Muzica

Festivalul Mozart, 7 – 14 decembrie 2012 la Cluj

Festivalul Mozart va încânta publicul clujean în luna decembrie, în cadrul celei a XXII-a ediţie, cu o serie de lucrări din repertoriul simfonic şi cameral al lui Wolfgang Amadeus Mozart, pe scenele Filarmonicii de Stat “Transilvania” şi a Academiei de Muzică “Gheorghe Dima”.
Ediţia din 2012 a Festivalului Internaţional Mozart se desfăşoară la Cluj între 7 şi 14 decembrie 2012,  în anul centenarului Sándor Végh, violonist şi dirijor, ilustru interpret al muzicii lui Mozart. Întrucât Sándor Végh s-a născut la Cluj şi a devenit celebru la Salzburg, oraşul lui Mozart, ca prim violonist al cvartetului care i-a purtat numele şi ca dirijor al celebrei orchestre Camerata Salzburg, SRM propune în 2012 o ediţie a festivalului axată pe aceste conexiuni. Astfel, concursul de interpretare este dedicat formaţiilor de cvartet de coarde (8-9 decembrie) şi va fi încununat cu Marele Premiu Sándor Végh. În 11 decembrie va avea loc un simpozion cu tema Sándor Végh şi interpretarea mozartiană iar momentul de vârf al întregului festival va ficoncertul din 10 decembrie, susţinut de orchestra Camerata Salzburg, una dintre cele mai titrate formaţii de acest gen din întreaga lume, cu o existenţă de peste 60 de ani.
Concertele orchestrei simfonice a Filarmonicii „Transilvania”, din 7 şi 14 decembrie, vor fi dirijate de oaspeţi îndrăgiţi ai publicului cujean, berlinezul originar din România Ferenc Gábor şi austriacul Philipp Pointner. Soliştii acestor concerte vor fi pianista Dana Borşan, renumită şi datorită integralei concertelor pentru pian de Mozart, pe care le-a înregistrat pe CD cu orchestra Radio din Bucureşti, şi doi dintre membriiCvartetului Arcadia, violonista Ana Török şi violistul Traian Boală. Este o mare bucurie, atât pentru organizatorii festivalului cât şi pentru publicul meloman, faptul că aceste concerte vor avea loc din nou în sala Casei Universitarilor, dotată acum şi cu un pian de concert de cea mai bună calitate.
Două concerte camerale completează acest program, aducând un plus de diversitate şi atractivitate ediţiei din 2012 a Festivalului Mozart: concertul formaţiei Münchner Klaviertio, din 11 decembrie, şi recitalul de lied susţinut de tânărul tenor Tiberius Simu în compania pianistei Silvia Sbârciu.
Festivalul are şi o dimensiune educativă, în cadrul lui organizându-se concursuri de interpretare, de muzicologie şi compoziţie, simpozioane şi conferinţe, cursuri de măiestrie pentru studenţii Academiei de Muzică şi concerte pentru copii. Concursul se desfăşoară în zilele de 8 şi 9 decembrie 2012, în Sala Studio a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”. Juriul, compus din personalităţi marcante ale vieţii muzicale din România şi din străinătate, va acorda următoarele premii: Marele Premiu Sándor Végh – 8.000 lei, Premiul II – 4.000 lei, Premiul III – 2.000 lei.
Festivalul, care se desfăşoară sub patronajul Ambasadei Austriei la Bucureşti, este organizat de Societatea Română Mozart în parteneriat cu Filarmonica „Transilvania”, Academia de Muzică „Gheorghe Dima” şi Qual Media Group. Ediţia din acest an se bucură de sprijin financiar din partea Consiliului Local Cluj-Napoca, a Consiliului Judeţean Cluj, a Forumului Cultural Austriac din Bucureşti, a Centrului Cultural German din Cluj-Napoca şi a sponsorilor.
În cei peste douăzeci de ani de existenţă, el a beneficiat şi de suportul ambasadelor Olandei, Cehiei şi Suediei. Anvergura internaţională a evenimentului este atestată de artiştii de primă mărime, din Europa, SUA, Japonia, China, care au apărut pe scena festivalului, spre încântarea publicului numeros prezent în sălile de concert.

Festivalul-Mozart

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top