Muzica

Festivalul RadiRo – Prima ediție

Festivalul RadiRo este cea mai nouă invitație adresată publicului amator de muzică clasică din țara noastră. Începând cu prima ediție din toamna acestui an, RadiRo își propune să aducă împreună în sala de concerte, pe de o parte, ansambluri radio de renume din întreaga lume și, pe de altă parte, publicul care până acum nu a putut să le audieze de cele mai multe ori decât pe calea undelor. Festivalul este produs de Radio România, prieten devotat al muzicii clasice încă de la înființarea sa, în 1929.  Prin transmisiunile sale, Radio România a adus de-a lungul timpului în casele noastre vioara lui Yehudi Menuhin, bagheta lui Herbert von Karajan sau concertele Festivalului „George Enescu” și ale altor festivaluri importante din Europa.
Prin RadiRo, în perioada 23 – 29 septembrie, suntem invitați așadar să ne dezlipim urechile de la aparatele de radio și să pășim în sălile de concerte. Anul acesta, la prima ediție a RadiRo, suntem chemați la o întâlnire „live” cu orchestre ce-au făcut deja înconjurul lumii pe calea frecvenței radio: Orchestra Simfonica Nazionale della Rai , BBC Symphony Orchestra, Orchestre Philharmonique de Radio France şi Orchestra Națională Radio.
Dincolo de aspectele organizatorice, întregul festival este însuflețit și poartă amprenta personalității directorului său artistic, renumitului muzician și pianist Christian Zacharias.  Acesta, după cum bine știm,  a fost nelipsit la ultimele ediții ale Festivalului „George Enescu” și totodată de neuitat prin prestațiile sale.
Mulți dintre cei prezenți la momentele muzicale create de Christian Zacharias am tresărit pe scaune laolaltă cu el, am deprins ca prin minune o limbă nouă, cea prin care el interacționa cu orchestra și am înțeles că orice concert este într-adevăr o călătorie în care plecăm împreună și din care neîntoarcem împreună, pentru a relua o expresie ce-i aparține muzicianului.
Asemeni reprezentațiilor lui Zacharias, evenimentul din toamnă își propune să fie un moment tonic, emoționant și cu adevărat personal pentru public. Altfel spus, în termeni muzicali, RadiRo țintește să fie asemeni unei mișcări allegro appassionato.
Purtat de aceste aspirații și intenții, Festivalul Internațional al Orchestrelor Radio RadiRo își așteaptă publicul în perioada 23-29 septembrie 2012 la Sala Radio şi la Sala Palatului.
Ulterior primei ediții, dorința noastră este ca Festivalul  RadiRo să se desfăşoare în fiecare an de pauză al edițiilor Festivalului şi Concursului Internațional „George Enescu”.
În loc de încheiere, vă invităm să anticipați acest nou eveniment în termenii cu care Christian Zacharias vorbea despre concertele sale: astfel, RadiRo va fi o călătorie în care vom pleca împreună la sfârșitul lunii septembrie și din care ne vom întoarce – de asemenea – împreună.

Pe curând!

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top