Film

Festivalul „Zilele Filmului Romanesc” la Stockholm

zilele-filmului-romanesc-stockholmÎn perioada 14 – 16 iunie 2013, la cinematograful Victoria din Stockholm, Institutul Cultural Român de la Stockholm organizează festivalul anual “Zilele Filmului Românesc”. În deschiderea festivalului, ICR Stockholm organizează la Teatrul Södra un concert etno-jazz cu Maria Răducanu și Krister Jonsson. Concertul marchează 100 de ani de la nașterea Mariei Tănase și va include prelucrări jazzistice după repertoriul acesteia.
Intitulată “Dincolo de val, ediția din acest an va debuta cu filmul lui Cristian Mungiu, « După dealuri », și va cuprinde producții românești recente, fiecare cu o abordare reprezentativă pentru felul în care au evoluat regizorii români asociați „noului val”, dezvoltând puternice stilistici personale și afirmându-și interesul pentru teme distincte.
Pentru realizarea programului acestei ediții, ICR Stockholm a colaborat cu jurnalistul și criticul suedez de film Hynek Pallas, bun cunoscător al cinematografiei românești recente și promotor al acesteia. Filmele incluse în ediţia de faţă aduc o perspectivă nouă asupra cinematografiei româneşti actuale, deviind de la titulatura „noul val al filmului românesc” prin stilistică şi subiectele variate.
Actrița Cristina Flutur, distinsă cu premiul pentru cea mai bună interpretare feminină la Festivalul de film de la Cannes în 2012, pentru rolul Voichița din filmul « După dealuri », va fi prezentă la proiecția de deschidere a festivalului și la discuția post proiecție cu Hynek Pallas.
Din repertoriul festivalului mai fac parte documentarele Turn Off the Lights (regia Ivana Mladenovic) șiEvrei de vânzare(regia Radu Gabrea), scurtmetrajul Blu (regia Nicolae Constantin Tănase) și lungmetrajele recente Rocker (regia Marian Crișan), Toată lumea din familia noastră (regia Radu Jude),Domestic (regia Adrian Sitaru) și Despre oameni și melci (regia Tudor Giurgiu).

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top