Muzica

Festivalul PLAI ediția a 9-a – prima zi a festivalului

Prima zi de festival aduce, de fiecare dată, acea energie specifică, care te face să zâmbești de cum pășești pe poarta muzeului. Știi că ai ajuns la PLAI din momentul în care ai dat de un hamac comod, de copacii înveliți în material și de cortul de la chill, care aduce în fiecare an, culmea, cele mai nocturne chefuri din festival.

festivalul-plai-prima-zi

Anul acesta, organizatorii au schimbat faţa festivalului cu detalii observate de toţi participanţii: instalația construită chiar din dreptul intrării până în renumita zonă de relaxare, dotată cu paleți și perne pe săturate, loc de depănat povești, de cunoscut oameni interesanți și câte și mai câte.
Fiecare a avut cu ce să se îndeletnicească, până concertele, spectacolele şi proiecţiile de filme: la o lectură publică cu Curtea de Litere sau la expoziţia foto a lui Csaba Teleki. La Casa Filmelor au rulat, de la 17.30 şi până târziu în noapte, după concerte, multe delicatese pentru cinefili. Tot aici, am avut ocazia de a discuta cu Radu Băzăvan aka Groparu, scenaristul şi producătorul filmului Usturoi.
Scena Mare i-a luat pe toţi cu asalt cu asalt tocmai când le venise cheful de tropăială, și asta a fost numai bine, din moment ce band-ul rezident al acestei ediții e Light in Banylon, o trupă din Turcia mai mult decât potrivită cu spiritul festivalului, urmată de BaLaKo, trupa românească ce tocmai şi-a lansat la PLAI noul album, Colours. Headliner-ul serii, Asian Dub Foundation, a strâns langă scena mai bine de 3.000 de oameni veniţi să se bucure de prima seară de PLAI Festival.
Scena 2, unde Andreea Miltnerova şi a ei Balerină Magnetică au încântat audienţa, îşi aşteaptă şi sâmbătă spectatorii, sub un cort african, să se bucure de Zic-Zac – spectacol dansat şi jucat de Andreea Gavriliu, Ştefan Lupu şi George Costin.
Plin de locuri-surpriză, locuri de joacă, locuri de relaxat, muzeul se umple după concerte de sentimentul că toți oamenii se cunosc între ei, și locurile cele mai animate devin zona restaurantelor, unde anul ăsta ai ocazia să alegi între opt bucătării diferite, și așa-cunoscuta sufragerie Hostel Costel, care concurează serios la titlul de cea mai prietenoasă încăpere neacoperită.
Oricât de încâlcite ar fi cărările muzeului, până la urmă toată lumea ajunge înapoi de unde a plecat, la cortul Chill, prin tunelul realizat cu drag de Lia Radoi şi unde, după concerte, Eric Szasz şi Happy Flow au făcut să se întâmple Funkz Trip Video Mix.
Programul celei de-a doua zile de PLAI Festival va suferi o mică modificare. Duquende, artistul anunţat de organizatori pentru cel de-al doilea concert al serii de sâmbătă, 13 septembrie, şi-a anunţat imposibilitatea de a fi alături de spectatorii festivalului.
„Juan Rafael Cortez Santiago – Duquende – a anulat concertul de la Festivalul PLAI din data de 13 septembrie datorită unor probleme de sănătate.” – spune un comunicat de presă din partea managerului artistului, sosit pe adresa organizatorilor.
„În locul lui va veni Jose Antonio Martin Yanez, Salao, care a lansat recent primul lui album, Jara en el camino, cu versuri proprii şi versuri din colecţia literară Colleccion de Cantes Flamenco aparţinând lui Antonio Machado y Alvarez (Demofilo)”, se arată în acelaşi comunicat de presă.
Salao, cel care va reprezenta flamenco în cadrul PLAI, e un artist în plină ascensiune, descris de publicaţia El Periodico ca fiind „una dintre marile revelaţii ale flamenco-ului din Catalunia, cunoscut pentru creativitatea lui. Cu o personalitate timidă şi discretă, Salao îşi hipnotizeaza audienţa şi criticii prin calitatea muzicii oferite.” Cu participări la festivaluri de world music de anvergură (dintre care amintim WOMEX 2013) şi diverse festivaluri de flamenco, Salao devine un punct de atracţie al concertelor zilei de 13 septembrie la PLAI Festival.
Astfel, programul celei de-a doua zile devine urmatorul: Light in Babylon, Salao si Tito Paris.
Mulţumim pentru o primă zi de festival plină de chef şi voie bună! Sămbăta va începe devreme la PLAI, cu vânzoleală multiculturală pe Aleea Culturală, de la ora 12 până la ora 19. Apoi, pe îndelete si cu chef de muzică, scena principală se va anima cu concertele serii, iar de la 23.30 pană târziu în noapte, programul continuă la scena 2, Casa Filmelor şi cortul Chill. Întreg programul poate fi consultat aici: www.plai.ro/program.
Sâmbătă, 13 septembrie
Light in Babylon (rezident PLAI 2014)
Salao
Tito Paris
Duminică, 14 septembrie
Light in Babylon (rezident PLAI 2014)
Carminho
Subcarpaţi + Orchestra
Preţul unui bilet pentru o zi de festival este de 50 de lei şi se poate achiţiona de la casa de bilete situată în faţa intrării de la Muzeul Satului Bănăţean.
MUZEUL SATULUI BĂNĂȚEAN ARE CAPACITATE LIMITATĂ. Vă rugăm să cumpărați biletele din timp.
Detalii: www.plai.ro , http://www.facebook.com/PLAIFestival , www.twitter.com/PLAIFestival
Festivalul PLAI 2014 este organizat în parteneriat cu Casa de Cultură a Municipiului Timişoara şi cu susţinerea Consiliului Judeţean Timiş.
Sponsori: HELLA, Grolsch, EuroGSM, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmbureşti, Draexlmeyer şi Kathrein
Ne susțin investind în dezvoltarea PLAI: Intitutul Francez, Ambasada Spaniei în România, Cabinet Mercescu şi IHM Total Consult.
PLAI, foarte pe scurt:
– cel mai mare festival de “world music” din Europa organizat 100% de către voluntari.
– primul festival din România ajuns în finala European Festival Awards.
– câştigător al Premiului Charlemagne pentru tineri europeni 2008 (cel mai bun proiect multicultural din România; premiu înmânat de către Hans-Gert Pottering şi Angela Merkel)
– câştigător al premiului 1 al Galei Societăţii Civile 2009 la secţiunea Artă şi Cultură.
3 zile de festival
9 concerte de world music, jazz şi fusion
45 de parteneri culturali ce oferă peste 200 de activităţi
100% voluntariat
Detalii privind line-up-ul și activitățile PLAI 2014, pe www.plai.ro

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top