi dezbaterile cu juriul şi creatorii programelor înscrise în concurs, un bun prilej pentru toţi cei prezenţi de a cântări noile tendinţe stilistice, precum şi viitorul teatrului radiofonic în peisajul mediatic actual, aflat într-o continuă şi alertă schimbare.
Juriul acestei prime ediţii a Festivalului Grand Prix Nova este format din personalităţi şi profesionişti de renume: Nils Heyerdahl, Preşedintele Academiei Norvegiene pentru Limbă şi Literatură, preşedintele juriului; Alison Hindell, redactor-şef al Departamentului Teatru al BBC; Ljubo Pauzin, directorul Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic şi Documentar de la Hvar, Croaţia; Alexandru Darie, directorul Teatrului Bulandra; Ilinca Stihi, regizor al Departamentului Teatru (Teatrului Naţional Radiofonic) din cadrul Societăţii Române de Radiodifuziune. Gala de premiere a festivalului va avea loc vineri, 4 octombrie, la Palatul Elisabeta, iar închiderea oficială se va desfăşura pe scena Teatrului de Comedie sâmbătă, 5 octombrie, de la ora 19.00, cu reprezentaţia Ce ştie oraşul, unscenariu de Mihai Lungeanu, după textul Ce ştia satul de Ion Valjan, un adevărat eveniment teatral şi muzical, coproducţie Radio România Cultural şi Teatrul de Comedie.
Festivalul Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova este organizat sub auspiciile aniversării a 85 de ani de la primul semnal emis în eter de Radio România.
Piesa Ce ştia satul a fost primul spectacol difuzat de Teatrul Naţional Radiofonic, în 1929, având în distribuţie nume mari ale scenei: Maria Filotti şi Romald Bulfinski.
De la tradiţie la modernitate în teatrul radiofonic şi ce perspective oferă viitorul acestui gen artistic atât de îndrăgit, care este riscul de a depăşi formulele de expresie consacrate şi de a oferi publicului o experienţă sonoră inovatoare? Sunt provocările la care vor răspunde participanţii la Grand Prix Nova – Voicing The Future – festivalul care aduce la Bucuresti cele mai revoluţionare producţii radiofonice din întreaga lume.

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top